Český les: běžecká trasa z města Tachov

Český les: běžecká trasa z města Tachov

Turistický region
Český les
Kraj
Plzeňský
Délka trasy (km)
46
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
921

A je to tady! Perla běhu s převýšením téměř 1000 m v širých lesích nevlídného Českého lesa nad městem Tachov.

Okruh začíná a končí na náměstí Republiky v Tachově a objem jeho kilometrů je ještě o něco větší než klasických 42,2 km. I pro zkušené běžce nebude tento běh nijak snadný, čeká vás členitý profil trati s převýšením necelých 1000 m.

Český les je hrubý, velmi řídce osídlený a chudý kraj, skoro po celou dobu budete odloučeni od civilizace. Berte mapu, nabitý mobil, dostatek tekutin a dostatek enerie, občerstvovačky na trase žádné nejsou. Tamní lesy jsou hustě protkané lesními cestami, je tedy možné okruh zkrátit anebo také lehce zabloudit.

Z Tachova začínáte po žluté a hned na úvod Vás otestuje stoupák přes obec Studánka na okrajový hřbet Českého lesa. Následující obec Lesná je posledním záchytným bodem, berete zde modrou, stáčíte se vlevo a každým následujícím kilometrem se více a více noříte do nepropustných spárů Českého Lesa. Cesty, po kterých poběžíte, mají převážně zpevněný charakter a jejich sklon se střídá prudce nahoru a prudce dolů. Každou chvílí budete míjet posedy, krajina je perfektní, užijte si to.

Od rozcestí „Bývalá Nová Huť“ pokračujete až do Staré Knížecí Huti po červené a další 2 km, k horskému, průzračně čistému Huťskému rybníku po zelené. Od něj berete žlutou a po 3 km vybíháte z lesa u přístřešku na rozcestí „bývalý Zlatý potok“. Následujících 7 km Vás vede červená a na třicátém kilometru, na nejvyšším místě celého okruhu míjíte totálně rozbořenou vojenskou stanici pohraniční stráže. Dobrodružné nátury této ruině zřejmě neodolají a vydají se na její průzkum. Myslím, že místo je ideální pro natočení hororového snímku.

Pokračujete dále po červené, přímou pohraniční cestou kopírujete státní hranice a začínáte postupně klesat. Za samotou s hájovnou Němeček, od rozcestí „Bývalá Pavlova Huť“ sbíháte po žluté značce k Oborské hájence. Zde se vydáváte po zelené doprava, zdoláváte poslední výškové metry a po výběhu na louku lučními cestami sbíháte do podhorských vesniček Mýto a Světce, které v těsné blízkosti sousedí s cílovým Tachovem. Ve Světcích můžete obdivovat zarostlou zříceninu kláštera a nově zrekonstruovanou jízdárnu, která je 2. největší ve střední Evropě. Od jízdárny berete modrou a poslední 2 km volně vyklusáváte zpět na náměstí v Tachově. Gratuluji, toto byl opravdu náročný běh!

GPS souřadnice startu: 49.798611111111, 12.636111111111

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: