Test adidas XT Boost – bota, která si poradí v technicky náročném terénu

Test adidas XT Boost – bota, která si poradí v technicky náročném terénu

Parametry

Značka adidas
Celé jméno recenzovaného výrobku Test adidas XT Boost
Pro jaký povrch je bota vhodná Náročný přírodní terén, Běh v horách, Bahno, Sníh
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Vytrvalostní trénink, Závod, Dlouhé až velmi dlouhé tratě (půlmaratón až ultra)
Hmotnost 266 (8,5 UK) g g
Šněrování Vyzkoušený a osvědčený systém šněrování jako u předešlého modelu. Při utažení bota dobře obepne nohu a nikde netlačí.
Zpevnění klenby Svršek boty je tvořen uceleným systémem zpevňujících prvků, který pomáhá lepší stabilitě hlavně v technických úsecích a sebězích.
Podpora nohy neutrální
Infocena 3799 Kč
Dodává adidas
Více info na www.adidas.cz/outdoor

Zaujalo mě

  • Ponožka – stabilizační prvek, ochrana nohy před zapadajícími kamínky a sněhem
  • Boost systém i pro krosové boty (komfort pro chodidlo)
  • Dynamika odrazu

Shrnutí recenze

Na konci roku 2015 uvedl adidas na trh inovovaný model krosové závodní boty XT pod názvem XT
boost.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Lehký a prodyšný svršek z textilního materiálu je doplněn o ochrannou ponožku se třemi pruhy. Vyztužená špička ochrání prsty nohou při zakopnutí o kámen nebo jinou překážku.

Ponožku je ideální ochrana proti nečistotám a kamínkůmPonožku je ideální ochrana proti nečistotám a kamínkům

Boty se mi osvědčily také závodě Ještěd SkyraceBoty se mi osvědčily také na závodě Ještěd Skyrace

Podrážka je z vysoce přilnavého materiálu ContinentalPodrážka je z vysoce přilnavého materiálu Continental

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Přední část chodidla je odpružena pěnou Boost. Patní část je chráněna stejně jako u předchozího modelu EVA pěnou.

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Podrážka je z vysoce přilnavé gumové podešvi Continental. Tvar gripů, které jsou rozmístěné po celé podrážce doznal také změny. Ale v konečném výsledku se nic nezměnilo. Bota výborně drží jak na suchu, tak hlavně v bahně, na kamenech a dokonce i na sněhu. Rozmístění gripů dále od sebe minimalizuje nalepení bahna na podrážku.

Dynamika odrazu

Právem patří tato bota mezi závodní top modely značky adidas. Pro závod v terénu budete těžko hledat lepší botu. Díky neagresivnímu tvaru podrážky a rozumnému systému odpružení se s nimi dá pohodlně zvládnout zpevněná nebo silniční část.  I přes všechny stabilizační prvky si bota zachovává výbornou dynamiku odrazu.

Osobní zkušenost

Měl jsem tu možnost vyzkoušet i předešlé modely adidas XT. Největší pokrok jsem viděl při přechodu z modelu XT4 na XT5, který splňoval všechny moje očekávání pro top krosovou botu. Proto jsem byl už na začátku testování trochu zděšen tak výraznými změnami. Ale nakonec jsem zjistil, že se jedná o „drobné“ změny, které přináší  dodatečný komfort.

Botu jsem testoval od ledna do března 2016. Z hlediska opravdového testování byl asi nejdůležitější absolvovaný terénní závod v polské Sobotce – Zimní  půlmaraton. Běželo se na sněhu, bahně i asfaltu ve členitém profilu. Již při prvním obutí bota dobře sedí na noze a nikde netlačí. Na ponožku si rychle zvyknete a po chvíli už o ni ani nevíte. Kdy si na ni vzpomenete jsou technické seběhy. V kombinaci s ostatními stabilizačními prvky a podrážkou se i v náročných sebězích při skyrace závodech dá běžet opravdu rychle a zároveň bezpečně. Použitý systém odpružení Boost umožní použít tyto boty nejen pro kratší závody, ale i pro ultra dlouhé tratě. Navíc se ponožka osvědčila při ochraně nohy před sněhem a drobnými kamínky, které dokáží člověka při závodě hodně potrápit.

Další informace

Logo adidas

Firma adidas patří mezi přední světové výrobce sportovního vybavení. Jejich sortiment běžeckých bot se zaměřuje na závodní i rekreační běh na silnici, v terénu a další. V roce 2013 adidas představil revoluční technologii boost™ poskytující nejvyšší energetickou návratnost pohybu v historii.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: