Kilian Jornet ovládl Hardrock 100 opět v traťovém rekordu. V ženách vítězí Anna Frost

Kilian Jornet ovládl Hardrock 100 opět v traťovém rekordu. V ženách vítězí Anna Frost

Jen týden po vítězství v traťovém rekordu na rychlém závodě Mt. Marathon si neuvěřitelný Kilian Jornet doběhl pro další vítězství v USA. Po roce si zopakoval vítězství na stomílovém horském závodě Hardrock 100, kde opět překonal traťový rekord!

Je to přesně rok, kdy Kilian Jornet (Salomon) znovu udivil celý trailový svět svým neuvěřitelným výkonem na jednom z nejtěžších horských stomílových závodů na světě – legendárním Hardrocku 100 v coloradských Rocky mountains. Kilian tehdy suverénním způsobem překonal „neohrozitelný“ rekord Kyla Skaggse o více než 40 minut.

Hardrock 100 je unikátním závodem v mnoha směrech. Kromě toho, že elitní běžci nemají garantováno startovní číslo a musejí se zúčastnit předzávodní loterie stejně jako ostatní, charakterizuje Hardrock 100 také každoroční změna směru trasy. Běžci tak mají šanci vidět čtyřtisícové hory z jiné perspektivy. K tomu je třeba připočítat extrémní náročnost samotné trasy, kdy běžci nastoupají více než 10 000 výškových metrů v opravdu vysoké nadmořské výšce. Nejvyšším bodem tratě je Handies Peak, který dosahuje 4283 m.n.m.

Všechny tyto okolnosti přilákaly po roce na start opět ta nejzvučnější jména. Letos se očekával souboj především mezi Kilianem Jornetem a Antonem Krupickou, který poslední roky trénuje právě ve vysokých horách amerického Colorada. Bohužel tak jako v minulých letech i letos Krupicku brzdí vleklá zranění, která ho na start nepustila.

Hlavními soupeři Kiliana tak byli Španěl Iker Karrera, Američan Mike Foote a Kanaďan Adam Campbell, který dokončil minulý rok na třetím místě navzdory tomu, že ho právě na Handies Peaku zasáhl blesk a zničil mu čelovku.

Kilian opět bezkonkurenční, i přes bloudění na trati zvítězil v dalším traťovém rekordu

Stejně jako minulý rok začal Kilian stomílovou pouť v horách okolo Silvertonu bok po boku se svými soupeři. Do 30. míle závodu běžel spolu s Adamem Campbellem v pohodovém tempu. Ve stoupání na Handies Peak ovšem už ani Campbell nebyl schopný Kiliana následovat a ten si tak neohroženě doběhl pro další velké vítězství své kariéry.

Náskok na druhé v pořadí Kilian v průběhu závodu postupně zvyšoval až na jednu hodinu, přičemž nejtěžší úseky trati absolvoval v doprovodu svého vodiče Rickey Gatese (který shodou okolností nedávno doběhl na druhém místě za Jornetem na Mt. Marathonu).

Cílovou pásku nakonec Jornet proťal v čase 23 hodin a 28 minut, což je oproti minulému roku pomalejší čas, nicméně v letošním směru trati to i tak znamenalo další traťový rekord.

Jornetovu dominanci podtrhují také časy jeho nejbližších pronásledovatelů. Pro druhé místo si nakonec stabilním výkonem doběhl Mike Foote v čase 25:45, tedy více než 2 hodiny po Kilianovi. Třetí místo z minulého roku nakonec uhájil po celý den skvěle běžící Adam Campbell v čase 26:49.

Je jen škoda, že největšího Kilianova konkurenta Ikera Karreru potkalo zranění, které mu nedovolilo absolvovat Hardrock na nejvyšší úrovni. I tak si Karrera zaslouží obdiv za dokončení takto náročného závodu na 8. místě.

V ženách svedli neuvěřitelný souboj Anna Frost s Darcy Piceu, Frost v TOP10

Pokud někdo bral Kilianovo vítězství v mužské kategorii za samozřejmé, tak si mohl spravit chuť sledováním nesmírně napínavého ženského závodu. Od startu bylo jasné, že si to o vítězství rozdají známá trialová běžkyně z týmu Salomon Anna Frost a domácí legenda závodu Darcy Piceu. Darcy dokázala již Hardrock několikrát vyhrát, tudíž jí do karet hrály zkušenosti z trati, které jsou mnohdy na takto náročných závodech rozhodující.

V nočních hodinách také na Annu Frost přišla krize, které Darcy využila a ujala se vedení. Anna Frost se ovšem nevzdala, v poslední části trati ukázala velkou bojovnost a nakonec si zaslouženě doběhla pro vítězství v čase 28:22. Jen půl hodiny po Anně si pro druhé místo doběhla Darcy. Kvalitu jejich výkonu podtrhuje fakt, že Anna Frost si svým čase vyběhla místo v TOP10 absolutního pořadí!

Výsledky – muži:

  1. Kilian Jornet 23:28
  2. Mike Foote 25:45
  3. Adam Campbell 26:

Výsledky – ženy:

  1. Anna Frost 28:22
  2. Darcy Piceu 28:57
  3. Darla Askew 32:05

Foto: Rickey Gates

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: