Transalpine Run aneb brutální závod a vrchol skyrunningu

Transalpine Run aneb brutální závod a vrchol skyrunningu

Transalpine Run je jeden z nejnáročnějších trailových závodů, který si rychle získal pověst jako jeden z vrcholů skyrunningové sezóny. Závod je etapový, běží se 7 dní a ve dvojicích.

Jeden týden, tři země, 255 km, aneb vrchol skyrunningu

Jeden týden, 3 země, 255 km a 16 000 metrů stoupání. Takové jsou základní a brutální statistiky tohoto etapového závodu dvojic, který se běží na začátku září z Německa přes Rakousko až do Itálie.

Náročná, pestrá a nádherná trasa

Trans Alpine Run se může i díky své délce pochlubit jedním z nejlepších výběrů toho nejkrásnějšího z Alp. Trasa i závod má mezi skyrunnery pověst, která lehce předčí mnoho závodů Světového poháru. Pro mnoho lidí se jedná o jakousi třešničku na dortu i pro mnoho specifik závodu jako jsou jeho etapy, 7 dní, 3 země a nutnost běžet s parťákem. Trasa se navíc každý rok mění.

Letos se běží takzvaná „východní varianta“ trasy. Loni se běželo například přes známý St. Anton. Ani letos ale trasa co se týče atraktivity nezaostává a nabízí spoustu krásných míst včetně známého ledovce Sölden a s koncem v neméně populárním a krásném, italském městečku, Brixenu! Těšit se můžete na následující zastávky:

Garmisch-Partenkirchen – Nassereith – Imst – Mandarfen-Pitztal – Sölden – St. Leonhard in Passeier – Sarnthein – Brixen

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Bašta dobrodruhů a srdcařů i extrémní test fyzické kondice

Mnoho z nás je na vzdálenosti mezi 20, 30 40, dejme tomu i 50 kilometry zvyklých. Na jednu stranu tyto vzdálenosti pro trailové běžce nejsou žádnou novinkou, jenže kolik z nás je schopných je běhat 7 dní v kuse?

Nejdelší etapa má 48 km, běží se navíc uprostřed závodu, kdy už budete značně unavení a zároveň je potřeba myslet i na šetření energií pro následující dny. Na první pohled velmi štědrý limit 12 hodin se již stal mnohým týmům osudným, zejména pokud vezmeme v potaz i převýšení, velmi technickou trasu, počasí a krizi, která často kolem poloviny závodu přichází.

Klíčová je i souhra s parťákem!

Výběr partnera je extrémně důležitý! Ať už se rozhodnete běžet s přítelem/přítelkyní, kamarádem nebo si najdete parťáka v seznamce, rozhodně je potřeba se při volbě zamyslet nad několika věcmi.

Mezi nimi je na vrcholu žebříčku tempo a alespoň srovnatelné fyzické schopnosti. Určitě by vás nepotěšilo, kdyby se váš partner v polovině závodu rozhodl vzdát nebo jste na něj museli neustále čekat.

Důležitá je i souhra – a to nejen ta fyzická, ale i mentální. Jak s parťákem budete vycházet a jak si sednete – trávit denně několik hodin během v horách po celý týden v extrémních podmínkách únavy a vypjatých mentálních situacích vyžaduje někoho, s kým si skutečně sednete a nepolezete si takříkajíc na nervy.

Pokud nemáte parťáka, na webu závodu se můžete podívat na “seznamku” nebo si napsat vlastní inzerát.

Láká vás to, ale ještě nejste připraveni? Zkuste novinku RUN2

Organizátoři letos nabízí novinku, kterou je varianta RUN2. Ta je ideální pro nováčky, kteří si chtějí závod nejprve vyzkoušet. Jak už název napovídá, v téhle variantě poběžíte jen první dvě etapy.

Pokud si nejste jistí, jak se trénink na něco takového liší oproti typickým závodům anebo jste jen zvědaví, jak si stojí v porovnání s vaším, můžete se podívat na tréninkový plán od jednoho z trenérů, kteří spolupracují s organizátory. Najdete ho na jejich webových stránkách v sekci trénink. Nabízí se dokonce dvě varianty – pro nováčky a pro zkušené. Možná vás na překvapí, že se na první pohled až tolik neliší od našich tréninkových plánů. Klíčové je zejména navyknout tělo na velké objemy i více dnů po sobě – tedy ideálně je zařadit jak v sobotu, tak v neděli.

Podívejte se také na profil závodu nebo si vyhledejte závod s jinými parametry v naší termínovce.

Výbava a dokonalý servis

V etapových závodech je důležité dbát na výbavu nejen na daný den, ale i si s sebou zabalit věci potřebné pro další dny, které vám pak následně budou k dispozici v různých stanovištích. Určitě ale počítejte s lékárničkou do dvojice, teplým i nepromokavým oblečením do špatných podmínek, a to včetně rukavic a čepice. Nezapomeňte také na skládací hrneček, do kterého vám na občerstvovacích stanicích budou nalívat tekutiny. Samozřejmostí je také vlastní zásoba tekutin, nabitý telefon a mapa trasy nebo GPX hodinky.

Po každém náročném dni můžete využít skvěle zorganizovaného servisu, a to včetně fyzioterapie a masáží, které vám budou k dispozici na každé zastávce.

Jitka Richterová

Jitka Richterová

Jitka sportuje a běhá vlastně od dětství, pravidelně asi od 12 let. Kromě běhu se věnuje také jízdě na koních a všemožným aktivitám v horách. Po bakalářském studiu na VŠE přešla na magisterské studium aplikované ekonomie do Innsbrucku i kvůli možnosti běhání v horách, kterému naprosto propadla. Nejraději běhá pomaleji a delší tratě a to při vegetariánské stravě. Chtěla by se víc věnovat i závodům ultra. Jitku můžete sledovat také na jejím blogu: http://jitkarichterova.tumblr.com/

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: