Nezmar SkyMaraton – Stanislav Najvert jasným králem Česko-Polských hranic + FOTKY ZÁVODNÍKŮ KE STAŽENÍ

Nezmar SkyMaraton – Stanislav Najvert jasným králem Česko-Polských hranic + FOTKY ZÁVODNÍKŮ KE STAŽENÍ

Nezmar SkyMaraton, konající se první podzimní víkend na Česko-Polských hranicích v obci Bystřice, každoročně nabízí vyznavačům těžkých závodů jednu z nejnáročnějších tratí u nás. Navíc se ve startovním poli rok co rok objevují známá česká jména a letošní ročník nebyl výjimkou.

Nezmar se řadí k těm nejnáročnějším závodům svého druhu u nás

Na 44 kilometrech vzdálenosti převýšení více než 2600 metrů umí vymyslet jen málokterý organizátor. Zvláště pak, když se závodníci mají pohybovat v horách do maximální výšky 1000 m.n.m. Marcel Žuška, organizátor MČR Perun SkyMaratonu, a také Nezmara, to však každoročně dokazuje právě na těchto dvou tratích, které se řadí k těm nejnáročnějším svého druhu u nás.

Náročnost těchto závodů dokazuje také procentuální nedokončení – letošního Nezmara nedokončila třetina startovního pole. Způsobem nabírání výškových metrů v tomto závodě je ve velké míře zapříčiněno zařazení několika sjezdovek, které závodníci musí vyjít, a vzhledem ke komorním počtům závodících se startovní pole složené se stovky běžců letos postupně během závodu roztrhalo. Výsledek byl takový, že když vítěz byl již v cíli, polovina startovního pole byla v polovině trati (nebo vůbec nedokončila).

Jak to vše tedy dopadlo?

Po technickém seběhu z Velké Čantorie na 23 km jasně s více než půlhodinovým náskokem vedla dvojice Vít Otevřel a Stanislav Najvert. Na třetím místě sbíhal do Beskydského sedla Honza Bartas a s dalším několikaminutovým mankem mu sekundoval místní Lukáš Košut. Mezi ženami vedla Zuzana Urbancová, která sváděla boj se Zuzanou Krchovou o čelo ženského závodu.

Víťa Otevřel však následně závod vzdal ze zdravotních důvodů, a tak na čele závodu Stanislav Najvert doběhl osamocen až do cíle – výsledný čas 4:22:25. Po B7 tak vybojoval další vítězství a dokázal, že letošní sezóna mu opravdu vychází.

Honza Bartas se z důvodu zabloudění na trati nakonec musel spokojit s osmým místem a na druhém místě v cíli se tak objevil pro mnohé neznámý polský závodník Bartosz Misiak (4:40:36). I na třetím místě v mužské kategorii se umístil běžec, se kterým se moc nepočítalo. Jakub Uherek ale ukázal své kvality a o čtyři minuly později než druhý Bartosz Misiak v čase 4:44:49 proběhl cílem. Mladé barvy jako čtvrtý v cíli zastoupil místní Lukáš Košut s cílovým časem 4:47:16.

Prvních 20 km jsme se pěkně předbíhaly

Mezi ženami se souboj o prvenství od začátku závodu rozhodoval mezi Zuzanou Urbancovou a Zuzanou Krchovou. První jmenovaná závod shrnula slovy: „Prvních 20 km jsme se pěkně předbíhaly (ona šla líp nahoru, já zas dolů). Za Beskydským sedlem jsem ji cukla a myslela si, že bych to mohla udržet, protože jsem ji za sebou neviděla. Jenže pak jsem pod Velkým Sošovem špatně odbočila (fáborek ukazoval vlevo, ale my měli pokračovat rovně nahoru, někdo asi přeznačil trasu) a tam jsem ten náskok ztratila. Zuzka za to pak vzala a já ji už nedokázala znova dotáhnout,“. Krchová tak v čase 5:18:30 proběhla cílem a vybojovala vítězství.

Urbancová doběhla o minulu po Krchové v čase 5:19:39. Již se ztrátou více než osmi minut na vítězku doběhla třetí žena, Kristýna Chmelková v čase 5:26:48.

Tím tak skončil třetí ročník Nezmar SkyMaratonu. Bohužel se letos nekonal závod Ultra (107 km/5700m+) z důvodu málo přihlášených běžců, ale doufejme, že příští rok se na trasu tohoto těžkého horského maratonu postaví alespoň stejně početná skupina běžců, jako letos.

FOTOGALERIE S FOTKAMI ZÁVODNÍKŮ ZDARMA KE STAŽENÍ

1. Fotogalerie

2. Fotogalerie

Výsledky:

Muži

1. Stanislav Najvert

2. Bartosz Misiak

3. Jakub Uherek

Ženy

1. Zuzana Krchová

2. Zuzana Urbancová

3. Kristýna Chmelková

Celkové výsledky zde

Informace o závodu

Vojtěch Gawlas

Vojtěch Gawlas – student žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. K běhání se dostat jako slepý k houslím, a protože kolem domova neměl žádné roviny, začal běhat po horách. Nejoblíbenější trasy má do 30 km, co možná nejvíce vertikálně a v co možná nejfotogeničtějším prostředí (protože fušuje mimo běhu také do fotografického řemesla). Cílem běhu, nebo spíš sportu jako takového, je pro něj vyčištění hlavy od okolního světa a chvíle pro sebe sama.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: