Velká Bíteš: běžecká trasa přes brody a mlýny Bílého potoka

Velká Bíteš: běžecká trasa přes brody a mlýny Bílého potoka

Turistický region
Brno a okolí
Kraj
Jihomoravský
Délka trasy (km)
26
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
334

Z Velké Bíteše až do Veverské Bítýšky podél Bílého potoka a skrz jeho brody.

Do Velké Bíteše není problém se dostat autobusovým spojením z Brna. Trasa začíná z náměstí, kde se vydáme kolem opevněného kostela sv. Jana Křtitele po zelené turistické značce. Po chvíli se k této trase připojí také NS Už ty mlýny doklapaly.  Na rozcestníku Pod Horkou se napojíme na modré značení, po kterém doběhneme až do Veverský Bítýšky. Po těchto značení se držíme až k úplnému dosahu Bílého potoka. Pozor abyste dobře odbočili u Křovského Mlýna a nepokračovali dále po pěkné silnici rovně. Kousek za Rýglovským Mlýnem se odpojuje u Panovského Mlýna NS. My však dáváme pozor, abychom pokračovali stále po proudu Bílého potoka po modré.

Po cestě potkáváme další mlýny (Spálený, Pavlovcův, Javůrecký, Maršovský atd.) Na cestě se určitě stavte na občerstvení na Šmelcovně (párek, pivko, utopenec, klobáska atd.) nebo v Halově Mlýně (koupaliště, kemp, menu, polévka a normální jídlo).

Připravte se také na to, že trasa nebude jen pohodové tempo po rovince po krásné silnici. Trasa vede více jak 15 x přes potok. Pro šikovné běžce nebude problém přejít/přeskočit potok suchou nohou. Né vždy ale, obzvlášť při zvýšené hladině řek, to bude tak jednoduché. Nejsou zde lávky, takže počítejte s tím, že se i namočíte. Proto tuto trasu doporučuji hlavně v teplém počasí, kdy zchlazení nohou bude i příjemné.

Ze Šmelcovny je trasa chvilku do kopce a z kopce, ale po pěkné cestě až do Veverské Bítýšky, odkud je možné nasednout na parník a projet celou Brněnskou přehradu a dostat se tak až do Brna.

GPS souřadnice startu: 49.288333333333, 16.225277777778

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: