Moldavský podzimní XXL půlmaraton se stal kořistí Ondřeje Motla a Dominiky Týlové + FOTKY ZÁVODNÍKŮ KE STAŽENÍ

Moldavský podzimní XXL půlmaraton se stal kořistí Ondřeje Motla a Dominiky Týlové + FOTKY ZÁVODNÍKŮ KE STAŽENÍ

Přesně po roce, 17. listopadu, se na úpatí Krušných Hor v okolí obce Moldavy, uskutečnil již 3. závod nazvaný Moldavský půlmaraton. Po jarním závodu v květnu se pořadatelé vrátili k původní trati s tím rozdílem, že start a cíl umístili na vrchu Bouřňák, kde je i lepší zázemí pro samotné běžce.

Hlavní závod tedy měřil 23 km a dostal označení XXL půlmaraton. K ostatním závodům na 13 a 7 km přibyl i běh na 30 km a závody v canincrossu či varianta pro kola MTB Cross country, jak je tady zvykem. Právě díky tomuto rozšíření došlo i k velkému nárůstu startujících oproti dřívějším běhům. Obliba závodu po vrcholcích Krušných Hor rapidně stoupá, což je pro pořadatele velmi pozitivní zjištění.

Počasí se opět ukázalo jako nevyzpytatelné

Hlavní starostí běžců a běžkyň v tomto období je samozřejmě počasí. I tady se vše bedlivě sleduje již několik dní dopředu, a to nejen z důvodu přípravy na závod, ale také proto, co si na sebe obléci. V tomto období totiž může svítit sluníčko, pršet, foukat silný vítr či již padat sníh. Tentokráte si všechny tyto předpovědi téměř potvrdily. Zataženo, občas déšť, velká mlha, silný vítr a teplota 5°C. Prověrka morálních schopností pro všechny, jak se patří.

Rekordní účast závodníků a novinka na startu

Start závodu byl stanoven na 12 hodinu. Pořadatelé, ale přišli letos se zajímavou novinkou, která vše zpestřila. Každá kategorie startovala samostatně po 5 minutách. Takže jednotliví účastníci ihned na startu viděli, s kým budou soupeřit. Startující závodu vyslala tímto způsobem postupně na trať rekordní počet cca 330 vyznavačů tohoto horského běhání.

Jak už jsem uvedl v úvodu, tak trať byla totožná s tou z loňského 17. listopadu. Akorát nově zařazená distance na 30 km, která startovala jako první, se vydala po nové trase a zhruba na 9 km došlo k napojení na stávající trať půlmaratonu. Terén odpovídal tomu, že v uplynulých dnech na tomto území celkem vydatně pršelo. Místy hodně měkké podloží cest, velké louže a na spadaném listí i hrozba nebezpečí podklouznutí. Všichni si ale s těmito nástrahami bravurně poradili, i když to stálo hodně sil.

Úsilí a snaha běžců a běžkyň opět stojí za pochvalu

Ani nepříznivé počasí a těžká trať vůbec nijak nesnížilo úsilí všech, kteří odstartovali. Zajímavé zápolení bylo vidět ihned od úvodních metrů.  V hlavní mužské kategorii na 23 km si nejlépe vedl Ondřej Motl a do cíle doběhl v čase 1:34:12 hodin. Druhé místo patří Janu Frolíkovi a třetí byl Karel Valenta. Mezi ženami byla nejrychlejší Dominika Týlová časem 1:48:57 hodin před Romanou Lubinovou a Hanou Melenovou. Nejdelší 30 km závod ovládl v čase 2:08:09 hodin Martin Sýkora a v ženské kategorii zase Anna Straková za 2:13:37 hodin.

Závěrem lze konstatovat, že 3. ročník Moldavského půlmaratonu opět zvýšil svoji úroveň a v příštím roce se dá zase očekávat větší zájem, což si pořadatelé určitě přejí.

Fotky závodníků zdarma ke stažení

Zde najdete fotogalerie s fotkami závodníků od fotografky Terezy Maškové.

1. fotogalerie – zázemí + starty

2. fotogalerie – starty

3. fotogalerie – 13:12 – 13:41

4. fotogalerie – 13:41 – 14:09

5. fotogalerie – 14:10 – 14:38

6. fotogalerie – 14:38 – 15:05

Výsledky v hlavních kategoriích:

XXL půlmaraton – muži:

1. Ondřej Motl

2. Jan Frolík

3. Karel Valenta

XXL půlmaraton – ženy:

1. Dominika Týlová

2. Hana Melenová

3. Romana Lubinová

30 km – muži:

1. Martin Sýkora

2. Pavel Pospíšil

3. Tomáš Lukeš

30 km – ženy:

1. Anna Straková

2. Marie Jiřičková

3. Jana Ryantová

13 km – muži:

1. Štěpán Skopový

2. Robert Rauer

3. Jan Renner

13 km – ženy:

1. Gabriela Marková

2. Jitka Krejčí

3. Nikol Richterová

7 km – muži:

1. Jan Rada

2. Karel Findrik

3. Štěpán Neděla

7 km – ženy:

1. Barbora Radová

2. Kateřina Lerlová

3. Petra Pröllerová

Kompletní výsledky najdete na www.moldavskypulmaraton.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: