Stubai Ultratrail – proběhněte se po ledovci!

Stubai Ultratrail – proběhněte se po ledovci!

Stubai Ultratrail je nádherný závod pro ty, kteří mají rádi výzvy! Nabízí hned 4 trasy od nejkratší, 8 km až po 65 km, které vedou z Innsbrucku až na ledovec na Stubai až do výšky 3100 m.n.m., ultra navíc startuje už v noci! Letos se koná už 29.6.!

Závod, který si vysloužil pověst jedné z největších výzev v srdci Alp

Stubai Ultratrail není žádnou novinkou. Závod se koná už několik let během kterých si podle mnohých vysloužil pověst jedné z největších výzev v srdci Alp. Pokud nemáte rádi dobrodružství, vysoké cíle a pocit, že jste si cílovou pásku skutečně zasloužili, pak se raději vydejte někam jinam. Pokud vám už naopak české hory jsou trochu malé a rádi byste zkusili novou výzvu, pak je Stubai pro vás. Závod sice zvládnou i méně zkušení běžci, nicméně ideálně by účastníci měli za sebou mít zkušenost nejen z trailů, ale i z hor. Trasa je totiž velmi technická, s nebezpečnými úseky a má nadstandardní dávku stoupání. Nejdelší trasa se navíc běží v noci!

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Tři trasy různých délek, které spojuje jedno – výzva. Nastoupáte totiž mnohonásobně víc, než seběhnete…

Stubai Ultratrail má sice v názvu slovo ultra, nenechte se tím ale odradit, pokud nejste příznivci nejdelších tras. Na výběr jsou i kratší trasy. Nejdelší, Ultratrail vede z Innsbrucku na Stubai a má 65 km a 6027 metrů pozitivního převýšení, zatímco dolů seběhnete jen 3464 m – tedy pořádná výzva. Není vám to dost? A co když přihodíme start v 1 hodinu ráno?

Basictrail prošel od loňska několika upgrady. Nově trasa měří necelých 35 km a 3808 metrů stoupání a 1668 m seběh. Trasa je jen úsekem nejdelší trasy a začíná ve vesničce Neustift im Stubaital. Nováček je trasa na 18,6 km spozitivním převýšením 1998 m a seběhem pouhých 54 metrů! Nejkratší trasa, Gletschertrail, v češtině ledovcový trail, má jen 8 km, za to ale výživných 1394 metrů stoupání a 0 metrů seběhu! To je zhruba o 200 metrů míň než nastoupáte na 24 kilometrovém Ještěd Skyrace! Tak kdo si troufá? 😉

TIP: Přečtěte si také článek co radí Kilian Jornet všem běžcům ultra?

Poběžíte kolem vodopádů i po ledovci

Náročná, technická, horská, pro zkušené…I taková je trasa. Jedno se jí ale neupře – je také krásná. Už v Innsbrucku si budete moct vychutnat výhledy na masiv Nordkette, ale i mnoho dalších hor kolem – Nockspitz, Patscherkofel nebo Rangger Köpfl. Trasa pak pokračuje nádhernými traily kolem 2 774 metrů vysokého Riepenwandu do vesničky Neustift, kde začíná prostřední trasa. Trail pak pokračuje údolím a stoupat se bude postupně, poběžíte i skrz Wilde Wasser Weg, tedy cestou divoké vody, kde se proběhnete kolem vodopádu až do Mutters, kde začíná ta pravá sranda v podobě stoupání na ledovec.

V pátek celá akce začíná sport expem a těstovinovou párty!

Ideální je dorazit na místo dřív, a to nejen kvůli delšímu výletu a navíc ideálně i aklimatizaci, ale i proto, že jinak přijdete o doprovodné akce. Mezi nimi je tradičně expo, kde mezi vystavovateli budou přední sportovní výrobci představovat a nabízet svoje produkty, z nichž některé budete moct na závodu i vyzkoušet. A kromě briefingu o průběhu závodu a bezpečnostních instrukcí je zlatým hřebem večera už tradiční těstovinová párty – tak hurá na napěchování se sacharidama do zásoby a pobavení se s kolegy, než se z nich na trailu stanou soupeři.

Nezapomeňte na aklimatizaci! Dorazte raději o den dva dříve a prodlužte si závod na víkendový výlet

Běhat ve výšce 2 000 a 3 000 metrů nad mořem není vůbec sranda. Zatímco běhání do kopce se dá natrénovat i v ČR (ano, podle některých našich reprezentantů jako třeba Zuzky Krchové i v Praze 🙂 ), technický aspekt spolu s nadmořskou výškou je už horší. Pokud nebudete aklimatizování, hrozí vám krom menších komplikací jako únava ve svalech a výrazné zpomalení tempa i ty horší příznaky jako motání hlavy, závratě, zvracení a obtížnější dýchání. Proto se rozhodně nevyplatí aklimatizaci podcenit. Dorazte proto raději s předstihem a udělejte si krátký výlet ve vysoké nadmořské výšce nebo si třeba pár týdnů před závodem udělejte výlet do Tater nebo do Alp. 🙂

Navnaďte se na atmosféru závodu také videem nebo se podívejte na víc informací na jejich webových stránkách nebo facebookovém profilu.

Jitka Richterová

Jitka Richterová

Jitka sportuje a běhá vlastně od dětství, pravidelně asi od 12 let. Kromě běhu se věnuje také jízdě na koních a všemožným aktivitám v horách. Po bakalářském studiu na VŠE přešla na magisterské studium aplikované ekonomie do Innsbrucku i kvůli možnosti běhání v horách, kterému naprosto propadla. Nejraději běhá pomaleji a delší tratě a to při vegetariánské stravě. Chtěla by se víc věnovat i závodům ultra.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: