Domažlice: běžecká trasa v chodských lesích

Domažlice: běžecká trasa v chodských lesích

Turistický region
Český les
Kraj
Plzeňský
Délka trasy (km)
13
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
299

Trasa pro všechny, kdo mají pohostinnou babičku v Domažlicích a chtějí během tradiční gastro-návštěvy alespoň na hodinku až dvě (záleží na výkonu a schopnosti orientace běžce) ulevit svému zažívacímu traktu.

Asfaltový začátek (nová cyklostezka) vám zpříjemní říčka Zubřina, na níž bylo město Domažlice, původně jako trhová osada, v 10. stol. založeno.

Zhruba po 4 km budete křížit koleje přes nový dřevěný most, rozhodně si zde nezapomeňte, prohlédnou nový unikátní akvadukt Na Hadrovci, který zde byl v září 2012 otevřen.  Je jedinou stavbou svého druhu v ČR, nikde jinde totiž voda neteče nad železniční tratí. Dále se vydáte cca 300 m podél železniční trati a na rozcestí „Havlovice – žst.“ se dáte po zelené do leva, musíte opět překřížit koleje, tak pozor na vlak!

Odtud již poběžíte po zelené velmi pestrým, smíšeným lesem až k přírodnímu koupališti Babylon. V letních měsících se zde určitě budete moci občerstvit anebo můžete rovnou skočit do rybníka:-) Od Babylonu vystoupáte po červené opět do lesa (Přírodní park Český les) a pak vás čeká pro změnu klesání až k soustavě rybníků (Strakovský a Zelenovský rybník) a tajemných mokřadů, odtud vystoupáte k rozcestí „Dmout – bývalá hájovna“ – zde se dáte vlevo a vyměníte barvu za zelenou. Pak už vás bude čekat jen pohodový terén, zvlněná krajina, sady a krásné výhledy.

Od Vavřinečku seběhnete zhruba 800 m po zelené, a pak se dáte druhou lesní pěšinou vlevo, ta vás dovede opět zpátky do Domažlic.

GPS souřadnice startu: 49.439444444444, 12.931111111111

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: