Hyundai Perun Skymarathon: horskými mistry ČR ve skymarathonu se stali suverénní Lichý a Straková

Hyundai Perun Skymarathon: horskými mistry ČR ve skymarathonu se stali suverénní Lichý a Straková

Vyznavači extrémních sportů a běhů v horách zamířili první květnový víkend do Beskyd, kde se běžel pravděpodobně nejtěžší běžecký závod u nás – Huyndai Perun Skymarathon. S extrémně náročnou tratí se nejlépe poprali mladíček Tomáš Lichý a veteránka Anka Straková. Oba dokázali překonat traťové rekordy z minulého roku.

Podmínky ještě tvrdší než minulý rok

Vrch Javorový, kde bylo centrum závodu, přivítal v sobotu ráno závodníky mlhou, deštěm a nízkými teplotami. Závodníci se tak museli vypořádat prakticky s totožným počasím jako minulý rok. I přesto se do Beskyd sjela až na výjimky (Honza Zemaník se rozhodl nestartovat) kompletní česká špička i mnoho stovek horských nadšenců. Dle dostupných informací bylo odprezentováno více než 600 startovních čísel, do cíle v časovém limitu ovšem dorazilo pouze 401 závodníků.

Pořadatelé v čele s Marcelem Maky Žuškou pro všechny horské odvážlivce připravili skutečně trať s brutálními parametry, kterou dokázali oproti minulému roku ještě ztížit. Trasa vedla v okolí horských masívů méně známé části Beskyd nedaleko Polska, přičemž na závodníky postupně čekalo 6 tvrdých stoupání na vrcholy Javorový, Príslop, Šindelná, Ropice, Ostrý a znovu k chatě Javorový.

Nutno podotknout extrémní převýšení, které závodníci musí na cestě do cíle překonat. Vzhledem k tomu, že Česká republika nedisponuje horami vysokými nad 2000 m.n.m. nutnými pro pořádání oficiálních skymarathonů, vykompenzovali pořadatelé tento handicap právě brutálním přísunem výškových metrů. Těch musí na 41,5 kilometrech závodníci překonat 3200, což je číslo výrazně vyšší, než u některých skymarathonů v Alpách.

Lichý vyhrál stylem start-cíl

Tomáše Lichého experti před závodem řadili mezi favority, nicméně názory se lišily. Jeden tábor fanoušků zastával názor, že je to na něj vzhledem k věku a zkušenostem příliš dlouhý a náročný závod. Druhý tábor tvrdil, že ve stoupáních Lichý nebude mít konkurenci a vyhraje.

Mladíček z Beskyd Lichý, který letos suverénně ovládl seriál horských běhů Lysacup, prokázal hned od startu velké sebevědomí. Do první sjezdovky nabíhal s dalším spolufavoritem, zkušeným skyrunnerem Pavlem Brýdlem, na prvním místě. V následném seběhu se ale od Brýdla odpoutal, a od té doby si Tomáš běžel sólo závod.

Na divácky atraktivním místě v Řece, kde fanoušci mohli všechny běžce sledovat při stoupání na prudkou sjezdovku Príslop i v následném brutálním seběhu, měl Lichý náskok na druhého Libora Trtka již zhruba 5 minut. Ve hře o stupně vítězů v tu chvíli byli také skvěle běžící Brýdl, Maceček, Bystřický, Otevřel a Rubič.

Nakonec se Tomáš Lichý úspěšně popral s celou tratí i technickými seběhy, které místy byly skutečně nebezpečné, a zcela vyčerpaný protnul cílovou pásku v neuvěřitelném čase 4:04:34. Tak jako mnoho jiných běžců v první padesátce i Lichý za cílovou čárou neovladatelně padl k zemi, což jen vypovídá o tom, že na trati nechal skutečně všechno. Svým vítězstvím Lichý získal startovné na Buff Epic Trail ve Španělsku. Stejná cena čekala i na nejlepšího slovenského závodníka, pokud by cílem proběhl maximálně 20 minut po vítězi závodu. Nejlepší Slovák Habánek ale doběhl na 58. místě a na Epic Trail se tak nepodívá.

Lichého traťový rekord je o to hodnotnější, že letošní trasa byla objektivně výrazně těžší. Několik minut navíc bezesporu přidalo závěrečné stoupání brutální prudkou sjezdovkou k chatě Javorový, kde si všichni běžci sáhli na skutečné dno svých sil.

Na pódiu Lichého doplnili Brýdl a Maceček

O stříbrné a bronzové medaili se nakonec rozhodovalo opět až ve finálním stoupání na Javorový. To se stalo osudné Liborovi Trtkovi, kterého tam opustily poslední zbytky sil. Ten uvolnil své místo druhému Pavlu Brýdlovi (4:10:01), který jako jeden z mála po proběhnutí cílem vypadal poměrně svěže. Třetí místo s vypětím všech sil vybojoval Tomáš Maceček (4:22:13). „V posledním stoupání jsem viděl Libora, jak je tuhej. V tu chvíli se mi naskytla šance zabojovat o placku. I přes křeče jsem to nakonec dal, ale bolelo to.“ uvedl v cíli třetí Maceček.

V ženách si pro suverénní vítězství doběhla legenda Anka Straková

Svoje běžecké i skyrunningové kvality opět prokázala nestárnoucí Anka Straková, která se s tratí prala odvážně od začátku až do cíle. V Řece měla na druhou Zuzku Krchovou již slušný několikaminutový náskok, který v druhé polovině závodu dokázala ještě zvýšit a cílem nakonec proběhla v traťovém rekordu 5:00:52. Pro druhé místo si doběhla taktéž v obdivuhodném čase Zuzana Krchová (5:13:00). Bronzovou medaili vyhrála již s větším odstupem mladá Hana Holoubková s časem 5:31:36.

Obsáhlá fotogalerie na Svetbehu.cz!

Z Peruna jsme pro vás připravili obsáhlou fotogalerii z několika míst na trati. Více než 1000 fotografií najdete na našich stránkách:

Výsledky – MČR ve skymarathonu:

  • Muži: 1. Tomáš Lichý (4:04:34), 2. Pavel Brýdl (4:10:01), 3. Tomáš Maceček (4:22:13)
  • Ženy: 1. Anka Straková (5:00:52), 2. Zuzana Krchová (5:13:00), 3. Hana Holoubková (5:31:36)

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: