Běžecká trasa údolím z města Rakovník na Křivoklát

Běžecká trasa údolím z města Rakovník na Křivoklát

Turistický region
Střední Čechy - západ
Kraj
Středočeský
Délka trasy (km)
16
Povrch
Převážně asfaltový
Převýšení (m)
230

17 km dědinkami romantického údolí Rakovnického potoka s hospodářskými usedlostmi a staveními, kde staří dobří statkáři pracují poctivě a tvrdě, dosud nenakaženi virem civilizace.

Jste v Rakovníku na parkovišti před vlakovým nádražím a začínáte seběhem schodů a ulicí rovně až na nábřeží nad Rakovnickým potokem, který Vám bude zpestřovat celou cestu, jelikož poběžíte jeho údolím. Závěrečnou tečkou trasy je hrad Křivoklát, který svého času sloužil jako vězení a mučírna.

Doba se sice změnila, cestou Vás nebudou míjet koňské povozy, ani se nemusíte obávat oloupení zbojníky, může Vám ale připadat, že se v místních vesničkách zastavil čas. Zřídka kolem Vás může projet cyklista, trasa, po které poběžíte je totiž pěknou cyklostezkou. Energii do velkých kopců si šetřit nemusíte, terén se jen lehce vlní a Vy běžíte po proudu Rakovnického potoka. Pod nohama Vám bude svištět převážně asfalt, občas štěrková a lesní cesta. Na nábřeží v Rakovníku se dáte doprava, míjíte zimní stadion a pokračujete pořád podél potoka po červené turistické značce.

Za chvilku budete mít Rakovník za svými zády. Od této doby doporučuji sledovat žluté tabulky s číslem 303 označující cyklostezku, po jejíž trase poběžíte až do Městečka. Pomáhat Vám v první půli trasy může i červená turistická, ta ale na jednom úseku nevede společně s naší cyklotrasou č. 303. Doporučuji se před během podívat na vyznačenou trasu. Po cestě budete míjet rozlehlá hospodářská stavení, louky, pole, mlýny a několikrát budete podbíhat pod železničními mostky místní tratě, po které se můžete z Křivoklátu vrátit zpět do Rakovníka vláčkem anebo vláčkem pokračovat ve směru Vašeho běhu na Beroun. Přes pár dědinek, kde se tvrdě pracuje na místních farmách, přiběhnete do vesnice Pustověty. Zde je cyklotrasa č. 303 zmateně značená a proto se říďte poučkou: „V Pustovětech ne přes vodu“.

Pokračujete po té samé cyklostezce do Městečka a odtud stále až do cíle Vaší trasy – na hrad Křivoklát, kde se stanete králem nebo královnou (těsně pod hradem můžete přeběhnout na modrou značku – vyhnete se tak běhu po silnici).

GPS souřadnice startu: 50.099166666667, 13.736666666667

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: