Otestovali jsme nové hands-free vodítko pro psy Lishinu

Otestovali jsme nové hands-free vodítko pro psy Lishinu

Na trhu se objevila novinka, kterou jsme museli vyzkoušet. Nové vodítko pro psy Lishinu je prezentováno jako revoluční a údajně má jít o nepostradatelný doplněk pro všechny, kteří se svým psem sportují a tráví s ním volný čas. Jak se vodítko osvědčilo v našem testu?

Vodítka Lishinu jsou čerstvou novinkou nejen v Česku, ale na celém světě. Samonavíjecí vodítka, která se upevňují na ruku, se vyrábějí ve Slovinsku teprve chvíli a na první pohled vás zaujme jejich moderní, líbivý a zároveň netradiční vzhled. Lishinu slibuje pohodlné ovládání psa, zatímco vaše ruce zůstanou volné. Jak to ale všechno funguje? Ptali jsme se sami sebe.

Vodítko je nejprve třeba zkompletovat

Vodítko obdržíte v hezkém balení, nicméně po jeho rozbalení zjistíte, že vodítko je nutné zkompletovat. Český distributor naštěstí myslel i na méně technicky zdatné, a tak přibalil jednoduchý návod v češtině s postupem, jak vodítko sestrojit a upevnit na zápěstí. V zásadě je nutné se rozhodnout, jestli budete vodítko používat na levé nebo pravé ruce. Poté provlečete pásek na zápěstí vodítkem a můžete začít. Zní to jednoduše, ale nám sestrojení trvalo dobrou čtvrthodinku.

Vodítko má svou bezpečnostní brzdu, která psa trénuje

Jakmile jsme měli zkompletováno, vyrazili jsme do nejbližšího parku s naším redakčním psem Bleskem. Ten si ani nevšiml, že by se dělo něco zvláštního. Nejdříve jsme se jen tak procházeli, až jsme míjeli psí slečnu, která Bleska okamžitě zaujala. Jakmile se za ní rozeběhl, vyzkoušeli jsme si jednu z funkcí Lishinu – automatickou brzdu. Ta se má sama aktivovat vždy, když chce váš pes uskočit nebo odběhnout (pracuje na podobném principu jako bezpečnostní pásy v autě). A opravdu to funguje. Blesk měl smůlu.

Vodítko při zablokování lana vydalo jakési kliknutí. Později jsme zjistili, že jde o další funkci Lishinu, která má pomoci trénovat psa. Při čtvrtém nebo pátém zablokování vodítka Blesk přestal instinktivně táhnout, jakmile uslyšel tento zvuk.

S Lishinu se můžete plně věnovat běhu

Když jsme došli k nábřeží, rozhodli jsme se s Bleskem proběhnout. Až tehdy jsme poznali, jaký je to pocit, když nemusíte držet vodítko v ruce a můžete se plně věnovat vaší aktivitě. Běhání s Lishinu je neuvěřitelně pohodlné. Nikde vám nic nevadí, pes běží spokojeně vedle vás. Lano se spolehlivě odvíjí a zase navíjí a vy se můžete plně soustředit na techniku běhu a užívat si. Když jsme doběhli k přechodu pro chodce, raději jsme Bleska vzali nakrátko. I to Lishinu umožňuje.

Při silném cuknutí vám pomůže pohlcovač energie

Lishinu rozhodně nemá nic společného s takzvanými hands-free pásy, které jsou spíše na obtíž, než aby pomáhaly. Ovšem jedna podoba by tu byla. Podobně jako zmíněné pásy, i Lishinu si můžete pořídit s amortizérem, tedy pružinou, která dokáže pohltit vzniklou energii, když pes zatáhne. To se jistě hodí u velkých a silných psů.

Dokážeme si představit, že Lishinu se může hodit i při jízdě na bruslích a dalších sportovních aktivitách, kdy nemáte nohy pevně na zemi. Ovšem to doporučujeme pouze pro zkušené pejskaře s poslušnými psy, protože lano dlouhé tři metry dokáže obmotat vše, co mu přijde do cesty. Lishinu také mohou uvítat maminky a tatínkové, kteří vedou dětský kočárek a zároveň venčí svého psa. Nám se Lishinu skvěle osvědčilo třeba při horské turistice.

Je až zvláštní, že nikdo s podobným nápadem nepřišel dříve. O to víc si ceníme nápaditosti a invence tvůrců Lishinu. Lishinu je zřejmě nejlepším vodítkem pro sportovce a všechny, kteří se svým psem aktivně tráví volný čas. Lepší už je jen naučit psa rozumět lidské řeči. Navíc vypadá stylově a prodává se v šesti barevných variantách. Vodítka mají výměnné kryty, a tak jejich barvu můžete kdykoliv měnit a přizpůsobit ji třeba vašemu běžeckému outfitu. Vodítka jsou vyrobená z kvalitních materiálů a ani po několika týdnech jsme nepozorovali žádná poškození kromě drobných škrábanců, které jsme ale nejspíš způsobili naším neopatrným používáním a nošením v batohu. Vodítka prodává DOGG, www.dogg.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: