Beskydská sedmička – dramatický souboj těch nejlepší tuzemských ultra běžců

Beskydská sedmička – dramatický souboj těch nejlepší tuzemských ultra běžců

Letošní již 7. ročník Beskydské sedmičky uvítal na startu na náměstí Svobody v Třinci tři tisíce běžců. Mistroství České republiky v horském maratonu dvojic na nejdelší 95 kilometrů dlouhé trati navíc i letos přilákalo početné množství favoritů, a tak se očekávaly opět v mužské kategorii časy pod 12 hodin. Kdo letošní přeběh Beskyd ovládl?

Pro většinu startovního pole přechod, pro elitní běžecké páry pomýšlející na vítězství přeběh. Sedm vrcholů Moravskoslezských Beskyd od nejkratší 83 kilometrů dlouhé trasy s 4750 metrů pozitivní převýšení, až po tu nejdelší 95 kilometrů s téměř 5500 metry převýšení, letos opět na svůj start přilákala známá česká běžecká jména. Mezi největší favority závodu se řadil Stanislav Najvert s Markem Causidisem, kteří letos již předvedli, že jim to společně jde (společné vítězství na Rockpoint Horské výzvě v Beskydech), a řadili se tak k velkým favoritům.

ˇPřečtěte si také rozhovor s Tomášem Svobodou a Zbyňkem Cyprou po loňském vítězství. Letos tato dvojice skončila na 3. místě.

Počítat se ale také muselo s Markem Novotným a Kamilem Bezděkem, či na poslední chvíli přihlášenými loňskými vítězi Zbyňkem Cyprou a Tomášem Svobodou. V neposlední řadě se muselo počítat také s Michalem Navrátilem a Tomášem Čtverákem, který letos ukázal, že mu těžké ultra tratě opravdu jdou (11. místo na Ronda del Cims). Naopak mezi favority v ženské kategorii se jednoznačně řadili předloňské vítězky Linda Beniačová s Patrícií Puklovou, loňské favoritky Šoubové nakonec nestartovaly, a tak se předpokládal v tomto ohledu jasný průběh. Vše ale skončilo jinak.

Mužský závod na ostří nože – do 3. místa pod 12 hodin

V mužském závodu se od začátku de facto až do druhé poloviny závodu na prvním místě předháněly dvojice Najvert/Causidis, Cypra/Svoboda a Novotný/Bezděk. Teprve až při seběhu z pátého vrcholu – Smrku – se dvojice Najvert – Causidis trhla pronásledovatelům a v heroickém nasazení především Stanislava Najverta, který bojoval nejen se soupeři, ale s bolestmi vlastního těla, tato dvojice doběhla v čase 11:43:08 na Frenštátské náměstí s bouřlivými ovacemi diváků. „Nejtěžší závod v mém životě. Měl jsem velké problémy se žaludkem, ke konci se mě už pokoušely halucinace. Byl jsem totálně bez energie. Běžel jsem na krev, strašně to bolelo. Kdyby to bylo ještě o 3 km delší, tak bych to asi zabalil někde ve škarpě“, komentoval Najvert v cíli. Druzí doběhli loňští vítězové Zbyněk Cypra a Tomáš Svoboda, avšak za zkrácení si části tratě dostali penalizaci 5 minut, a protože třetí pár Bezděk Novotný za nimi byli pouze o 2 minuty (11:48:10), Cypra se Svobodou skončili s časem 11:51:42 na třetím místě.

V ženském závodě překvapila Zelená s Dudkovou

V ženské kategorii bylo nakonec vše jinak. Doposud z velkých závodů neznámá Marie Zelená a Jarmila Dudková porazily velké favoritky závodu Lindu Beniačovou s Patrícií Puklovou. Vítězný letošní ženský čas byl 15:18:35, druhá dvojice doběhla v čase 15:41:26. Třetí ženskou dvojicí se stala Veronika Horáková s Nelou Egertovou v čase 16:50:40. Závod v mixech ovládl Jaroslav Vicher s Věrou Vystrčilovou v čase 14:59:19, když porazili Miroslava a Lubicu Ščerbovy (15:08:49) s náskokem 9 minut. Třetím párem mezi mixy se stala dvojice Vladimír a Pavla Polákovi v čase 15:31:59.

Vojtěch GawlasVojtěch Gawlas – student žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. K běhání se dostat jako slepý k houslím, a protože kolem domova neměl žádné roviny, začal běhat po horách. Nejoblíbenější trasy má do 30 km, co možná nejvíce vertikálně a v co možná nejfotogeničtějším prostředí (protože fušuje mimo běhu také do fotografického řemesla). Cílem běhu, nebo spíš sportu jako takového, je pro něj vyčištění hlavy od okolního světa a chvíle pro sebe sama.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: