Prales v Praze: běžecká trasa přes Satalice a Vinoř

Prales v Praze: běžecká trasa přes Satalice a Vinoř

Turistický region
Praha
Kraj
Praha
Délka trasy (km)
4
Povrch
Přírodní terén
Převýšení (m)
58

Satalická Bažantnice a Vinořský park jsou chráněná území, která byla hojně osídlena již v pravěku - zažijete tu mokřady, jeskyně, staré tlusté buky, žijí zde vzácná, silně ohrožená zvířata a cestu Vám budou ztěžovat popadané stromy…není vyloučeno, že zde na nějakého zapomenutého neandrtálce nenarazíte...

Vybíháte od konečné zastávky autobusů „Satalická obora“, případně se do Satalic můžete dostat i vlakem. Prvních 200 m běžíte po silnici na Radonice. Vstupem ve zdi vbíháte do Satalické bažantnice, lesní cestou běžíte vpravo a na začátku staré kaštanové aleje berete pole! Přes pole nevede žádná cesta, své naleštěné maratónky nechte tedy doma, boty budete mít celé od bahna. Polní úsek je dlouhý 1 km, držte se pořád při kraji lesa a pole Vás samo vyvede na lesní cestu na začátku přírodní rezervace. Po chvilce se ocitáte na krásném, ukrytém palouku. Přes toto místo nevede žádná turistická značka, nikdo o něm neví a myslím, že může s lehkostí konkurovat paloukům na Šumavě.

Na druhém konci palouk vyústí na lesní pěšinu, která Vás okolo jeskyní přivede na žlutou turistickou značku, po které ve stejném směru pokračujete k rybníku s ostrůvkem, kde je také k vidění skála s vytesanými lavičkami. U rybníku se od žluté značky odpojujete a uhýbáte vlevo na hráz. Na konci hráze stoupáte neznačenou lesní stezkou prudce nahoru, stáčíte se vlevo a cestu Vám stěžují popadané stromy. Za 0,5 km vybíháte na lesní cestu se žlutým značením, zatáčíte vpravo a stoupáte ke staré, třířadé kaštanové aleji. Zde to vypadá podobně jako ve francouzské oboře Chateau Versailles. Alejí se vracíte zpět k místu, ze kterého jste šli do polí a abyste zpět do Satalic nemuseli stejnou cestou, tak odtud běžíte doprava kolem přírodního náměstíčka s travnatým porostem a památnými duby, které jsou už kousíček od výchozí konečné zastávky autobusů.

Satalická bažantnice s Vinořským parkem je protkaná celou řadou úzkých stezek a cestiček, které přímo vybízejí k důkladnějšímu prozkoumání této velkolepé zámecké obory. Je pozoruhodné, jaké přírodní krásy se nacházejí na území hlavního města Prahy.

GPS souřadnice startu: 50.127777777778, 14.5725

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: