Vítězové Longu Kříž a Štantejský zkompletovali absolutní zlatý hattrick

Vítězové Longu Kříž a Štantejský zkompletovali absolutní zlatý hattrick

Šumava uzavřela letošní ročník Rock Point – Horské výzvy. Veřejností oblíbený seriál horských běhů a trekingu dvojic vyvrcholil o víkendu v Železné Rudě, kde zlatý hattrick na královské trase Long zkompletovala vítězná dvojice Zdeněk Kříž a Michal Štantejský.

Vítězové cílovou pásku protnuli přesně po sedmi hodinách a čtyřiceti minutách

Stejně jako na předchozích třech zastávkách seriálu se i na Šumavě soutěžilo na třech tratích – Long (75 km), Half (43 km) a Short (18 km). Ti nejrychlejší přiběhli za svítání a diváci v Železné Rudě opět sledovali absolutní triumf dvojice The North Face. Vítězové cílovou pásku protnuli přesně po sedmi hodinách a čtyřiceti minutách. „Zezačátku se běželo docela rychle a kluci tam pořád byli s námi. Sice nevíme kdo, ale světla jsme pořád viděli. Běželi jsme tak, aby nás to úplně nebolelo, i když na tom asfaltu to bolí vždycky, nicméně od zhruba čtyřicátého kilometru jsme měli dostatečný náskok a v podstatě jsme ho jen nějak udržovali,“ popsal triumf Michal Štantejský.

V ženách na trati Long získaly třetí zlato v řadě Krušnoholky

Do Železné Rudy dorazilo pět set padesát dobrodruhů všech věkových tříd. Ti si to mezi sebou rozdali nejen na zmíněných třech tratích, ale také v pěti kategoriích – muži, ženy, mix a dogtreking mužů a žen. Ženám kralovaly Krušnoholky Romana Lubinová a Martina Stehlíková, které si vždy užívají, když poráží své mužské protějšky. „Jindy nás s pokorou pouští před sebe, ale dnes to nějak nešlo, předběhlo nás hodně chlapů,“ usmála se Romana Lubinová, která si s kolegyní na Horské výzvě připsala třetí zlato v řadě. Zcela kompletní zlatou sérii letos posbíral Mix tým Marie Jiřičková a Jarda Jisl. „Posledních dvacet kilometrů jsme běželi na krev. Běželo se mi nejhůř ze všech těch čtyř závodů. Nějak mi to nesedlo, necítila jsem se nejlépe. Zatímco Jardovi to naopak šlo extrémně dobře, já tu snad dala životní výkon. Na Pancíři, tedy na posledním kopci, jsem to už pomalu balila. Ve vedení jsme se střídali s druhou mixovou dvojicí a já už nevěřila, že bychom je mohli dotáhnout a předběhnout. Překonali jsme tedy sami sebe,“ vydechla v cíli unaveně Marie Jiřičková.

Na všech distancích soutěžili také dogtrekaři

Na všech distancích soutěžili také dogtrekaři rozděleni na muže a ženy. Na Longu byli suverénní Krušnohorské hyeny, tedy Martin Jiřík se svým psem. V ženách svého čtyřnohého přítele nejrychleji do cíle dostala Kateřina Trněná„Dogtreking běžně neděláme, já jen trénuji jako běžec a pejsek běhá vedle mě. Tady byl terén velmi příjemný. Pes měl hodně sil a stále mě popotahoval. Jinak se střídáme – on tahá rovinky, jaká kopce. Horská výzva je skvělá možnost se spolu proběhnout. Pro mě je to lepší než strávit páteční noc v hospodě a ráno se probudit s kocovinou,“ vysvětlil účast vítěz kategorie dogtreking na Longu Martin Jiřík.

Nedílnou součástí seriálu se stal nesoutěžní Pochod s Mixitkou

Nedílnou součástí seriálu se stal nesoutěžní Pochod s Mixitkou, který má benefiční charakter. Na Šumavě se šlo pro osmiletou Elišku Vachtlovou z Tupadel na Klatovsku, u které došlo kvůli nedostatku kyslíku při porodu k těžkému poškození mozku. Té ředitel závodu Pavel Zitta osobně předal šek na 5050 korun. „Pro nás by bylo vítězství, kdyby Eliška jednou na startovní čáře Horské výzvy mohla udělat alespoň dva kroky,“ poděkovala zúčastněným při slavnostním vyhlašovaní Eliščina maminka.

Slavnostní předávání cen proběhne v rámci cestovatelského festivalu Obzory

Seriál Rock Point-Horská výzva tak na Šumavě letos dopsal svoji pátou kapitolu. Zbývá již jen závěrečná tečka v podobě vyhlášení a dekorování celkových vítězů. To pořadatelé na rozdíl od předchozích ročníků připravili zcela samostatně. „Musím především poděkovat všem svým kolegům, kteří závod připravují a samozřejmě závodníkům, kteří se k nám vrací. Díky nim si seriál získává stále větší oblibu a prestiž. Proto jsme se rozhodli dát konečnému dekorování slavnostnější podobu,“ uzavřel závod Zitta s tím, že slavnostní předávání cen proběhne v rámci cestovatelského festivalu Obzory 2015 ve Filozofické fakultě UK Praha v neděli 8. listopadu. „Každý z vyhlášených bude samozřejmě pozván a obdrží od nás víkendovou vstupenku na festival zdarma,“ dodal Pavel Zitta, ředitel seriálu Rock Point – Horská výzva.

Výsledky

Muži Long

1. The North Face Czech Republic – Zdeněk Kříž + Michal Štantejský

2. Nicotrans a.s. – Jakub Honner + Petr Lukosz

3. #Office2mountain – Petr Bena + Jan Nyeki

Ženy Long

1. KrušnoHolky – Martina Stehlíková + Romana Lubinová

2. MAD team – Denisa Příborská + Michaela Jurečková

3. Svět Běhu – Michaela Kofrová + Katka Smolová

Mix Long

1. Craft Team Jablonec – Marie Jiřičková + Jarda Jisl

2. 1/2 Strakoničtí dudáci – Lucka Samcová + Vašek Pelc

3. Extreme Fetrock Zlín – Renata Hlaváčková + Tomáš Hlaváč

Dogtrekking Long Muži

1. Martin Jiřík

2. Jaroslav Maixner

3. Jakub Martinec

Dogtrekking Long Ženy

1. Kateřina Trněná

2. Monika Šmolíková

3. Klára Stuchlíková

Muži Half

1. Zkusíme to – Filip Tomeš + Stanislav Šrámek

2. Pat a Mat – Pavel Kolebač + Adam Bártů

3. Vypelichaní kondoři – Miroslav Hejtmánek + Alexandr Zavadil

Ženy Half

1. Kadodočík – Kateřina Hlinková + Dominika Vopelková

2. Na poslední chvíli – Veronika Doleželová + Ivana Šlachtová

3. Nakashi – Markéta Nešetřilová + Magda Nováková

Mix Half

1. Šumavští ušáci – Tomáš Dolejš + Petra Kavijová

2. Ušáci – Adéla Stráská + Daniel Kučera

3. Laky Team – Zuzana Hofová + Ivo Eichler

Half Dogtrekking Muži

1. Jiří Švancara

2. Martin Opolecký

3. Jiří Kučva

Half Dogtrekking Ženy

1. Veronika Tuhovčáková

2. Alena Strnadová

3. Lucie Pichrtová

Muži Short

1. Paroháči – Tomáš Petr + Milan Partman

2. Delfíni – Robert Osenský + Jiří Houdek

3. Rapid Plzeň – Josef Lavička + Ondřej Faist

Ženy Short

1. Lenochodky – Šárka Hloušková + Simona Zlochová

2. Bošky – Lenka Bošanská + Radka Bošanská

3. Dvě Romči – Romana Kalinovská + Romana Veličková

Mix Short

1. Cyklo Atom – Tomáš Benda + Pavla Hyťhová

2. Lobzy team – Jitka Patrasová + Vladimír Franz

3. Stříbro Run – Tomáš Poláček + Jana Břízová

Muži Dogtrekking Short

1. Aleksander Alekssev

2. Zdeněk Dudák

3. Lukáš Herčík

Ženy Dogtrekking Short

1. Zdena Dušková

2. Jaroslava Kadlecová

3. Eliška Matoušková

Celkové výsledky zde

Informace o závodu

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: