Letošní Rock Point – Horskou výzvu ovládli Medaři

Letošní Rock Point – Horskou výzvu ovládli Medaři

Na akademické půdě byli dekorování nejlepší běžci letošního ročníku Rock Point – Horská výzva. Slavnostní vyhlášení celkových vítězů oblíbeného seriálu horských běhů a trekingu proběhlo v rámci cestovatelského festivalu Obzory. Nejúspěšnější dvojicí na trase Long se pro letošek stali Tomáš Lisec s Davidem Kopalem.

Letos poprvé na běžce čekala pětice zastávek

Letos poprvé na běžce čekala pětice zastávek, na kterých mohli sbírat body do celkového hodnocení. Oproti loňsku přibyl víkend na Valašsku. Začalo se v květnu v Krušných horách, pokračovalo se v červnu právě v Beskydech, v červenci v Jeseníkách, v srpnu na Šumavě a celá série skončila v září v Krkonoších.

Medaři přebírají cenu pro nejlepší dvojici na Longu Medaři přebírají cenu pro nejlepší dvojici na Longu

nejúspěšnější ženy na Longu Miroslava Deimová a Lucie Tomečková nejúspěšnější ženy na Longu Deimová a Tomečková

nejlepší dogtrekaři na Longunejlepší dogtrekaři na Longu

Během jednotlivých závodů mohli jednotlivci nebo dvojice získat nejvýše 500 bodů na každé ze tří vypsaných tras – Long, Half a Short o průměrných délkách 68, 31 a 16 kilometrů. Na každé trase se přitom bodovalo v kategoriích muži, ženy a dogtreking mužů a žen. Na královské trase Long, která se jako jediná šla letos výhradně ve dvojicích, byla navíc kategorie týmů Mix.

Jedná se o seriál závodů v horském běhu a trekingu, určený široké sportovní veřejnosti, i profi sportovcům. Více informací o jednotlivých závodech Rock Point – Horská výzva 2016 najdete v termínovce.

Absolutní vítězové Longu Medaři posbírali 2105 bodů

Absolutní vítězové Longu Tomáš Lisec a David Kopal, neboli duo Medaři, kdy název týmu vyplývá z jejich včelařské vášně, posbírali celkem 2105 bodů. Zatímco loni byli pro jejich překvapení vyhlášení na bronzové příčce, přestože ani jednou nestanuli na stupních vítězů, letos už situace byla jiná. Vyhráli hned dvě zastávky a od začátku šli za celkovým vavřínem. Nakonec vyhráli nejen svoji mužskou kategorii, ale stali se i celkovými vítězi na Longu.

„Věděli jsme, že na celkové vítězství to už bude chtít více se objevovat na bedně, ale hlavně jít systematicky a to jsme dodrželi. Nechyběli jsme ani na jednom závodě a celkově jsme se víc snažili. Poučili jsme se z předchozích let a vyvarovali se různých překvapení. Už jsme přece jen věděli, do čeho jdeme a co nás čeká. Díky tomu se to povedlo,“ odhalil cestu za celkovým zlatem jeden z dvojice Medaři litoměřický policista Tomáš Lisec.

Pořadatelé během cestovatelského festivalu Obzory vyhlásili třináct samostatných kategorií

Pořadatelé během cestovatelského festivalu Obzory vyhlásili třináct samostatných kategorií na jednotlivých trasách a současně celkové výsledky na každé distanci. „Jsme rádi, že jsme letos podruhé mohli dát dekorování patřičnou vážnost a vyhlašovat v rámci tohoto festivalu, kde mnozí mohou nabrat další inspiraci pro svůj pohyb v přírodě,“ pochvaloval si vyhlašování na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy ředitel závodu Rock Point – Horská výzva Pavel Zitta.

Odhalena byla také termínovka závodů na rok 2017

Zitta navíc za pořadatelský tým představil termínovku závodů nadcházejícího 7. ročníku a současně poodhalil novinky pro běžeckou sérii v roce 2017. Seriál bude opět čítat pětici zastávek. Začne se už v dubnu a skončí na konci září. Nejprve na řadu přijde Šumava (14.-15.4.), následovat budou Beskydy (26.-27.5.), Krušné hory (30.6.-1.7.), Jeseníky (11.- 12.8.) a na závěr přijdou Krkonoše (22.-23.9.). „Podařilo se kalendář více roztáhnout. Věřím, že to běžci ocení, aby si odpočinuli jak fyzicky tak i psychicky. Výrazně pracujeme i na úpravách jednotlivých tratí, kdy nám s nimi pomáhají zkušení běžci znalí místních poměrů. Tím ubude tvrdých silničních úseků a přibude více trailových, což ocení hlavně nohy a klouby každého účastníka,“ sdělil s nadšením Pavel Zitta.

Velkou novinkou bude návrat dvojic na všechny trasy

Velkou novinkou bude také návrat dvojic na všechny trasy, což od začátku byla symbolika a také výsada seriálu Rock Point – Horská výzva. Letos pořadatelé poprvé umožnili start také jednotlivcům, ale všem nakonec chyběl ten duch spolupráce, a proto na rok 2017 budou na všech trasách nejen jednotlivci, ale také dvojice.

„Pouze na Longu z bezpečnostních důvodů kvůli nočnímu startu budou pouze dvojice. Horská výzva byla dlouhá léta určena výhradně pro ně a musím přiznat, že nám tu letos opravdu chyběly. Přece jen sledovat, jak se ti dva motivují, pomáhají si a berou na sebe ohled, je mnohem víc, než jen touha jednotlivce po vítězství, a proto jsme se rozhodli dvojice vrátit zpět. Už teď se všichni těšíme na nový ročník a společně se svým týmem a všemi partnery věříme, že ta sedmá série bude ještě atraktivnější než ta právě uplynulá,“ udělal tečku za uplynulým rokem Rock Point – Horské výzvy Pavel Zitta.

Celkové výsledky Rock Point – Horská výzva 2016

Long

1. Medaři (Tomáš Lisec, David Kopal) 2105

2. Dudáci (Vašek Pelc, Lucka Samcová) 1875

3. Beskyd-Natural (Josef Podlucký, Tomáš Klimša) 1640

4. XRNNRS (Lukáš Pilař, Jan Ďuk) 1625

5. Masajové z Ostrova (Gabriela Marková, Petr Jánský) 1165

Long – dog

1. David Vičar 1925

2. Vlastimil Vágner 1900

3. Jaroslav Maixner 1675

4. Monika Šmolíková 990

5. Jiří Kučva 800

Half

1. Adam Ondruch 1630

2. Tomáš Bystřický 1400

3. Luboš Namyslo 990

4. Radka Faltusová 893

5. Michal Šustr 816

Half – dog

1.Stanislav Šrámek 2020

2. Jiří Švancara 2000

3. Bohumila Kašparová 1680

4. Lucie Pichrtová 1510

5. Martin Rusek 1480

Short

1. Michal Balcar 2450

2. Miroslav Bětík 1350

3. Filip Tomeš 1225

4. Ivan Konečný 1085

5. Aneta Štenglová 838

Short – dog

1. Jan Havran 2400

2. Šimon Cipro 1900

3. Zdeněk Dudák 1650

4. Pavla Židuliaková 1470

5. Andrea Teunerová 1365

Celkové výsledky najdete zde

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: