Recenze knihy: Raw pro zdraví a krásu – kuchařka Jitky Adamové

Recenze knihy: Raw pro zdraví a krásu – kuchařka Jitky Adamové

Pokud se zajímáte o zdravou výživu, rádi s jídlem trochu experimentujete a nebojíte se používat netradiční suroviny, neměla by vaší pozornosti uniknout knižní novinka Raw pro zdraví a krásu. Kuchařka od Jitky Adamové, v níž naleznete 71 výtečných receptů a rovněž se dozvíte vše, co jste chtěli vědět o živé stravě.

Tuto knihu chci věnovat všem svým milovaným. S láskou ke všemu živému, vaše Jitka.

Jak to vlastně je s tou živou stravou

Na začátku by se možná hodilo uvést Raw stravu a vysvětlit o co se vlastně jedná. Teorie syrové stravy (raw food) je založena na principu, že tepelná úprava potravin nad 40 stupňů Celsia zabíjí vše živé v potravině (hlavně enzymy), snižuje stravitelnost a využitelnost vitamínů, minerálů a koncentrátů z rostlin. Pokud člověk žije na raw food, je tzv. vitarián.

V praxi je to tak, že vitrián ve své kuchyni nevaří, nepeče a nemaží, ale suší mixuje a odšťavňuje.

Hlavní složku jeho potravy tvoří čerstvé ovoce a zelenina, semínka a ořechy, bylinky, obiloviny, řasy a rostlinná mléka.

Podívejte se na další totografie k článku…

Jak Jitka k raw food přišla

Autorka knihy Jitka Adamová se jako vitriánka nejspíš už narodila. Nebyla ke zdravé stravě donucena pod tlakem nejrůznějších chorob, ale prostě se vždycky strašně ráda zakousla do čerstvě utrženého jablka, meruňky anebo třeba i syrové cibule. Tu chuť a vůni z babiččiny zahrádky si dodnes pamatuje a možná právě díky tomu se vydala na svoji cestu, která začíná na Bali, kam se vypravila za kurzem přípravy živé stravy.

Kuchařka nemusí být vždycky nuda

Tahle kniha opravdu nudná není, spíš naopak, doslova překypuje svěží energií a neuvěřitelným množstvím zajímavých informací. Je rozdělena do devíti hlavních kapitol – Já, vitriánka, Sladké ráno, Předkrmy, Polévky, Dipy a zálivky, Saláty, Hlavní jídla, Sladká jídla a dezerty a Nápoje. Kniha je doplněna opravdu bohatým a lákavým (budou se vám zbíhat sliny) fotografickým materiálem a půvabnými černobílými kresbičkami.

První kapitola „Já, vitriánka“ je rozdělena do 36 podkapitol, v nichž naleznete odpověď snad na všechny otázky, co vás kdy v souvislosti se živou stravou napadly. Autorka si prošla celým procesem přechodu na živou stravu, a tak při psaní čerpá z vlastní zkušenosti, což je na knize znát. Dozvíte se praktické rady, nikoli dogmatické názory.

Vezme to s vámi pěkně od počátku, nejprve trocha historie. Rozebere, co se bude dít s vaším tělem a myslí. Jak nejspíš zareaguje vaše okolí. Upozorní na nezbytnost pohybu a samozřejmě se dozvíte čím vám, která potravina bude prospěšná a jaké pomocníky byste si do kuchyně měli pořídit (i jak je můžete levněji nahradit).

I vitrián si může dát vánoční špičku nebo Bloody Mary

Jak už názvy napovídají, v dalších kapitolách naleznete recepty na nejrůznější druhy pokrmů. Vždy je jim věnována jedna dvoustrana – vlevo je popsán recept včetně ingrediencí, postupu, autorčina tipu. Co se mi velmi líbilo, byl poslední odstavec v receptu, kde se o hlavní surovině z receptu dozvíte zajímavé informace a to čím jsou vašemu organismu prospěšné. Na stránce vpravo jsou vyfoceny neskutečně lákavé výtvory.

Jak souvisí raw strava a běh?

Stravování hraje v životě běžce klíčovou roli. Potřebuje být silný, odolný a přitom štíhlý a pružný. Musí mít zásoby energie na dlouhé běhy v horách, prostě potřebuje, aby jeho tělo fungovalo, ale pak se o něj musí také dobře starat a dodávat mu nezbytné minerály a vitamíny a živá strava je ideální způsob jak je tělu dodat. Možná je pro vás přechod na živou stravu extrémní záležitostí, ale knihu od Jitky Adamové můžete docela dobře vnímat jako zdroj inspirace pro zdravé a lehké svačinky, které si můžete připravit pro svůj náročný běh nebo letní večeře, které však dodají spoustu energie a vaše tělo vám poděkuje.

Raw večeře nemusí nutně znamenat rozvod

Kuchyně není zrovna moje oblíbená místnost, ale zelenina u nás doma není problém a experimentů se nebojím, tak jsem se pustila do brokolicové polévky ze strany 86. Ingredience byli celkem dobře dostupné, s přípravou, výrobou a úklidem jsem se do 3/4hodinky vešla. Všichni jsme přežili a rozvod se nekonal:) I vám přeji dobrou chuť.

Petra KrálovcováPetra Královcová – redaktorkaPetra vystudovala Vodní hospodářství na ČVÚT v Praze. Po letech předstírání jak na tom je s prostorovou představivostí se rozhodla konečně věnovat tomu, co ji opravdu baví – sport, cestování, příroda a psaní. Momentálně zcela propadla běhu, který jí zachránil zdravý rozum na mateřské dovolené. Nejraději má delší běhy v přírodě s kopečkem a nějakou tou srnou.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: