RECENZE: MIZUNO WAVE SAYONARA 3 – Tempová obuv, kterou necítíte na noze

RECENZE: MIZUNO WAVE SAYONARA 3 – Tempová obuv, kterou necítíte na noze

Parametry

Značka HAPPY FEET
Celé jméno recenzovaného výrobku MIZUNO WAVE SAYONARA 3
Pro jaký povrch je bota vhodná Silnice, Dráha
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Vytrvalostní trénink, Tempový trénink, Závod, Dlouhé až velmi dlouhé tratě (půlmaratón až ultra)
Hmotnost 260 g g
Šněrování tradiční
Podpora nohy neutrální
Infocena 3599 Kč
Dodává LEVELSPORTKONCEPT
Více info na www.mizuno.eu/cs

Zaujalo mě

  • Nízká hmotnost
  • Stabilita
  • Tlumící schopnosti

Shrnutí recenze

Nový model, jako nástupce WAVE SAYONARA 2, vás zaujme zvláště svojí lehkostí, která vám umožní dosáhnout skutečně kvalitních výkonů. Dokonalý aerodynamický tvar obuvi navíc výborně sedí na noze a zajišťuje vynikající stabilitu i při vysokém tempu běhu. Díky tomu navíc získáte nejen jistotu při samotném běhu, ale dokážete zúročit i vaši tréninkovou píli a prakticky běžet i rychleji.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Svršek obuvi je tvořen materiálem AirMesh, což je ventilační systém, který poskytuje maximální prodyšnost, a tím i komfort pro nohy. Technologie Mizuno Intercool řeší problém zahřívání nohy během pohybu. Malé ventilační otvory v podrážce proto zajišťují noze maximální větrání i od spodu. Obě technologie spolupracují a tím pádem zajišťují chodidlu nejvyšší možné pohodlí. Běh se stává pohodlnějším i díky těmto vlastnostem.

Bota velmi dobře přilne k povrchu a poskytne stabilitu i v zatáčkáchBota velmi dobře přilne k povrchu a poskytne stabilitu i v zatáčkách

Boty vám umožní dosáhnout skutečně kvalitních výkonůBoty vám umožní dosáhnout skutečně kvalitních výkonů

AirMesh, materiál svršku má výborné ventilační schopnostiAirMesh, materiál svršku má výborné ventilační schopnosti

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Technologie U4iC mezipodešev poskytuje zase vynikající tlumící schopnosti, což oceníte při delších bězích. Běh na tvrdém povrchu (asfalt, zámková dlažba, dlažební kostky) extrémně zatěžuje naše šlachy a zvláště klouby. Právě výborné tlumící vlastnosti dokáží běh maximálně zpříjemnit. Například při půlmaratonu či maratonu nebo jiných delších distancích, kdy naše klouby trpí vlastně nejvíce, tuto vlastnost velmi oceníte.

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Jak na atletické dráze, tak i na silnici bota velmi dobře přilne k povrchu a díky tomu se cítíte bezpečně a nemáte obavu z případného podklouznutí. Jestli běžíte na suché či mokré silnici, tak si můžete být zcela jisti, že nehrozí zásadní podklouznutí, pokud nedojde k nepředvídatelné skutečnosti (led, sníh, atd.). To je důležité právě při rychlejším běhu, kdy vás na trase čeká velké množství zatáček či na výbězích v mírně členitém terénu na písčitém povrchu. Nezáleží také vůbec na tom, zda máte supinační či pronační nášlap.

Dynamika odrazu

Zde se využívá nejnovějšího systému Dynamotion Fit. Konečným výsledkem je proto bota dokonale se přizpůsobující pohybu chodidla během jednotlivých fází kroku. Důležité je, abychom měli pocit, že noha při styku s povrchem země dokonale dosedne, výborně se přilne s ohledem na případné nerovnosti a zároveň dobře zareaguje na druhou fázi, což je odraz. Obě tyto fáze jsou díky nové technologii zcela v synergii a dokonale si dokáží vyhovět.

Systém Dynamotion Fit se přizpůsobuje všem fázím krokuSystém Dynamotion Fit se přizpůsobuje všem fázím kroku

Osobní zkušenost

Boty jsou vhodné rpo běžce orientující se na výkonBoty jsou vhodné pro běžce orientující se na výkon

Nový model jsem vyzkoušel jak v samotném tréninku, tak i na závodě a na několika různých druzích povrchu. Jak už jsem v úvodu uvedl, tak model je určen zvláště pro běžce orientující se na samotný výkon.

Čtěte také: Jak si správně vybrat běžecké boty? Aby jste mohli podat dobrý výkon, boty musí být hlavně pohodlné.

Na atletické dráze je jeho hlavní předností právě stabilita došlapu a následná dynamika odrazu. Při vyklusání cítíte velmi příjemný měkký došlap. Při zvýšení tempa oceňuji dobrou stabilitu v zatáčkách, kdy potřebujete mít jistotu, že nedojde k nějakému posunu, což by mohlo způsobit případné podklouznutí a následný pád. To vše bylo naprosto identické i při běhu na velmi mokré dráze, takže z mé strany spokojenost.

Zkouška při samotném závodě dopadla obdobně. Zkusil jsem si zaběhnout půlmaraton, kdy se střídal asfalt s tvrdým štěrkovým podkladem a mírně členitý terén. Tady jsem velmi ocenil právě nízkou váhu bot. Zvláště v mírných výbězích nebylo téměř cítit, že mám něco na nohou a mohl jsem se díky tomu dobře soustředit na výkon. Určitě jsem ušetřil i mnoho energie tím, že jsem nemusel vynaložit zvýšené úsilí. Jednoznačně pozitivní zkušenost.

Při dalším testování jsem se zaměřil na materiál, prodyšnost a jak uvedená velikost sedí na noze. Právě to upoutalo moji velkou pozornost. Uvedená velikost výborně sedí a pevné sevření, které mám rád, zajišťuje pocit bezpečí. Noha se v botě zbytečně nepohybuje, ale zároveň jistou toleranci zajišťuje povrchový materiál AirMesh. Jako každému běžci, ani mě není lhostejné, jak materiál reaguje při běhu ve vyšších teplotách, kdy noha má zvýšenou potřebu se potit. I zde jsem byl spokojen s technologií Mizuno Intercool. Vynikající proudění vzduchu od spodu drží nohu v příjemném prostředí po celou dobu běhu.

Vše, co jsem se snažil testováním zjistit, splňovalo přesně to, co si od kvalitní tempové obuvi představuji. Určitě se najde prostor i pro další vylepšení, přesto je uvedený model je velmi kvalitní produkt. Při samotném běhu, a to jak na tvrdém povrchu či atletické dráze, tak i v terénu s pevným podkladem, jsem se cítil spokojeně a hlavně bezpečně.

Určitě doporučuji využití na závody i na tempové tréninky, přičemž tato inovovaná konstrukce boty je více k tréninkovému využití, tedy pro každodenní rychlý běh.

Další informace

Loga Mizuno

LEVELSPORTKONCEPT, distributor značky Mizuno pro ČR

Mizuno je známá sportovní značka s velmi dlouhou tradicí. V dalekém Japonsku se začaly jejich produkty vyrábět již v roce 1906. V jejím sortimentu najdeme tu nejkvalitnější obuv na mnoho druhů sportů, ale i oblečení a funkční doplňky. Na své si přijdou muži, ženy i junioři. Hlavním segmentem na našem trhu je však běh, kde se technologie Mizuno řadí mezi ty nejlepší na světě. Vyzkoušejte sami!

Více informací naleznete na www.mizuno.eu/cs.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: