Recenze ADIDAS ENERGY BOOST 3 – skvěle odpružená obuv pro náročné

Recenze ADIDAS ENERGY BOOST 3 – skvěle odpružená obuv pro náročné

Parametry

Značka adidas
Celé jméno recenzovaného výrobku ADIDAS ENERGY BOOST 3
Pro jaký povrch je bota vhodná Silnice, Dráha
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Vytrvalostní trénink, Tempový trénink, Závod, Dlouhé až velmi dlouhé tratě (půlmaratón až ultra)
Hmotnost 310 g (velikost UK 8,5) g
Šněrování tradiční
Sklon pata - špička 10 mm
Podpora nohy neutrální
Infocena 4299 Kč
Dodává www.adidas.cz

Zaujalo mě

  • Dokonalé odpružení
  • Stabilita
  • Pohodlí při běhu

Shrnutí recenze

Nový model běžecké obuvi ADIDAS ENERGY BOOST 3 přináší revoluční změnu v oblasti odpružení. To je ostatně patrné již při prvním pohledu na uvedenou obuv. Další a velmi vítanou novinkou je flexibilní přizpůsobivý svršek technologie techfit, díky němuž pocítíte dokonalé pohodlí při běhu. Celkově lze dodat, že výsledkem je výborná lehká neutrální obuv hodící se pro běžce na všech úrovních a pro běhy na jakékoliv vzdálenosti.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Svršek obuvi je tvořen technologií techfit, což způsobuje velké pohodlí pro samotnou nohu, neboť běžec se potřebuje cítit dobře zvláště při bězích na delší vzdálenosti. Díky tomu také nemusíte mít obavu, že se vám noha bude nadměrně potit. Materiál je velmi vzdušný a výborně odvádí vlhkost. Navíc i případné těsnější sevření (někdo rád utaženou botu) není pro správnou činnost svršku problém.

Bota váží 310 g při velikosti 8,5 UKBota váží 310 g při velikosti 8,5 UK

Bota má velmi kvalitní podrážkuBota má velmi kvalitní podrážku

Boty jsou vhodné zvláště na dlouhé běhy i závodyBoty jsou vhodné zvláště na dlouhé běhy i závody

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Vynikající odpružení boty s využitím trvanlivého materiálu BOOST® je hlavním aspektem modelu. Unikátní TORSION® SYSTEM způsobí, že stabilita střední části chodidla je výborná na každém povrchu. Lem mezipodešve z materiálu EVA zase pomáhá udržet chodidlo v neutrální rovině a pohodlná textilní podšívka působí pocitově velmi příjemně.

Právě výborné tlumící vlastnosti dokáží běh maximálně zpříjemnit. Například při půlmaratonu či maratonu, kdy běžíte na asfaltovém či betonovém povrchu a vaše klouby trpí vlastně nejvíce.

Čtěte také: Recenze adidas XT Boost nebo recenze adidas Terrex Agravic a vyberte si běžecké boty vhodné do terénu.

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Jak na atletické dráze, tak na silnici bota velmi dobře přilne k povrchu a díky tomu se cítíte bezpečně a nemáte obavu z případného podklouznutí. Zásluhu na tom má gumová podešev, která je dokonale přilnavá k jakémukoliv povrchu. Takže se nemusíte obávat při prudkých či náhlých změnách směru, že podklouznete nebo že se bota bude chovat tak, jak jste nepředpokládali.

Také díky 3D tvarované konstrukci FITFRAME z TPU je zvýšená stabilita v oblasti paty.

Bota velmi dobře přilne hlavně ke tvrdému povrchuBota velmi dobře přilne hlavně ke tvrdému povrchu

Osobní zkušenost

Nový model obuvi jsem vyzkoušel převážně v tréninku a na několika různých površích. Naběhal jsem v nich prozatím zhruba 350 kilometrů v rozdílné intenzitě (pomalý běh, tempový i rychlostní trénink). Zkoumal jsem hlavně ty vlastnosti, kterými se daný model pyšní a které jsou uváděny jako přednosti.

První vyběhnutí bylo na silničním povrchu v délce cca 7 kilometrů. Pocit z běhu nebyl až tak přesvědčivý, jak jsem si na první pohled představoval, přesto hlavně odpružení působilo velmi pohodlně.

Na atletické dráze jsem ale dokonale prověřil všechny uvedené přednosti a musím konstatovat, že tady už se projevily veškeré kladné vlastnosti, kterými se model honosí. Při vyklusání cítím velmi příjemný měkký došlap. Při zvýšení tempa, hlavně v zatáčkách oceňuji dobrou stabilitu, což je pro mne velmi důležitý faktor, který si u všech modelů bot zvláště prověřuji.

Běhání na cestách v parku, kdy podklad se skládá ze štěrkopísku, je také velmi pohodlné. Tady právě větší vrstva odpružení hraje velkou roli. Bota udržuje nohu tak, aby nedocházelo k nějakým nepředvídatelným pohybům a tím pádem ke zranění. Díky TORSION systému je pohyb chodidla stabilní a lem mezipodešve z EVA zase pomáhá držet střední část chodidla v neutrální rovině. Díky tomuto systému jsem i na nerovné cestě v klidu udržel stabilitu a mohl došlapovat tak, abych nepociťoval strach, že si způsobím zranění. Jednoznačně pozitivní zkušenost.

Vyběhl jsem i při relativně vyšších teplotách, abych otestoval i svrchní materiál, který je zhotoven pomocí již známé a osvědčené technologie techfit. Opět se ukázalo, že tato technologie má budoucnost. Díky dobré prodyšnosti docházelo k pravidelnému odvětrání a noha měla vždy ideální prostředí. Jediné, co mi trochu dělalo problémy, byla velikost. U značky adidas si beru vždy stejnou velikost a sedí, ale zde u tohoto modelu jsem cítil, že bota je moc těsná. Takže doporučuji opravdu důkladné vyzkoušení si celého páru obuvi.

Celkové hodnocení tohoto modelu je kladné a uvedenou obuv doporučuji všem, kteří mají rádi dostatečně odpruženou botu při běhu. Myslím ale, že asi chvilku bude trvat, než si na botu zvyknete, alespoň u mne to tak bylo. To však nemá žádný vliv na uvedené přednosti, který model BOOST ENERGY 3 nabízí.

Další informace

adidas

Více informací: www.adidas.cz

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: