Recenze adidas Ultra Boost – běžecká bota na dlouhé výběhy i volnější tréninky

Recenze adidas Ultra Boost – běžecká bota na dlouhé výběhy i volnější tréninky

Parametry

Značka adidas
Celé jméno recenzovaného výrobku adidas Ultra Boost
Pro jaký povrch je bota vhodná Silnice
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Rekreační běh, Vytrvalostní trénink, Dlouhé až velmi dlouhé tratě (půlmaratón až ultra)
Hmotnost 283 g (velikost 38 1/3) g
Šněrování klasické
Zpevnění klenby TORSION® SYSTEM
Sklon pata - špička 10 mm
Podpora nohy neutrální
Infocena 4899 Kč
Dodává www.adidas.cz
Více info na www.adidas.cz

Zaujalo mě

  • Velmi příjemný svršek z materiálu Primeknit
  • Perfektní přilnavost podrážky
  • Absence jazyka

Shrnutí recenze

Málokterý model běžecký bot člověka zaujme jako adidas Ultra Boost. Již delší dobu je na trhu tento čistě Boost model silničních běžeckých bot. Pokud máte rádi přirozený pohyb nohy a běháte především na silnici. Doporučuji tento model zvážit.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Svršek je vyroben z materiálu adidas Primeknit, který se má dle slov výrobce dobře a přirozeně roztahovat s nohou. Výhodou by tak měla být přirozená práce nohy, jako by člověk běžel na boso. Svršek je na dotek velmi příjemný, nohu nijak nedráždí a skvěle sedí. Boty jsou vhodné i pro běhání bez ponožek, což oceníte zejména v letních měsících.

Hlavními stabilizačními prvky jsou 3 platové proužky po stranách (TORSION® SYSTEM) Technologie TORSION® SYSTEM jevyztužení v mezipodešvi, které umožňuje přirozený pohyb

Podrážka z gumy STRETCHWEB dobře přilne k povrchuPodrážka z gumy STRETCHWEB dobře přilne k povrchu

Bota nemá jazykBota nemá jazyk

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Za zmínku určitě stoje jazyk, resp. absence jazyka. To nejen zcela eliminuje veškeré možné rolování nebo podření, zároveň je to i velmi příjemné a zabraňuje vpadnutí nečistot do boty. Bota nohu krásně obepne a musím říct, že člověku dodá velmi příjemný pocit.

Kolem paty je vyvýšená ochrana nebo také mistička, která by měla krýt Achillovu šlachu. Technologie TORSION® SYSTEM jevyztužení v mezipodešvi, které umožňuje přirozený pohyb přední a zadní části chodila, stabilizuje střední část a současně zamezuje extrémní torzi. Díky tomu se obuv v terénu přizpůsobí povrchu a poskytuje potřebnou stabilitu, jisté vedení kroku a pohodlí.

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Tento model si zaslouží pozornost zejména díky tomu, že mezipodešev je konstruována zcela bez využití tradiční pěny EVA. Figuruje zde totiž pouze a jedině pěna Boost. Výhody této pěny jsou především, v měkkosti, stálosti a výdrži a hlavně v energetické návratnosti. Tu výrobce uvádí až o 20% vyšší než u jiných běžeckých bot. Nevýhodou je pak měkkost, která dělá botu malinko nestabilní.

Botu oceníte na dlouhé volné běhy i svižnější dlouhé tempové tréninky. Určitě to, ale nejsou boty na rychlá tempa, intervaly, intenzivní tréninky. Zde právě nestabilita botám nenahrává. Stejně tak boty nejsou vhodné do terénu, kde totiž noha zcela ztrácí stabilitu.

Kolem paty je vyvýšená miska na ochranu Achillovy šlachyKolem paty je vyvýšená miska na ochranu Achillovy šlachy

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Gumová podešev z materiálu STRETCHWEB se přizpůsobuje velmi dobře povrchu. Ani na mokrém povrchu a v zatáčkách bota nemá problém. Nutno podotknout, že to ale neplatí v terénu, kam bota samozřejmě ani není určená.

Osobní zkušenost

Botu jsem testovala především na delších tratích při nabíhání objemu. Zkusila jsem ji nejen na silnici, ale také v terénu, a to i přesto, že to je čistě silniční bota. Do terénu (ani lehkého) skutečně není vhodná. Při nerovnostech noha zcela ztrácí stabilitu a mohlo by to vést ke zbytečnému zranění. Můžete ji však využít na štěrkových a suchých hliněných cestách.

Co se týká využití, tak bota se nejvíce hodí na objemové tréninky, regenerační výklusy nebo tempové tréninky. Rozhodně to ale není bota vhodná na intenzivní a rychlé tréninky či závody. Při nich totiž noha může lehce ztrácet stabilitu.

Celkově na mě bota působila velmi příjemným dojmem. Její atraktivní design samozřejmě nelze přehlédnout. Jak pánské provedení, tak dámské si můžete vybrat v několika atraktivních barevných variantách.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: