Krupička letěl za rekordem v KTRC na Dolní Moravě přes 60 stromů + FOTKY ZÁVODNÍKŮ ZDARMA KE STAŽENÍ

Krupička letěl za rekordem v KTRC na Dolní Moravě přes 60 stromů + FOTKY ZÁVODNÍKŮ ZDARMA KE STAŽENÍ

Poprvé za čtyři roky při trailu z Dolní Moravy na Králický Sněžník nepadaly mouchy za letu vedrem. Třetí díl Kilpi Trail Running Cupu, panoramatický zážitkový běh na 30 km s převýšením téměř tisíc metrů, přinesl tentokrát rekordní časy.

Závodníci se museli poprat s popadanými stromy po nedávném Armageddonu

Přispělo ideální počasí, okolo 16 stupňů, zataženo. Ale ani na hřebeni nefoukalo. Bláta ve smrčinných rašeliništích na Sušině (1 321 m) nebylo tolik. Zato popadaných stromů po nedávném Armageddonu. Účastníci jich na trati museli překonat šedesát! Ne, to není údaj ze software v hlavě běžce, takovou kapacitu by při plné zátěži nabídl málokdo. Ale spočítali je pořadatelé při značení trasy.

Úvodní 7 km stoupání k majestátní Stezce v oblacích (i na ni se poběží, stejně jako loni v prosinci, pište si do kalendářů!) bylo čistší, neboť dole se chystá asfaltování silnice. Nahoře pod vrcholem Králického Sněžníku se uhýbalo dolů o padesát minut jinak. Ale sešup dolů kamenitým korytem i mírné klesání podél řeky s poslední štrapácí do sjezdovky se neměnily. Není v tuzemsku mnoho srovnatelných běžeckých zážitků. Letos je vychutnaly téměř tři stovky mužů a žen, mnozí si vylepšili osobní rekordy. Díky opakované výzvě i klimatickým podmínkám.

Nový traťový rekord v podání Roberta Krupičky

Robert Krupička překonal vlastní traťový rekord o 1:18 minuty. „Běželo se mi krásně a stálo mě to díky počasí nejmíň námahy z těch všech závodů tady. Doběhl jsem úplně v pohodě,“ radoval se v oblíbeném domácím revíru.

Možná ještě víc ho potěšil výkon o deset let mladšího parťáka Radka Hübla z jeho Runsport teamu, který skončil sedm minut za ním. „Běželi jsme spolu, na konci kopce mi trochu cuknul. Ale takové závody mi sedí. Umím do kopce, nevadí mi začít rychleji a pak zpomalovat. Ale tady jsem šel s respektem, tolik jsem ještě neběžel. Pomohla mi znalost tratí, mám to naběhané, protože v Králíkách máme chalupu,“ hodnotil svůj výkon.

Bývalý silničář s půlmaratonem za 1:10:01 přechází do terénu. „Poslední rok jsem se na silnici nezlepšil. Chci se zkusit pověnovat vrchům do kopce. Mám kam jít, myslím,“ vysvětlil vedoucí obchodů s elektrem v Ústí nad Orlicí, který sice v práci musí trávit dost času, pak však odchází s čistou hlavou pro trénink.

Třetí byl bratislavský běžec Andrej Foltín, ukázala se i řada Poláků a dalších zajímavých osobností. Bývalý český reprezentant v triatlonu Miroslav Vopršálek byl v cíli nadšený: „Triatlonové prostředí mě přestalo bavit. Jezdím na biku a začínám i podobné běhy, bylo to tady nádherné,“ vyprávěl muž, který před pár lety, kdy si dal sportovní pauzu, vážil 120 kilo. Triatlonisté byli vidět, železný veterán Jan Šiml vyhrál v tombole zapůjčení vozu Subaru s plnou nádrží.

V ženách byla nejrychlejší Daniela Čepová

Mezi ženami kralovala usměvavá blondýna Daniela Čepová, 27letá orientační běžkyně z Hradce Králové. „Loni jsem tady byla druhá (za 2:41) a řekla jsem si, že to letos dám za 2:30,“ předsevzala si. Jak řekla, tak učinila. Dokonce ještě téměř pět minut stáhla navíc. Dopředu šla pozvolna, běžela čistě technicky, skvěle skotačila dolů přes kořeny a kameny. „Jo, seběhy mě baví. Začala jsem dobře, nahoře na hřebeni jsem měla trošku krizi, ale pak se to zase rozběhlo,“ komentovala.

V tréninku běhá maximálně dvacítky, ale přes léto se vydává s přítelem do hor na tři až čtyřhodinové výběhy. Průpravu tedy má. „Zatím ale dávám přednost orienťáku. Ale traily se mi moc líbí a pokud se nebudou křížit termíny, ráda zase někam vyrazím,“ slíbila dáma, která vystudovala geoinformatiku a pracuje jako odborná asistentka u Pozemkových úprav. Získala tak dvakrát stále cenný skalp bývalé medailistky z mistrovství světa juniorů v běhu na lyžích a trojnásobné olympioničky, už „čtyřicítky“ Ivety Zelingerové, nyní Fořtové. Ta se dostává v poslední době opět do formy (zde 2:37:21). Teď spolu s manželem Martinem (28., 2:27:08) získala také stříbro v soutěži párů za mladší dvojicí Zbyněk Štěrba (10., 2:15:34), Daniela Čepová.

Kilpi Trail Running Cup pokračuje první červencovou sobotu 8 km Během přes motolské jamky (na golfovém hřišti v Praze, generálkou na domácí šampionát v krosu. Dva týdny nato se běží Horský půlmaraton na Lipně s výběhem na Stezku v korunách stromů.

FOTOGALERIE S FOTKAMI ZÁVODNÍKŮ ZDARMA KE STAŽENÍ

Zde najdete fotogalerie s fotkami závodníků, které nafotil fotograf Jan Stria

1. Fotogalerie – (11:21 – 11:26)

2. Fotogalerie – (11:26 – 11:29)

3. Fotogalerie – (11:29 – 11:32)

4. Fotogalerie – (11:32 – 11:42)

5. Fotogalerie – (12:58 – 13:25)

6. Fotogalerie – (13:25 – 13:37)

7. Fotogalerie – (13:37 – 13:46)

8. Fotogalerie – (13:46 – 13:57)

9. Fotogalerie – (13:57 – 14:11)

10. Fotogalerie – (14:11 – 14:26)

11. Fotogalerie – (14:26 – 14:55)

12. Fotogalerie vyhlášení

Výsledky:

30 km muži

1. Robert Krupička

2. Radek Hűbl

3. Andrej Foltín

30 km ženy

1. Daniela Čepová

2. Iveta Fořtová

3. Lada Železná

10 km muži

1. Petr Mareš

2. Petr Hříbek

3. Maxmilián Ščambura

10 km ženy

1. Jitka Černá

2. Lenka Tomanová

3. Marie Stříbrná

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: