Alexandrova technika – pomocník na cestě ke zlepšení běhu a zdraví

Alexandrova technika – pomocník na cestě ke zlepšení běhu a zdraví

Správné držení těla, odstranění špatných návyků ze sezení u počítače může mít velký vliv na zlepšení nejen vaší techniky, ale také celého vašeho výkonu běžeckého stylu. Alexandrova technika je metoda, jak toho docílit.

Co je to Alexanderova technika a odkud se bere?

Co se stane s naším tělem když po 8 hodinách v práci konečně vyběhneme na vzduch a rozpohybujeme se? V ideálním případě se protáhneme, rozpohybujeme a rozdýcháme na čerstvém vzduchu. Smutná pravda však je, že většina z nás si špatné návyky ze sedacího stylu života přenese i do běhání. A zatímco menší skupina uvědomělejších z nás si tyto nepříznivé tendence uvědomí a po rozběhání je opraví, s většinou z nás se táhnou skrze celý den a běh. Mnohdy si pak říkáme, proč se po běhu necítíme tak uvolněně a šťastně, jak nám slibovali, a místo toho nás bolí kdesicosi a nemáme ze sebe dobrý pocit, protože zrovna nemáme běžecký styl jako Scott Jurek, jak jsme si představovali. S tím vším a mnohem víc nám může pomoct Alexandrova technika. Podobně jako strava ovlivňuje kvalitu našeho zdraví, běhu a života celkově, tak i naše postoje a držení těla při chůzi, v sedě i běhu mají dalekosáhlý dopad a rozsáhlé příznivé účinky na náš běh, ale i na jiné dimenze našeho života.

Alexanderova technika cílí na zlepšení našeho běhu a života pomocí propojení a uvědomování si našich pohybů, přirozenosti a uvolnění. Propojením ducha s tělem se z nás stávají lepší běžci. Alexanderova technika se ve svém původu nezabývá během ale držením těla obecně. Tím, jak ovlivňuje náš způsob života, v čem nás špatné držení těla omezuje a zhoršuje náš výkon. Nicméně i díky tomu, že chceme-li zlepšit svůj výkon, musíme se věnovat technice a držení těla, je Alexanderova metoda velmi vhodná pro běžce. Pomocí jejich rad může být váš běh nejen efektivnější, a můžete tak zlepšit svou výkonost, ale navíc vám pomůže předejít zraněním a umožní tak užívat si radost z pohybu až do pozdního věku.

Jaké všechny benefity Alexandrova technika má?

  • Efektivnější běh
  • Optimalizace výkonu
  • Zlepšení rovnováhy a koordinace
  • Zlepšení a zefektivnění dýchání
  • Prevence zranění
  • Úleva od bolesti zad, za krkem, tenze svalů
  • Pomoc při úlevě stresu
  • Umožnění úžívat si radosti z pohybu do pokročilého věku bez zbytečných bolestí a omezení

Jak to funguje?

Alexandrova technika funguje na principu uvědomování si sám sebe a vědomé korekce špatných návyků na správné pomocí soustředění a opakování, dokud se daný zvyk nezautomatizuje.

Talent, technika a užití

Alexandr s oblibou zdůrazňuje, že na rozdíl od talentu, se kterým se rodíme, technika a užití našeho talentu je výsledek snahy, a je jen na nás, kolik úsilí věnujeme na zlepšení techniky a využití našich sil. Technika je určité know-how, které potřebujeme k tomu, abychom vůbec běhali, zatímco užití je způsob, jakým běhání děláme, jak moc jsme si vědomí samotného procesu a spojení mezi hlavou, zády a krkem a jejich vlivu na náš běh. Narozdíl od často nadrilované techniky, užití nám dává větší svobodu. A svoboda je podmínkou efektivního běhu ne jenom stavem.

Frederick Mathias Alexander – dramatik, divadelní herec a komik. Měl veškerý potenciál být jedním z nejlepších ale něco mu bránilo. Na jevišti ho často přepadla taková bolest, že musel představení zkrátit nebo předčasně ukončit. Alexander byl ale odhodlaný to změnit. Nejprve dostal lékařskou radu, která zněla: odpočívat. To poslední, co si Alexander přál. Nakonec se rozhodl vzít věci do vlastních rukou. Pořídil si několik zrcadel a začal doma pozorovat své držení těla, aby zjistil, co je špatně. Netrvalo dlouho a všiml si hned několika věcí, které mohly způsobovat potíže. Také si všiml, že vady v držení těla jsou odlišné pro chůzi, stání, recitování a přemýšlení nad tím, co řekne dalšího. Tím došel k závěru, že  držení těla a jeho vady není čistě fyziologická záležitost, ale také mentální a emoční. Skrze sérii experimentů nakonec vyvinul techniku, která pomohla jemu a mnoha dalším lidem po celém světě věnovat se své vášni bez zdravotních problémů až do pozdního věku. Mezi jeho žáky (sám je nikdy nenazval pacienty) patří i George Bernard Shaw, John Cleese nebo třeba Paul McCartney. Alexander sám nebyl atlet, byl ale jedním z nejuznávanějších osobních trenérů i proto, že jeho technika se dá využít napříč profesemi. Jako jeden z mála vždy zdůrazňoval důležitost jednoty a propojení těla a mysli.

Pro relax, pro techniku a pro zdraví

Také patříte mezi ty, kteří to po náročném dnu rádi napálí co největší rychlostí, dokud veškerá nahromaděná energie ze sesbíraných stresorů za celý den nevyhoří? Nebo jste běžec snílek, který se od prvního do posledního kilometru ztrácí v myšlenkách a fantazii? Podle Alexandera byste si měli oboje dvakrát rozmyslet. Nejen, že ani jeden z přístupů není příliš efektivní pro trénink, natožpak bezpečný, ale také není ani zdaleka nejlepší pro uvolnění, relax a vaše zdraví. Klíčem k úspěchu, efektivitě i uvolnění je zůstat hlavou přítomni v těle a vnímat každý pohyb a naše okolí.

  • Zůstaňte přítomni

Dobrá zpráva je, že k zlepšení běhu pomocí Alexanderovy techniky nepotřebujete nic než svojí mysl. Ta špatná je, že zejména zpočátku je potřeba donutit mysl soustředit se. Pokaždé, když zpozorujete, že se ztrácíte v myšlenkách, snění nebo přemýšlení nad stresem a problémy, zkuste trpělivě přerušit tok myšlenek a přenést pozornost na tělo a vnímat pohyb.

Pokud si budeme dostatečně všímat sebe a svého děla, často po chvíli zjistíme, že nějaká část těla je v křeči, příliš stažená nebo v nepřirozené póze. V takovém případě je nejlépší zastavit, protáhnout se a vyběhnout v lepší pozici, soustředit se na danou část těla, dokud neucítíme, že se křeč uvolnila, nebo dokud se problém nesrovná. Pokud problém přetrvává, zkuste jít na masáž nebo vyhledat odbornou pomoct, může jít o závažnější problém.

  • Soustřeďte se spojení krku, šíje a zad

Spojení mezi hlavou, krkem a zády je jedno z nejdůležitějších v našem těle vůbec. Pouhá špatná pozice krku může ovlivnit naše fungování, včetně našeho běhu a způsobovat tak další bolesti. Hlava by měla především na krku odpočívat svobodně, uvolněně a lehce. Jakákoliv tenze v oblasti krku a jeho přechodu k páteři je špatná a zákonitě povede k problémům. Bohužel většina z nás se s těmito obtížemi zcela určitě potýká díky sedavému způsobu života. I navzdory množství výzkumů v této oblasti, krční páteř zůstává podceňována a to nejen ve světě atletů. Pokud je krk uvolněný, celé tělo se bude pohybovat s lehkostí, přirozeně a bez viditelného úsilí. Pokud krk přetěžujeme a hlava táhne směrem dolů, páteř se stlačuje a deformuje. To způsobuje dýchací potíže, kvůli kterým potřebujeme více úsilí na přesun z bodu A do bodu B.

  • Zostřete mysl

Zvýšením vnímavosti naší mysli natolik, abychom si byli zároveň vědomi toho, co děláme a jak to děláme, je velký krok správným směrem. To však obvykle vyžaduje úsilí a trpělivost. Většina z nás si není vědoma jak sedíme, pokud například jdeme po práci na kávu. Lehce se tak stane, že například špatně zkřížíme nohy, to způsobí kolaps v dolní části zad a my začneme hůř dýchat. Zkuste se proto soustředit na držení těla nejen při běhu, ale i během každodenních činností. Pomocí vědomé kontroly našich reakcí, které jsou častým zdrojem neproduktivních a nedobrovolných pohybů, můžeme snadno napravit spoustu chyb. Postupně si můžeme vypěstovat vnímavější a zostřenou mysl, která bude automaticky dávat pozor na naše držení těla a neustále ho upravovat.

  • Opakování je matka moudrosti

Tak jako s většinou naučených dovedností, nestačí si uvědomit svojí chybu jednou a napravit ji. Opravování svého držení těla je neustálý proces a zlepšení dosáhneme pouze skrze zvyk a opakování.

  • Soustřeďte se na proces běhu a na každý pohyb místo na výsledek

Jednou z překážek, které způsobují odtržení mysli od procesu běhu, je také přílišné zaobírání se výsledky. Náš běh se automaticky změní jakmile se přestaneme koncentrovat na cíl, jako například určitý čas nebo vítězství v závodě, a namísto toho se naše motivace přesune na samotný proces běhu.

  • Odpočívejte aktivně

Každý z nás by měl mít alespoň jeden den v týdnu kompletní odpočinek, aby se tělo zotavilo a zesílilo. Namísto zhroucení se na gauč před televizí zkuste raději aktivní odpočinek aby se uvolnily nahromaděné tenze. Ať už je to protahování, joga, tai-chi nebo cokoliv jiného, výsledky se brzy dostaví.

  • Užívejte si

Nikdy nezapomeňte na radost z pohybu a užívání si běhu. Když si běh užíváme, jsme uvolněnější, spontánnější a naše tělo je svobodnější a už tím obvykle zlepšíme svůj běh. Tak jako už bylo mnohdy zmíněno – pokud pozorujete děti při běhu, jejich pohyby jsou ladné a technika správná, bez jakékoli snahy a přemýšlení. Není od věci je občas zkusit napodobit. Pokud máte děti nebo třeba i jen pejska, zkuste se k nim občas připojit a nechat se vtáhnout do jejich světa, výsledek vás možná překvapí.

  • Požádejte o pomoc kamaráda nebo parťáka

V některých případech se stává, že se marně snažíme opravit určitý zvyk nebo nedostatek. Náš organismus může trpět takzvanou poruchou smyslového vnímání a my si tak můžeme myslet, že jsme daný zlozvyk opravili, i když to tak není a nebo si nějakého zlozvyku ani nejsme vědomí. Zkuste proto požádat kamaráda, aby se na vás při běhání podíval a pomohl vám identifikovat nedostatky, které je ještě potřeba upravit. Mnohdy není na škodu nechat se natočit na video a zkusit se na svůj běhat doma v klidu podívat a zanalyzovat ho.

  • Vyhledejte certifikované trenéry

Pokud vás Alexanderova metoda zaujala a chcete se do ní skutečně ponořit nebo si nejste sami sebou jistí, vyhledejte certifikované kurzy nebo lektory. V České republice, zejména pak v Praze se jich dá několik najít. Například lekce ve Studiu Alexanderovy Techniky v Praze vás vyjde na 700 Kč, pokud půjdete se známými, je cena stejná pro až tři osoby.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: