Běh v oblacích aneb jak se zrodil alpine running

Běh v oblacích aneb jak se zrodil alpine running

Hory byly, jsou a budou odjakživa stvořeny k tomu, aby je člověk různými způsoby zkoušel zdolat. Jedním ze způsobů, jak překonávat nástrahy horských velikánů, je tzv. rychlovýstup neboli výstup s minimální zátěží v co nejrychlejším čase. Sport, jehož obliba stoupá stejně strmě jako jeho trasy v horách.

Lidé vždy toužili překonávat „nepřekonatelné“

Historie zdolávání hor je letitá jako lidstvo samo. Různé formy horolezectví a chození po horách mají staletou tradici, neustálé posouvání hranic sportu přivedlo do hor postupně i extrémní běžce. Kromě horských ultramaratonů nebo skyrunningových závodů se běžci začali vydávat na horské výstupy na hraně horolezectví. Rychlostní výstupy s minimálním vybavením jsou trendem posledních let a rychle získávají na oblibě prakticky po celém světě.

Prohlédněte si další fotografii k článku…

Největší popularitu rychlovýstupům přinesly výkony Katalánce Kiliana Jorneta, který v létě 2013 vyběhl na Mont Blanc (4 809 m), nejvyšší horu Evropy, za 4 hodiny 57 minut a 40 vteřin. Za tuto dobu vystoupal z městečka Chamonix v nadmořské výšce 1040 metrů o 3650 výškových metrů výše a urazil 28,5 km. Jeho výkon strhl celosvětovou vlnu v překonávání rychlostních výstupů na nejznámější a nejvyšší vrcholy nejen v Evropě.

Infobox: Speciální výbava pro horský běh

Na letošním veletrhu ISPO v Mnichově se společnost Salomon prezentovala novými výrobky pro horský běh, za které získala i prestižní ocenění. Zvláštní pozornost si zaslouží speciální obuv S-LAB XA Alpine, určená právě na pohyb v nejtěžších horských podmínkách.

Nejrychlejší horolezci světa

Jako každý sport má i zdolávání vrcholů své špičkové sportovce, mezi nejznámější patří Kilian Jornet, Ueli Steck, Karl Engloff a další.  Švýcarský horolezec Ueli Steck promlouvá do světového horolezení už přes 20 let. V roce 2007 při sólovýstupu obávanou severní stěnou Eigeru prolomil časový rekord, svůj tehdejší výkon už dvakrát překonal. Rychlovýstupy podniká ale i na osmitisícové velikány. Loni upoutal také svým projektem „84 vrcholů“, během nějž za 80 dní zdolal všech 82 čtyřtisícových vrcholů Alp.

Asi nejlepším horským běžcem a horolezcem v jednom je v současnosti už zmíněný Španěl Kilian Jornet. V rámci svého osobního projektu nazvaného Summits of My Life (v českém jazyce Vrcholy mého života, pozn. redakce) vytvořil nové rekordy ve výstupu na Mont Blanc, Matterhorn, Kilimandžáro, McKinley nebo Aconcaguu (rekordy na Aconcaguu a Kilimandžáro byly v roce 2014 a 2015 překonány Ekvádorcem Karlem Egloffem, pozn. redakce).

Máte dotaz týkající se vašeho tréninku nebo výživy? Nebojte se nás zeptat! Váš dotaz zařaďte do příslušné rubriky v sekci“DISKUSE“ a my vám na něj odpovíme.

S rozrůstající se popularitou nového druhu sportu nastal zákonitě i rozvoj sportovního vybavení, které umožňuje nejen snadnější pohyb v horách, ale zajistí i větší bezpečnost a pohodlí.  Právě Kilian Jornet spolupracuje s firmou Salomon na vývoji kolekce zvané S-LAB, určené pro rychlý pohyb v horách. Firma Salomon spojila při vytváření kolekce své zkušenosti z výroby vybavení v oboru horolezectví a trailového běhu. Produkty vyrobené pod střechou Salomonu tak splňují kritéria, která požadují sportovci s největšími ambicemi.

Alpine running aneb rychle po horách nejen v Alpách

Nový druh zábavy začal být neoficiálně označován jako „alpine running“.  Druh sportu, který spočívá v hltání kilometrů s minimálním zatížením v podobě výbavy a v maximální rychlosti. Tímto stylem se začaly lámat rekordy ve výstupu na hory dříve určené jen pro horolezce.

Salomon

Salomon

Salomon vznikl v roce 1947 ve francouzských Alpách. Vášeň pro horské sporty, vývoj produktů a kvalitu a spolupráci se špičkovými sportovci pomáhá při výrobě progresivního vybavení, které vám pomůže překonávat sami sebe.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: