Běžecké plány na příští rok: rozhovor s Ondrou Fejfarem

Běžecké plány na příští rok: rozhovor s Ondrou Fejfarem

Běžecké sny má asi každý zapálený běžec. Ondra Fejfar se rozhodl své sny realizovat. Jeho cílem je být jedním z nejlepších horských běžců světa. Cesta za splněním ale nebude jednoduchá. Zeptali jsme se Ondry, jak to celé zamýšlí.

Ahoj Ondro,

v posledních dnech se na sociálních sítích šíří informace o Tvém novém běžeckém projektu, který si spustil na Hithit. Můžeš nám ho trochu přiblížit?

Ano, je to tak. Pustil jsem se do dosud neprobádaných vod mezi českými běžci. Během letošního roku jsem zaznamenal několik podmětů od svých fanoušků, že mi nemají jak přispět nebo jak mě podpořit. Neměl jsem jim za to co nabídnout.

Prohléděte si další fotografie k článku…

Platforma Hithit umožňuje poslat příspěvek ve zvolené výši, za kterou si přispěvatel vybere odměnu. Odměny jsou spíše symbolické, ale věřím, že zajímavé. Například pohled ze zahraničního závodu, fanouškovský balíček nebo třeba startovní číslo se závodu, ke kterému natočím i osobní video.

Co přesně je Tvým cílem? Lidé si asi budou myslet, že si chceš nechat zaplatit dovolenou…

Mým cílem je absolvovat závody Světové série ve skyrunningu – to je seriál náročných horských běhů, které se konají po celém světě. Díky bohu naprostá většina z nich je v Evropě. Chci zabojovat o co nejlepší umístění v kategoriích SKY a VERTICAL KILOMETER a hrdě reprezentovat Českou republiku, mé fanoušky. Kdo o skyrunningu už slyšel tak ví, že závody se běhají v náročném terénu a překonávají se při nich extrémní převýšení. Obojí u nás bohužel nemáme, a aby člověk na těchto závodech mohl být konkurenceschopný tak musí částečně trénovat v zahraničí. Trénink je nedílnou součástí a já se chci na závody svědomitě připravit. V současné době uvažuji o strávení celého jara v Itálii, kde bych mohl naplno trénovat a zároveň v klidu pracovat na své Diplomové práci.Co přesně je Tvým cílem? Lidé si asi budou myslet, že si chceš nechat zaplatit dovolenou…

Čtěte také: Jak si stanovit běžecké cíle. Mít běžecký cíl nebo cíle je základ. Je důležité si je ale správně stanovit.

Kdo si myslí, že sháním peníze na dovolenou tak neví o jaké dřině vrcholový sport je a co všechno tomu musí sportovec obětovat. Na závody jezdím podat vždy co nejlepší výkon a tomu také na místě vše podřizuji.

Podpora vrcholových sportovců v ČR je velmi slabá

Na co přesně potřebuješ finanční podporu? Máš ještě jiné zdroje financování?

Příští sezóna mě bude stát 250 – 300 tis. Kč. To zahrnuje náklady na trénink, soustředění, materiální vybavení, regeneraci a zdravotní zabezpečení a cestovní náklady na závody. Všechny tyto položky se snažím pokrýt z co nejvíce zdrojů. Materiální stránku mi pokryjí sponzoři, zbytek už si musím obstarat sám. I díky Hithitu se začalo blýskat na lepší časy a já získal několik menších sponzorů. Sám se na tom podílím necelými 100 tis., což je samozřejmě správně. Více jsem jako stále ještě student nebyl schopen našetřit. Krom toho si ještě sám musím vydělávat peníze na živobytí, trochu vypomůžou rodiče.

Nemám žádný plat od sportovního střediska nebo od klubu. Trochu mě mrzí celkově nízká podpora sportovců obecně. Vždyť ani naše nejlepší maratonce, běžce olympijské distance, nevezmou do střediska nebo do Dukly. Kdo už nestuduje, tak si musí najít práci nebo se nechat dál živit od rodičů. Chybí tu zkrátka důstojné podmínky pro vrcholové běžce. Všichni to děláme především srdcem, ale to bohužel někdy nestačí. Když potom člověk vidí třeba platy fotbalistů…

Mým cílem je ukázat, že jsem schopen šlapat na paty světové elitě

Jak to dělají ostatní běžci? Jak moc Tě podporuje CZSA (Czech Skyrunning Association)?

Je to trochu složitější. Ti nejlepší jako je Kilian Jornet, Marco de Gasperi, Emelie Forsberg, pro ně se stal skyrunning prací a stojí za nimi silné běžecké značky. Ti hned za nimi jako Tadei Pivk, Ionut Zinca žijí většinou v horách v Itálii, kde částečně pracují a stojí za nimi silné místní týmy. Další skupina mladých jako je vzkvétající hvězda Švýcar Rémi Bonnet nebo Norka Yngvild Kaspersen ještě studují a pocházejí z bohatých zemí. Všichni tak mají cesty na závody zajištěné a navíc díky místům, kde žijí, mají ty nejlepší podmínky pro trénink.

Takovéhle zázemí já bohužel nemám, ale to neznamená, že si chci stěžovat. Chci naopak ukázat, že i kluk z Krkonoš se těmto jménům může rovnat a šlapat jim na paty. Navíc příští rok zde bude zase o malinko větší podpora ze strany CZSA, která dělá co je v jejich silách. Pevně věřím, že situace bude rok od roku lepší i pro české skyrunnery. Díky tomu si alespoň dokážu vážit každé koruny, kterou můžu na skyrunning dát.

Tvrdíš, že bys chtěl běžet alespoň 6 závodů ze světové skyrunningové série. Víš už, jaké závody by to měly být?

Pevně věřím, že těch závodů bude nakonec víc než 6. Termínovka Světové série byla zveřejněna teprve před několika dny. Zatím to celé analyzuji a konzultuji s trenérkou a ostatními lidmi v okolí. Ještě nemám úplně jasno, kterým závodem začnu.

Určitě bych však chtěl běžet v létě dva krásné závody Dolomites SkyRace v italském Canazei a Coma Pedrosa SkyRace v Andoře. Velice silně uvažuji o zářijovém dvojzávodě The Rut v USA, který vypadá také moc hezky a ujít si nemůžu nechat finále celé série, které bude stejně jako letos v Limone u Lago di Garda v Itálii.

Kolik jsou zhruba náklady na účast v jednom závodě?

Pokud jsou závody v Alpách, tak se náklady pohybuji kolem 6 – 8 tisíc na jeden závod. To je ta nejvýhodnější možnost. Pokud se závod koná ve vzdálenějším koutu Evropy např. Pyrenejích, Kanárských ostrovech nebo za severním polárním kruhem v Norsku tak se náklady pohybují v částce 10 – 20 tis.

Nejdráž však vyjde závod mimo Evropy. A to na 25 – 35 tis. Kč.

K tomu je někdy nutné ještě přičíst náklady na aklimatizaci ve vyšších nadmořských výškách nebo oblastech s extrémním počasím. To pak ještě celý pobyt prodražuje kvůli delšímu pobytu na místě.

Ondro díky a budeme držet palce, aby to vyšlo!

Mrkněte na video o Ondrově snu:

Ondřej Fejfar

Ondřej Fejfar

Ondra začínal na dráze, kde běhal 1 500 a 3 000 m, pozdějii stýpl. V současnosti je jeho nejoblíbenější disciplínou běh v horách a přírodě, což by se u rodáka z Vrchlabí dalo čekat. Ondřej strávil letos pět měsíců na studijní stáži ve Švédsku a i tam si zaběhl několik pěkných závodů, z níchž většinu vyhrál. Mezi jeho dosavadní letošní úspěchy v ČR patří druhé místo na MČR v půlmaratonu v osobním rekordu a další vítězství pražského City trailu.

Přečtěte si více o Ondřejovi Fejfarovi.

Jeho dosavadní úspěchy:

Vítězství v amatérech v závodě extrémních štafet Dolomitenmann  (2013)

2. místo – MČR v půlmaratonu v Pardubicích (2015)

1. místo – Kvalifikace na ME v běhu do vrchu, Zadov (2014)

2. místo – Red Bull Steeplechase, Velká Británie

3. místo – MČR v běhu do vrchu, kvalifikace na MS běhu do vrchu, Běh na Šerák (2014)

SvetBehu.cz podporuje běžce s nadáním a chutí něco dokázat. Těšte se tedy na Ondrovy reporty a výsledky ze zahraničních akcí, které budeme v průběhu příštího roku zveřejňovat.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: