JIŘÍ PETR

Rekordy

Půlmaraton 1:10:09
10 km 30:58

Největší úspěchy

3. místo na MČR ve skymaratonu na Perunovi
2. místo mezi českými běžci na Mattoni půlmaratonu Karlovy Vary
Účast na ME ve SkyClassic 2017
Vítězství a dvě třetí místa na Hostýnské osmě
JIŘÍ PETR – univerzální běžec z Brněnska: „Snažím se běžecky nevyhraňovat“

Jirka je univerzální běžec z Brněnska, který běhá za tým Salomon/Suunto a rád si zaběhne cokoliv od silničních závodů až po horské ultramaratony. Na kontě má mimo jiné 2. místo na půlmaratonu v Karlových Varech a 3. na Perunovi 2018 nebo účast na ME ve SkyClassic 2017.

Snažím se běžecky příliš nevyhraňovat

Jak ses k běhání dostal?

Ke sportu jsem byl veden rodiči od malička, ve Zlíně jsem navštěvoval sportovní základní školu se zaměřením na atletiku a do 18 let běhal na dráze ve zlínském atletickém klubu. K běhu jsem se vrátil až ve svých 30 letech a začínal prakticky od začátku. Samozřejmě určité základy ve mně zůstaly.

Na co se specializuješ?

Snažím se příliš se běžecky nevyhraňovat, proto si rád zaběhnu desítku na silnici stejně jako horský ultramaraton nebo skyrace. Běhání mě baví ve všech jeho podobách. V poslední době mě to však táhne stále více do přírody a do kopců.

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Valašský Hrb a Hostýnská Osma

Velkou motivací je pozávodní pivo

Jak a čím se motivuješ před závodem?

Největší motivací je pro mě skutečnost, že pořád ještě dokážu šlapat na paty mladíkům a pozávodní pivo, které chutná nejvíc:)

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

Stále více se snažím vnímat impulsy, které ke mně vysílá moje tělo a na jejich základě trénink uzpůsobovat. Dlouho však pro mě byly nejdůležitější tempové běhy mezi 10 a 20 km. Dnes je často nahrazuji fartlekem, taky naběhám mnohem více kilometrů v terénu a v kopcích. Dříve to byla především silnice.

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

V přípravné fázi v průměru 120 km, v závodní sezóně do 80 – 100 km.

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

Okolí domova v Kovalovicích, kde je nespočet možností a krásných běžeckých tras. V Praze, kde trávím polovinu týdne, jsem si oblíbil okolí Hostivařské přehrady a stezky kolem Botiče do Průhonic.

Během závodů prakticky nejím…

Jak se stravuješ? Co je základem tvé stravy před a po závodě?

Před závodem se s ohledem na jeho charakter snažím zvýšit příjem sacharidů a bezprostředně před ním volím vyzkoušenou stravu, o které vím, že mi nezpůsobí potíže v jeho průběhu. Po závodě si pak můžu dát cokoliv, na  co mám zrovna chuť.

A co si dáváš průběhu závodu?

Na drtivé většině závodů si vystačím s energetickými gely a iontovými nápoji. Na  ultra distancích nepohrdnu colou a melounem, jinak během závodu nejím.

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

Gely, iontové nápoje a energetické doplňky značky Powerbar.

Kvalitní sporttester je nutností

Jaké jsou tvoje oblíbené boty? A jaké bereš na závod?

Různé modely od značky Salomon.

Bez jakého vybavení se neobejdeš?

Neobejdu se bez kvalitního sporttesteru, především v tréninku je pro mě nutností. Pro delší horské běhy pak nedám dopustit na běžecké vesty S-LAB od Salomonu.

Děláš nějaké doplňkové sporty?

Bohužel mi mnoho času a energie na další sporty nezbývá, dříve jsem jezdil častěji na kole, dnes je cyklotrenažér spíš nutné zlo v případě zranění.

Největší úspěchy

Cením si především těch výsledků, za kterými stála nutnost opravdu si sáhnout na dno a bojovat až do konce a ty nemusejí být vždy odměněny medailí. Z ryze sportovního hlediska je to pak určitě nedávné 3. místo na MČR ve skymaratonu na Perunovi, nebo 2 místo mezi českými běžci na Mattoni půlmaratonu Karlovy Vary. Dále bych mohl jmenovat účast na ME ve SkyClassic 2017, vítězství a dvě třetí místa na Hostýnské osmě, vítězství na Krkonošské 50 či 3x vítězství v etapovém závodě Tatry Running Tour Extreme

Děkujeme za rozhovor a držíme palce, ať se i nadále daří!

/fotografie: archiv Jirky Petra/

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: