Semily: běžecká trasa soutěskou řeky Jizery a údolím divoké řeky Kamenice

Semily: běžecká trasa soutěskou řeky Jizery a údolím divoké řeky Kamenice

Turistický region
Jizerské hory
Kraj
Liberecký
Délka trasy (km)
17
Povrch
Přírodní terén
Převýšení (m)
594

Běh dlouhý 17 km začínající ve městě Semily Vás zavede do údolí řeky Jizery a jejího přítoku Kamenice. Cestu zakončíte v obci Plavy, odkud se můžete vrátit vlakem.

Vybíháte po modré turistické značce od vlakového nádraží v Semilech. První kilometr padne na průběh městem. Od lávky přes Jizeru se následujících 12 km do vesničky Návarov držíte červeného značení.

Běžíte po turistických chodnících vyhlášené Riegrovy stezky po pravém břehu řeky ve stěnách soutěsky Jizery. Stezka je pojmenována podle semilského rodáka, známého politika a vlastence Františka Ladislava Riegra. Obtížným terénem soutěsky šplháte až na Bohmovu vyhlídku a ve třetině celé cesty vybíháte kolem vodní elektrárny do romantické osady Spálov. Zde se pod železničním mostem stéká tok Jizery s Kamenicí.

Meandrující bystřinu Kamenici budete po Palackého stezce kopírovat údolím až do cíle trasy. Z asfaltky za Spálovem pokračujete vlhkým, temným lesem do osady Bohuňovsko. Toto místo se starým kamenným mostem má velmi ponurou atmosféru, já jsem se tu cítil jako na konci světa. Nad serpentinami za osadou zahýbáte vlevo do lesa a kolem tajemných srubů pokračujete lesní stezkou vedle Kamenice. Divoká řeka je plná balvanů a polomů a drsně se tu zařezává do krajiny.

V čisté romantické vesničce Návarov můžete obdivovat horské domy, zrekonstruovaný železný most a zbytky dřívějšího kamenného mostu. Červené značení zde měníte za modré a za vesničkou se přibližujete k zřícenině hradu. Odsud Vám zbývají 3 km náročnějším terénem podél řeky k okraji Haratic a poslední kilometr po žluté turistické značce k vlakové zastávce Plavy. Zpět do Semil se můžete vrátit jednou za 2 hodiny vlakem. Cesta je s přestupem v Železném Brodě a trvá 30 minut.

GPS souřadnice startu: 50.605, 15.328055555556

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: