Recenze: Salming Trail 5 – univerzální trailová bota

Recenze: Salming Trail 5 – univerzální trailová bota

Parametry

Značka Salming
Celé jméno recenzovaného výrobku Salming Trail 5
Pro jaký povrch je bota vhodná Běžný přírodní terén, Náročný přírodní terén
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Rekreační běh, Vytrvalostní trénink, Tempový trénink, Závod, Spíše kratší tratě (do 10 km), Dlouhé až velmi dlouhé tratě (půlmaratón až ultra)
Hmotnost 298 g g
Šněrování Klasické
Sklon pata - špička 5 mm
Podpora nohy pronace
Infocena 3999 Kč
Dodává Salming ČR s.r.o.

Zaujalo mě

  • Univerzální bota do terénu
  • Odpružení
  • Rozšířená špička

Shrnutí recenze

Univerzální bota pro běh terénem od volného běhu parkem až po náročnější krosy. Dobrá volba do českého lesa.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Svršek je konstruován ze tří vrstev. Jak uvádí výrobce, spodní vrstva z prodyšného materiálu zajišťuje pohodlí a komfort. Prostřední vrstva pomáhá stabilizovat laterální pohyby a snižuje tlak na chodidlo. Vnější tenká síťovaná vrstva obklopuje špičku boty a přidává další stabilitu a celkovou odolnost.

Salming Trail 5 má drop 5 mm a výšku podrážky pod patou 2,5 cmSalming Trail 5 má drop 5 mm a výšku podrážky pod patou 2,5 cm

Svršek boty je třívrstvý a v přední části je bota lehce rozšířenáSvršek boty je třívrstvý a v přední části je bota lehce rozšířená

Salming Trail 5 je hodně univerzální bota do terénu.Salming Trail 5 je hodně univerzální bota do terénu.

Prohlédněte si další fotografie k recenzi…

Z vlastní zkušenosti mohu ke konstrukci říct, že špička boty je o něco rozšířená a dává tak větší prostor k tomu, aby se přední část chodidel hýbala a zapojila se do běhu, což podporuje přirozenější pohyb chodidel a tedy snad i více efektivnější běžecký styl.

Co se týká trvanlivosti, mám zatím naběháno jen pár set kilometrů, ale dost věřím, že použitá třívrstvá konstrukce bude stejně trvanlivá jako u jiných modelů Salmingu, které mám již delší dobu a zatím se mi je ani s velkou snahou nepodařilo zničit či roztrhat.

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Právě odpružením se Salming Trail 5 liší od svých předchůdců T3 a T2. Je totiž podstatně více tlumený. Botu tak využijete bez problémů i na delší tratě a také na asfaltu jsem se v ní cítil poměrně příjemně.

Větší odpružení i ne úplně nízká váha dělá z Trail 5 botu spíše tréninkovou. Borci honící vteřiny na závodech by měli sáhnout po jiném modelu.

Díky vyšší podrážce (2,5 cm pod patou a 2 cm pod špičkou) taky Salming Trail 5 nemá takový bezprostřední kontakt s povrchem, po kterém běžíte (jako třeba Salming T3) a na hodně kamenité cestě musíte mít dost pevné kotníky. Pro naprostou většinu českých lesních cest a cestiček je ale Trail 5 optimální bota.

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Na podrážce je použit Vibram MegaGrip. Tento osvědčený materiál výborně drží na mokrých a kluzkých površích. Vzorek není příliš hluboký, což odpovídá určení boty a sice na běžné lesní cesty. Hlubší a agresivnější vzorek by vás možná lépe podržel v nějakém hlubokém bahně, ale všude jinde by spíše překážel.

Osobní zkušenost

Jak jsem už uvedl výše, Salming Trail 5 je univerzální trailová bota perfektní pro většinu českých lesních cest. Vhodně odpružená, odolná, v přední části chodidla pohodlná.

Pokud patříte mezi většinu běžců, kteří nejprve z domova musí běžet kus po asfaltu, než se dostanou k lesu, je pro vás tato bota jako stvořená. Na silnici se budete cítit dostatečně příjemně a měkce a mimo ni zvládnete všechny druhy trailů.

Právě univerzálnost se mi na Salming Trail 5 líbí. S touhle botou ušetříte dost místa v botníku. Od míle až po maraton, v parku i v lese, po lesní pěšince, polňačce i asfaltce mezi vesnicemi, v pražské Stromovce i v Krkonoších … využijete ji prostě skoro všude s velmi dobrým výsledkem.

Salming Trail 5 má drop 5 mm a výšku podrážky pod patou 2,5 cm

Další informace

www.Salming.cz

Zajímavé vybavení

Zkušenosti čtenářů

Marcel Dehner

Bota je dost široká a velmi pohodlná. Velmi se mi osvědčila i do těžkého terénu v Beskydech. Skvěle se dá použít i s nesmeky jako na zimní výběhy, kdy díky většímu polstrování je i docela teplá.
Co mě zklamalo je fakt, že se po cca 500 km začala odlepovat špička boty. Naštěstí to šlo zalepit chemoprenem a docela to drží.
Vyloženě slabý bod této boty je polstrování na achilovce. Ono je krásně měkké a parádně pohodlné, ale už po 300 km se začalo děsně prodirat. Pomohlo to, že jsem si tu achilovkovou část vylepil kvalitní pevnou izolepou z hobby marketu. Sice to vypadá hrozně, ale polstrování se už více neprodira a bota funguje stále stejně dobře. Aktuálně nabehano 800km a i přes zmíněné nedostatky bych si je pořídil znovu. To pohodlí a to jak drží v trailu za to stojí.

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: