RECENZE: ADIDAS SOLAR BOOST silnička pro výkonnostní běžce

RECENZE: ADIDAS SOLAR BOOST silnička pro výkonnostní běžce

Parametry

Značka adidas
Celé jméno recenzovaného výrobku ADIDAS SOLAR BOOST
Pro jaký povrch je bota vhodná Silnice, Dráha
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Vytrvalostní trénink, Závod, Dlouhé až velmi dlouhé tratě (půlmaratón až ultra)
Hmotnost 290 g (velikost US 9) g
Sklon pata - špička 10 mm
Podpora nohy pronace
Vyrobeno v jaké zemi vyrobeno v Číně
Infocena 4299 Kč
Dodává ADIDAS ČR

Zaujalo mě

  • Zvýšený opatek na Achillovu šlachu
  • Pohodlnost
  • Velmi prodyšný flexibilní bezešvý materiál svršku
  • Velmi měkký dopad a odraz
  • Reflexní prvky

Shrnutí recenze

Na první pohled vás nový model ADIDAS SOLAR BOOST zaujme svým designem. Již první obutí a následné proběhnutí ve mně zanechalo velmi pozitivní dojem. RECENZE NA ZÁKLADĚ DLOUHODOBÉHO TESTOVÁNÍ.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Svršek obuvi je tvořen vysoce flexibilním bezešvým materiálem TECHFIT. Zvláště se jedná o využití nové „kosmické technologie“, a to zejména Tailored Fibre Placement (TFP, česky bychom řekli asi „na míru umístěná vlákna“).  Díky tomu je látka v každém místě tak pevná, tlustá a pružná, jak je přesně potřeba. Naše noha se cítí správně a pevně usazena, což je jeden z nejdůležitějších aspektů, na který běžec při výběru obuvi klade důraz. Druhým je prodyšnost, jak správně odvádí pot. A i zde již technologie značně pokročila, tudíž i požadovaná prodyšnost je na vysoké úrovni.

V zadní části boty bych hlavně poukázal na řešení opatku, který chrání Achillovu šlachu. Tvarovaný opatek FITCOUTNER totiž přirozeně obemkne patu a tím pádem ji ochrání a zároveň i pohodlně usadí. Tento detail zaujme rozhodně každého, kdo měl kdy problém právě s touto částí nohy a chce tomu v budoucnu předejít.

Opatek adidas Solar Opatek adidas Solar

Klasické šněrování adidas SolarKlasické šněrování adidas Solar

Pryž Continental na silnici drží perfektněPryž Continental na silnici drží perfektně

Prohlédněte si další fotografie k recenzi…

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Jedním z hlavních aspektů a předností boty je její výborné odpružení. To zajišťuje jedinečná technologie BOOST, kterou ADIDAS kdy vyvinul a vlastně se drží zásady, čím víc energie vydáš, tím více dostaneš nazpět. To má pozitivní efekt zejména při běhu na tvrdém povrchu jako asfalt, kostky či zámková dlažba. Unikátní TORSION SYSTÉM je dnes již samozřejmostí. Ten navíc velmi dobře umožňuje plynulý přechod při dopadu na střed chodidla a následně odraz ze špičky. Proto se dá říci, že bota je ideální na dlouhé závody a běhy jako jsou půlmaraton a maraton.

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Jak už bylo řečeno, bota je vyvinuta a určena zvláště na silniční běhy, ale můžeme je využít i pro běh na atletické dráze. To, že při běhu dochází k naprosto přirozené přilnavosti, má na svědomí protiskluzový materiál CONTINENTAL. Tato moderní technologie, kterou již ADIDAS delší dobu využívá, umožňuje běh ve velmi vysokém tempu, aniž bychom se museli strachovat, že dojde k podklouznutí či jinému problému při styku podrážky a povrchu, na kterém zrovna běžíme. Tato vlastnost boty je zajištěna jak na suchém povrchu, tak i na mokrém, kdy podklouznutí hrozí nejvíce.

Osobní zkušenost

Bota inspirovaná kosmickými technologiemi má na svršku použit vysoce flexibilní bezešvý materiál TECHFIT, který zajistí nejen dokonalou prodyšnost, ale i správné usazení celého chodidla. Technologie BOOST zase umožňuje nejaktivnější odpružení, což vám dodá energii již od prvního došlapu a zvyšuje tím i výkon. Na podešvi nechybí protiskluzový materiál CONTINENTAL, který se dokáže přizpůsobit rychlému běhu na jakémkoliv povrchu. Oblíbený TORSION SYSTÉM, zajišťující stabilitu střední části chodidla zvláště při dopadu, je již samozřejmostí. Výrobce nezapomněl ani na bezpečnost. Bota je opatřena reflexními prvky, a není proto problém při běhu za šera. Nový model ADIDAS SOLAR BOOST patří bezesporu mezi to nejlepší, co si běžci, orientující se na výkon, mohou přát.

adidas Solar v akciadidas Solar v akci

Právě jako běžec na dlouhé tratě jsem boty vyzkoušel nejprve při tréninku, a po naběhání určitého množství kilometrů, i při samotném závodě. Rovněž povrchy, na kterých jsem běhal byly rozličné. Od dlažebních kostek, přes asfalt až po atletickou dráhu. Snažil jsem se zjistit, jak se preferované přednosti u tohoto typy ve skutečnosti chovají.

Už jen samotné nasazení boty působilo velmi příjemně. Pohodlné usazení celého chodidla a měkký došlap. Při běhu na rovině jsem cítil, jak noha dopadá na střed a bez nějakého zvláštního odporu se okamžitě přehoupne na špičku a následuje velmi dobrý odraz, aniž bych musel vyvinout energii navíc. To je pro mě velmi zásadní zjištění a navíc pozitivní. Když k tomu přidám už avizovaný měkký dopad, tak moje spokojenost se násobí.

Na atletické dráze mě zajímalo, jak se boty chovají při průběhu oblouku dráhy a pokud je navíc povrch mokrý. Zkoušel jsem i s nohou občas pohnout, jako bych simuloval neopatrný krok, aby zkouška měla ten správný efekt. Necítil jsem žádný, ani sebemenší náznak, že by noha mohla podklouznout. Vše jsem opakoval i při vyšší běžecké rychlosti. Přilnavost výborná, a i usazení v botě se mi jevilo jako stabilní. Zaměřil jsem se i na detail opatku pro Achillovu šlachu. Právě tento detail mě velmi zaujal. Na bolesti této části nohy netrpím, a tak nemohu objektivně posoudit, zda to má nějaký velký vliv. Co se pohodlí Achillovy šlachy týče, zde jsem spokojen.

Uvedený typ jsem zkoušel i na závodním půlmaratonu, kdy jsem běžel na cílový čas 1:40 hodin. Jelikož počasí, po celou dobu testování, bylo velmi teplé, tak jsem mohl i zásadně vyzkoušet technologii TECHFIT a prodyšnost. V průběhu závodu jsem nějak významně nepociťoval, že by se noha potila, přesto po doběhu jsem měl ponožku hodně mokrou. Spíše než nedokonalé prodyšnosti, bych to přisuzoval značnému pocení. Při závodě totiž byla celkem vysoká vlhkost. Myslím, že ještě bude prostor na důkladnější prověření této vlastnosti.

Celkové hodnocení modelu ADIDAS SOLAR BOOST je veskrze pozitivní. Naběhaných cca 150 kilometrů určitě dost prověřilo přednosti toho typu běžecké obuvi. Co bych nejvíce ocenil, je velmi měkký dopad a následně i výtečný odraz. Také řešení v oblasti Achillovy šlachy si zaslouží pozornost a pochvalu. Rozhodně bych tento model doporučil všem, kteří běhají převážně silniční závody od půlmaratonu a výše.

UPDATE PO 2 MĚSÍCÍCH TESTOVÁNÍ

Boty ADIDAS SOLAR BOOST jsem zkoušel po celé dva měsíce na rozdílných druzích povrchu a při různých tréninkových jednotkách včetně závodů od 5 km až po 30 km. Za tu dobu jsem s nimi naběhal zhruba 500 kilometrů (150 na začátku testování a 350 následující dva měsíce).

Zvláště jsem byl zvědavý, zda pohodlné usazení celého chodidla bude fungovat i po větším opotřebení (po více naběhaných kilometrech). Noha drží stále výborně jako při prvním nasazení. Pokaždé, když obuji boty, tak se noha usadí a vše je stálé až do doby, kdy doběhnu. Využití nové „kosmické technologie“ Tailored Fibre Placement („na míru umístěná vlákna“) je opravdu kvalitní a povedené. Mohu se spolehnout, že chodidlo drží tak, jak potřebuji.

Měkký dopad také s množstvím naběhaných kilometrů nemizí. Jediný, možná drobný problém nastal při dlouhém běhu nad 25 km. Při běhu po zámkové dlažbě a velkých kostkách jsem pozoroval, že na tak tvrdém povrchu se tlumící efekt zmenšuje. Nicméně na vině může být i částečně únava chodidla z dlouhého běhu po velmi tvrdém podkladu.

Díky velmi teplému počasí jsem ale dokonale vyzkoušel technologii TECHFIT a prodyšnost svršku boty. Tady jsem maximálně spokojený. Noha výborně odvádí vlhkost z pocení, a i když nemáte ponožku úplně suchou, tak se cítíte maximálně pohodlně po celou dobu běhu.

Několikrát jsem také záměrně běžel za deště či ihned po dešti, z důvodu vyzkoušení, jak se bota bude chovat na kluzkém terénu. Protiskluzový materiál CONTINENTAL je opravdu velmi kvalitní a vydrží. Při pohledu na detail podrážky konstatuji, že ani míra opotřebení po cca 500 naběhaných kilometrech není velká, a to při běhu převážně na tvrdém povrchu (asfalt, zámková dlažba, štěrk).

Celkový dojem z boty ADIDAS SOLAR BOOST je velmi dobrý. Všechny uvedené přednosti, které jsou jako výhody uvedeny, plní svůj význam. Po celou dobu běhu jsem se cítil výborně a neměl jsem strach například z klopýtnutí ani podklouznutí. Běžci, kteří mají tendenci běhat rychle na silnici, pořízení tohoto typu mohu jen doporučit.

Zajímavé vybavení

Zkušenosti čtenářů

Martin Hilpert

Tuto botu mi doporučil fyzioterapeut, když jsem léčil Achilovku. Tu tyto boty opravdu hýčkají a problém se mi už nevrátil. To je velké pozitivum spolu s nízkou hmotností a výbornou podrážkou Continental. Později jsem ale u bot objevil několik problémů. Svršek dost saje vodu, takže za mokra je rychle celá přední část boty rychle durch a vysychá pomalu. Později jsem si boty bral pouze na rovinaté trasy, protože noha má tendenci v botě klouzat díky materiálu vnitřní vložky. Snažil jsem se tomu zabránit větším utažením tkaniček, ale výsledkem bylo otlačení dole na nártu u začátku šněrování. Za mě tedy dobrá podešev, ale méně propracovaný svršek.

Jiří Čapla

Výborná bota, dobře sedí i v terénu.
Běhám v nich přibližně rok, cca 1500 km.
Doporučuji.

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: