Tanvald: běžecká trasa na rozhlednu Hvězda (Štěpánka)

Tanvald: běžecká trasa na rozhlednu Hvězda (Štěpánka)

Turistický region
Jizerské hory
Kraj
Liberecký
Délka trasy (km)
17
Povrch
Přírodní terén
Převýšení (m)
683

Jizersko - Krkonošský horský trénink na rozhlednu Hvězda a přes sjezdovky skiareálu Paseky nad Jizerou na známou cestu Planýrka a zpátky do půvabných Příchovic.

Start tohoto 18 km dlouhého krkonošského okruhu je v Příchovicích na parkovišti. Zde se dáváte vpravo a běžíte 200 m po silnici k výchozímu bodu turistických cest. Ta Vaše bude mít zelenou barvu a dovede Vás do 959 m n.m. na kopec Hvězda, kde stojí stejnojmenná kamenná rozhledna, které se říká i Štěpánka. Je to nejstarší rozhledna Jizerských hor a tyčí se přesně na rozhraní Jizerek a Krkonoš. Výhled z rozhledny je skutečně dalekosáhlý a stojí pouhých 10 kaček.

Od rozhledny seběhněte zpět k turistické chatě a klesáte horskou, lesní cestou po žluté turistické až do lučin nad skiareálem Paseky nad Jizerou. Na Téčku horských cest zvaném „Na perlíčku“ běžíte doleva a po zelené značce sbíháte napříč lyžařskými sjezdovkami, které jsou poseté roubenkami. Jste unešení, výhled do podhůří máte jako na dlani! Na rozcestí zelené a modré značky, na místě kde začíná známá cesta Planýrka, běžíte po modré vlevo. Čeká Vás nádherný úsek úbočím Jizerského dolu, 8 km po vrstevnici přes horskou osadu Havírna, kde se dříve těžilo stříbro, až k okraji Dolního Kořenova. Tam se u řeky Jizery napojíte na zelené značení a již se ho nepustíte.

Terén se ztíží, po lesní stezce s kameny nastoupáte 300 výškových metrů zpět k turistické chatě Hvězda. Odtud již cestu znáte, užijte si závěrečnou pohlednicovou scenérii na okouzlující obec Příchovice s farním kostelem sv. Víta.

GPS souřadnice startu: 50.7375, 15.307777777778

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: