RECENZE: Kompresní podkolenky Compressport Full Socks 3D V2.1

RECENZE: Kompresní podkolenky Compressport Full Socks 3D V2.1

Parametry

Značka Compressport
Celé jméno recenzovaného výrobku Kompresní podkolenky CompresSport Full Socks 3D V2.1
Typ sportu běh
Typ oblečení návleky
Pohlaví unisex
O jakou vrstvu se jedná třetí (svrchní)
Do jakého ročního období se hodí celoroční
Materiál 1 55
Materiál 2 29
Materiál 3 16
Hmotnost 58 g
Dostupné velikosti velikost na základě obvodu lýtka a velikosti chodidla
Údaje výrobce 1 3D. Dots Concept
Údaje výrobce 2 stupňovaná komprese
Údaje výrobce 3 ultra prodyšný materiál
Infocena 1150 Kč Kč
Dodává TEMPOSPORT
Více info na www.temposport.cz

Zaujalo mě

  • učinná komprese
  • atraktivní design
  • 3D. Dots Concept
  • ventilace vzduchu
  • pohodlné nošení

Shrnutí recenze

Compressport je švýcarský výrobce, jehož doménou a specializací je technologie založena na sytému žilní a svalové komprese. Díky nejkvalitnějšímu materiálu, zpracování a inovativním technologiím, jako především 3D Dots Effect, je firma špičkou v oblasti komprese u vytrvalostních sportů a následné regeneraci. Na vývoji se mimo jiné podílejí i špičkový sportovci, což zaručuje funkčnost bez kompromisů a dokonalé propracování všech detailů.

Hlavní část recenze

3D Dots Concept

Vlajkovou lodí značky Compressport jsou především funkční ponožky, návleky a podkolenky. Nová generace kompresních podkolenek V2.1 přináší vylepšení a znatelný posun v oblasti ventilace, struktuře úpletu a celkovému odlehčení, při zachování původní úrovně komprese. Jedinečným a typickým prvkem výrobku Compressport, který výrobce stále zdokonaluje a rozvíjí, je především 3D Dots Effect nebo-li trojrozměrný funkční 3D bod. Tyto vytkané 3D body jsou výraznější a propracovanější oproti modelu V1. Jsou cíleně umístěny v kriticky namáhaných místech, v místech s vyšším pocením nebo v místech s důrazem na ochrannou či masážní a regenerační funkci. 3D body tak přispívají k absolutnímu pohodlí, stimulačnímu pocitu a odstranění únavy z výrazně přetížených a namáhaných částí. Velikost a zónová lokace těchto bodů je podmíněna anatomickou strukturou nohy s cílem maximálně zlepšit vlastnost a oddálit tak únavu a zlepšit celkovou výkonnost. Mimo jiné 3D body jsou navrženy tak, aby aktivovali krevní oběh pomocí vícestupňového masírování a vytvořili akupresurní efekt.

Již při první kontaktu, respektive navléknutí podkolenky, ucítíte výraznou kompresi, masážní a stimulační efekt. Při chůzi nebo běhu se pocit ještě umocní. Osobně mi tento systém pomohl jednak při výkonu a následně při regeneračních procesech. Hlavní funkce 3D Dots systému:

  • vyšší cirkulace vzduchu
  • vyšší odvod potu
  • automasáž povrchových částí
  • ochrana Achillovy šlachy
  • akupresurní efekt

 

Detail chodidla Detail chodidla

Detail nártůDetail nártů

ChodidlaChodidla

Prohlédněte si i další fotografie k článku…


 

Ultra prodyšný materiál

Oproti modelu V1 je nová generace podkolenek výrazně odlehčená. Výrazný podíl na to má propracovanější ultra prodyšný materiál a přidané ventilační zóny. Spojíme-li tyto dvě funkce dohromady, vznikne velmi lehká a výborně zónově odvětrávaná podkolenka. Nové ventilační zóny byly přidány na kritická místa, respektive v místech s největší potivostí. Zajišťují tak větší cirkulaci vzduchu a odvod přebytečného potu a vlhkosti. Jedná se především o oblast kotníku, vrchní část chodidla a oblast přední strany bérce. Překvapilo mě, že i v místech největší komprese je tkanina velice prodyšná. Díky speciální vloženým ventilačním zónám nedochází k výrazné tvorbě vlhkosti, noha se tak nepřehřívá i v teplých letních dnech. Navíc zvýšenou cirkulací vzduchu můžeme udržet nohu v suchu a především eliminovat tvorbu puchýřů či plísní.

Celá podkolenka je vytvořena pomocí bezešvé technologie, která zajišťuje naprostý komfort a maximálně pohodlí. Při normálním použití je materiál velmi odolný proti roztržení. To je vhodné především při oblékaní, jelikož nasouvání podkolenky vyžaduje trochu síly a cviku. Přiznám se, že jsem měl občas obavu, ale nic se nepoškodilo a neprasklo. Horní okraj podkolenky je výborně elastický, skvěle drží a hlavně nestlačuje nohu a uvolňuje tlak v této oblasti.

Účinky komprese

Kompresní podkolenky využívají principu stupňované komprese. Cíleně umístěné kompresní zóny zlepšuje cirkulaci krve a tedy odvod odpadních metabolitů směrem vzhůru, tedy od kotníků ke kolenům. Takto zvýšená komprese urychluje žilní návratnost a tudíž dochází k optimálnímu okysličení svalu, respektive k snížení únavy či urychlení regenerace. Další významný účinek je stabilizace svalu během výkonu, především jde o eliminaci otřesů, které vznikají při extrémních a vytrvalostních závodech. Dále se komprese podílí na snížení rizika svalového poranění. V neposlední řadě jsou V2.1 vhodné pro dlouhé cesty letadlem či autem, kde působí proti pocitu těžkých nohou a otékaní či snižovaní rizika vzniku cestovní trombózy.

Podpora příčné klenby

Vylepšenou podporu příčné klenby zajišťuje elastický kompresní panel pyramidového tvaru, který je při stabilizaci nohy mnohem účinnější a hlavně více ergonomický. Takto vylepšená podpora se nejvíce uplatní při dlouhých trénincích nebo závodech, kde jsou svaly v oblasti klenby již unavené. Navíc se podílí na správném postoji s kladným přenosem do celého držení těla.

Ochrana Achillovy šlachy

Achillova pata je pro běžce stejně důležitá jako prsty pro pianistu. Výrobci nenechali tuto oblast bez povšimnutí a věnovali ji značnou pozornost. Ochrana Achillovy šlachy je tvořena především systém 3D Dots, který je trojúhelníkově veden přes nejnamáhavější oblast šlachy a chrání ji před třením a tlakem. Osobně si myslím, že díky tomuto systému je Achillova pata hezky stabilizovaná a dostatečně chráněná i v náročných terénech.

ProtahováníProtahování

Volnost prstů

Ergonomicky tvarovaná špička podkolenek ponechává prstům naprostou volnost. Komprese v těchto místech je vynechána. Je to logické, v oblasti špičky prstů či nehtů není systém komprese žádoucí, naopak je požadován pocit volnosti prstů, což je perfektně splněno. Tkanina je zde samozřejmě bezešvá, což dotváří naprostý komfort.

Design

Kompresní podkolenky se švýcarským designérům velmi povedly. Dokázali z obyčejné podkolenky vytvořit plně funkční a technologicky vyspělou super podkolenku. Z čistě vizuálního hlediska vypadají perfektně. Barevně odlišné jednotlivé segmenty umocňují optický efekt a dávají podkolenkám jistý šmrnc a dotvářejí tak dokonale propracovaný design. Precizní propracování všech detailů v kombinaci s kvalitními a odolnými materiály vytvářejí špičkovou podkolenku. Vyrábí se ve čtyřech barevných kombinacích – bílá, černá, modrá a růžová.

Závěr

Compressport Full Socks 3D V2.1 jsou jednoduše velmi krásné, plně funkční, pohodlné a také velmi odolné. Líbivý design vždy není všechno, ale zde se povedlo dokonale propojit technologie a zkušenosti vrcholových sportovců s velmi atraktivním vzhledem a barevným provedením. Především musím vypíchnout 3D Dots Concept, propracovaný systém komprese a vlastnosti jako je podpora klenby, ochrana šlachy a volnost prstů. Tyto velmi důležité vlastnosti zapadají do celého sytému komprese a vytvářejí z podkolenek efektivní nástroj pro optimalizaci výkonu či pozátěžovou regeneraci svalů v lýtkové oblasti. Jen těžko se mi hledají nějaké negativa. Ale jedno by se našlo. Jde o 3D body v oblasti Achillovy šlachy, u kterých docházelo k většímu roztřepení než u ostatních trojrozměrných bodů.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: