Ještědské vítězné premiéry slavili Zemaník a Nekolová + FOTOGRAFIE KE STAŽENÍ

Ještědské vítězné premiéry slavili Zemaník a Nekolová + FOTOGRAFIE KE STAŽENÍ

  V neděli 20. září se po dvouleté odmlce seriál STRC vrátil na Ještěd a nutno říci, že ve velkém stylu. Organizátoři běžcům naservírovali opravdový trail s minimem asfaltu, kde se běhalo nahoru dolu.

Na 17 km bylo jasné, že se nás organizátoři snaží tak trochu připravit na příští rok, kdy by se trať měla prodloužit na půlmaraton :). Pořadatelé totiž nadělili závodníkům o km více. Vzhledem ke kráse trati to ale snad nikomu nemohlo vadit.

Těsně před závodem se počasí udobřilo a místy dokonce prosvitalo slunce. Na běžce tedy čekalo docela příjemné počasí kolem 15 stupňů ℃. Podobně jako na dalších závodech STRC byly pro běžce přichystány dvě tratě. 17 km s převýšením 1000 metrů a hobby trať 9 km s převýšením 600 metrů. Pro ty nejmenší byly připraveny jako obvykle dětské závody. Každý si tedy přišel na své :).

Výšlap na Ještěd zpestřily dva drsné sešupy

Nesmírně náročná, kopcovitá, ale pořád běhavá trať. Dechberoucí výhledy na obě strany ještědského hřebene. A k tomu všechny barvy nastupujícího podzimu. Další nejkrásnější závod si v nedělním odpoledni užily čtyři stovky účastníků. Start z hanychovského parkoviště mířil hned vzhůru. Jenže výšlap na Ještěd zpestřily dva sešupy, kde jste perně nastoupané metry ztratily v drsných sebězích. Až po obkroužení legendární věže Hubáčkova hotelu následovala chvíle vydechnutí, avšak i v tobogánu přes kluzké kořeny a kamení na západní stranu hřebene směrem ke Světlé se dalo hodně ztratit! Pak přišel výšlap číslo dvě po kraji sjezdovky na Pláně, traverz svahem, houpavá cesta po hřebeni směrem k hospodě U Šámalů a až odtud návrat zpět dolů. „Ten byl ale nekonečný,“ potvrdil za všechny Jan Mrázek.

Na hlavní trati 17 km se závod začal trhat zhruba po 6 km, tedy po výběhu na Ještěd, kde se první tři závodníci trochu vzdálili od dalších běžců. Roli největšího favorita potvrdil Jan Zemaník z týmu Salomon. Závod vyhrál v čase 1:21:08 před druhým Dušanem Davídkem (Vrchlabí). Na třetím místě se pak umístil zkušený Jan Mrázek (Salomon) s časem 1:23:25.

Závod žen přinesl neuvěřitelný finiš

Závod žen přinesl velmi zajímavý duel mezi vedoucí a druhou závodnicí seriálu STRC Kateřinou Matrasovou (SK Chrast) a Barborou Nekolovou (Nike/www.holkyveforme.cz). Obě závodnice spolu odběhly prakticky celý závod a o vítězce rozhodla až cílová rovinka, kde Barbora Nekolová předvedla neuvěřitelný finiš, ve kterém dokázala v posledních 40 metrech stáhnout přibližně 10 metrový náskok Matrasové a nakonec urvat vítězství na svou stranu. Nekolová zvítězila nejmenším možným rozdílem a to o pouhou jednu vteřinu v čase 1:35:06. Za Matrasovou s odstupem 11 minut doběhla na třetím místě Petra Barthová (Ruprechtice Liberec).

Šestý podnik STRC nasměroval žebříčky letošního seriálu do zajímavého finiše. Zbývají dva závody – 10. října Ondřejnická 15 v Beskydech a listopadové Motolské jamky v Praze.

FOTOGRAFIE KE STAŽENÍ:

První stoupání

Cíl

Výsledky:

Muži hlavní závod

1. Jan Zemaník  (Salomon)

2. Dušan Davídek (Vrchlabí)

3. Jan Mrázek (Salomon)

Ženy hlavní závod

1. Barbora Nekolová (Nike/www.holkyveforme.cz)

2. Kateřina Matrasová (SK Chrast)

3. Petra Barthová (Ruprechtice Liberec)

Muži 9 km

1. Jan Švadlenka (AC Mladá Boleslav)

2. Jan Langer (Nike)

3. Arnošt Hlaváček (Nordic SkiGo team)

Ženy 9 km

1. Iva Milesová (PSK Olymp Praha)

2. Michaela Kofrová (Svět běhu)

3. Barbora Macháčková (JKOB Frýdlant)

Celkové výsledky zde

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: