Beskydy: běžecká trasa z Ostravice na vrchol Lysé hory

Beskydy: běžecká trasa z Ostravice na vrchol Lysé hory

Turistický region
Beskydy - Valašsko
Kraj
Moravskoslezský
Délka trasy (km)
7
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
900

Na „královnu Beskyd“, jak mnozí Lysou horu nazývají, vede velké množství turistických cest - trasa z Ostravice po červené turistické značce patří mezi „klasiky“, měří necelých 8 km a nastoupáte při ní 907 výškových metrů.

Ostravice je dobře dostupná vlakem. První 3 km trasy vedou mírně do kopce po asfaltové cestě, která končí na Butořance, pokud jste přijeli autem a chcete si asfalt zkrátit, je možné první 2km vyjet autem na parkoviště poblíž chaty Sepetná.

Butořanky již začnete stoupat po lesní kamenité cestě přes Lukšinec a závěrečné serpentýny až na vrchol Lysé hory (1 323m n. m.). Nad Lukšincem se vám již otevřou pěkné výhledy na okolí a při dobrém počasí z vrcholu můžete vidět i Západní Tatry. Na vrcholu je možné občerstvení v několika horských hospůdkách.

Následný seběh si můžete prodloužit, pokud na Lukšinci odbočíte po zelené turistické značce směr Albínovo náměstí, tam se napojíte na modrou turistickou značku, která vás dovede zpět k chatě Sepetná.

Lysá hora je velmi oblíbením místem k trénování horských běhů a je také místem konání mnoha závodů jako Lysacup, LH24 či Lysohorský čtyřlístek.

GPS souřadnice startu: 49.535, 18.391388888889

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: