Beskydy: běžecká trasa z Čeladné přes Skalku a Ondřejník

Beskydy: běžecká trasa z Čeladné přes Skalku a Ondřejník

Turistický region
Beskydy - Valašsko
Kraj
Moravskoslezský
Délka trasy (km)
14
Povrch
Přírodní terén
Převýšení (m)
757

Pěkná patnáctka přes Skalku a Ondřejník s důstojným převýšením 690m.

Začneme v Čeladné, která je lehce dostupná i vlakem, turistická žlutá nás povede od místního nádraží po úzké asfaltce přímo do svahu směrem k Opálené (malý skiareál s velmi příjemným zázemím – útulnou hospůdkou stejného jména, návštěvu nechme raději až na sestup při návratu.)

Od hospůdky je krátké a prudké stoupání loukou (část sjezdovky) ke kraji lesa, a dál pokračujeme pěšinkou lesem až na asfaltovou cestu, která traverzuje úbočím Ondřejníka a Skalky. Odbočíme po ní vlevo, cesta je značená jako turistická zelená, cca po 1 -1,5km na rozcestí, kde se cesta se zelenou značkou odpojuje výrazně doleva a dolů, držíme se dál asfaltové-traverzové cesty, která pokračuje rovně už bez značení. Zhruba po půl km dojdeme k místu, kde se napojuje modrá turistická vedoucí z Kunčic p.O. na Skalku – od této chvíle se držíme této modré značky. A stoupáme pěkným a pestrým terénem až na vrchol Skalky (964m), odkud bývá krásný výhled na Smrk a Radhošť.

Po vydýchání a radostném pocitu, že jsme dosáhli nejvyššího bodu trasy, začneme seběh – stále po modré značce – který je pozvolný, ze začátku ale i dost kamenitý. Později terénní cesta opět přejde na asfaltovou (stále modrá značka), doběhneme do Sedla – místní křižovatka turistických a běžkařských tras a pokračujeme po modré až na Ondřejník ke kapličce, hospodě (která je delší dobu zavřená). Výhled na protější Lysou horu určitě stojí za malé zdržení. Odsud nás čeká pozvolný seběh po silnici, která je otevřená i motoristům (směr Frýdlant). Tato část ale není dlouhá, nyní se držíme zelené značky, takže v první ostré zatáčce neuhýbáme po frýdlantské doleva, ale pokračujeme rovně (též asfalt ale bez aut) a stále po zelené.

Od této odbočky nás čekají necelé 3km po asfaltu, ale v klidu a většinou ve stínu. Dojdeme na známé rozcestí, podle značení uhneme doleva a prudce dolů lesní pěšinou, kterou jsme dnes stoupali z Opálené. Tady už to známe, vyběhneme z lesíka a otevře se nám krásný výhled – naproti Lysá, pod námi Opálená a Čeladná a vpravo majestátní masiv Smrku.

Seběh  travnatou sjezdovkou k hospůdce – kdo má rád posezení s výhledem na terase a nebo uvnitř s příjemnou horskou atmosféru, tomu doporučuji zde běh ukončit, nebo na chvíli přerušit. Z Opálené je to 1,5 km po silničce dolů k nádraží v Čeladné. (Pro běžce, kteří nechtějí na trase tolik asfaltu.: Při výstupu z Čeladné nad Opálenou na asfaltovou traverzovou cestu pokračujte po žluté značce doprava prudce nahoru terénem. Asi po 1km dojdete na modrou značku a po ní na vrch Skalky – zhruba další 1km, jen budete muset tento krátký úsek po modré jít znovu zpět při návratu).

GPS souřadnice startu: 49.552777777778, 18.334444444444

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: