Ještěd SkyRace 2017 – Mistrovství ČR ve SkyRace ovládl Ondřej Fejfar a Pavla Schorná

Ještěd SkyRace 2017 – Mistrovství ČR ve SkyRace ovládl Ondřej Fejfar a Pavla Schorná

Organizátoři Ještědu SkyRace již při prvním ročníku dokázali, že jde na horách dosahujících výšek pouze tisíc metrů, uspořádat atraktivní, a přesto těžký skyrunningový závod, na kterém se sejde de facto celá česká elita v horském běhu. Druhý ročník navázal na ten první a otvírák skyrunningové sezóny si málokdo nechal ujít.

Náročnější trať oproti loňsku

Že jde na tuzemských horách dosahující výšek jen něco málo přes tisíc metrů, vymyslet jeden z nejnáročnějších závodu v Evropě (co se alespoň parametrů týče), se běžecká veřejnost mohla přesvědčit již na MČR ve SkyMarathonu Perun.

Honza Dušánek, hlavní organizátor Ještědu SkyRace, se však od loňského ročníku Ještědu rozhodl trať ještě více ztížit, a tak na stejnou vzdálenost a téměř identickou trasu závodu, navázal výběh černé sjezdovky hned po startu. „Skvělá trať, bylo tam naprosto všechno. Sjezdovka nahoru i dolů, bahno, kameny i lesní traily. Netušil jsem, že Ještěd umí tohle všechno nabídnout“, komentoval po doběhu závodník z Polska.

Jedná se o skyrunningov závod, který zahrnuje to nejlepší z ještědského hřebenu. Více informací o Ještěd SkyRace najdete v termínovce. Přečtěte si reportáž z prvního ročníku Ještědu SkyRace.

Pole favoritů, kam až oko dohlédlo

Zahájení Czech Skyrunner Series pro rok 2017, a to rovnou Mistrovstvím ČR bylo záminkou, že start tohoto závodu si málokdo nechal ujít. Loňský vítěz, Tomáš Lichý, byl mnohými považován za hlavního favorita, sám však před závodem zmiňoval, že v zimní přípravě nenaběhal to, co plánoval a soustředil se především na skialpinistickou sezónu.

Mezi ženami bylo již dávno před startem rozhodnuto, že Anka Straková do závodu nenastoupí z rodinných důvodů a neobhájí tak své loňské vítězství. Na silničních závodech dobrou formu předvedl Honza Zemaník, který skončil na Bratislavském maratonu na třetím místě v čase 2:37:10, či Ondřej Fejfar, který na Kypru v půlmaratonu vybojoval třetí příčku za čas 1:08:25.

Počítat se však muselo i s běžci z Polska, především pak třiadvacetiletým Kamilem Lesniakem, který přesto, že se soustředí především na ultra distance (například UTMB 2014 zaběhl za 28 hodin), zdůrazňoval, že Ještěd nebere na lehkou váhu.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Ihned po startu se do čela dostalo trio zmíněných favoritů LichýZemaníkFejfar, za nimiž sekundoval druhý muž z loňska, Tomáš Maceček. Za těmito běžci se již utvořily skupinky pronásledovatelů a postupem závodu se běžecké pole protahovalo.

Ondřej Fejfar de facto od prvního seběhu vedl a svůj náskok pouze navyšoval

To zajímavé se dělo až na prvním stoupání k vysílači na Ještědu na 16. kilometru. Tam již Tomáš Lichý na Ondřeje Fejfara ztrácel pár minut, a tak si Ondra bez problémů doběhl pro první vrchařskou prémii závodu. Následoval Honza Zemaník, který Tomášův náskok definitivně smazal v prvním seběhu od vysílače.

Doposavad čtvrtému Tomáši Macečkovi začalo ve finální pasáži na Ještěd tělo vypovídat službu a v následujících 8 kilometrech se propadl až na patnácté místo. Za Tomášem následovalo duo polských běžců Lesniak-Krawczyk, kteří naopak ve finálním seběhu do cíle dokázali ze sebe vyždímat maximum a finální seběh pod lanovkou doslova prolétli.

Osamocen a v euforii Ondřej Fejfar (01:59:38) si tak v pohodovém tempu a ve skvělém čase (jako jediný pod dvě hodiny) doběhl pro vítězství a titul Mistra ČR ve SkyRace. Druhým mužem v cíli nebyl nikdo jiný než Honza Zemaník (02:04:03), který tak získal titul vicemistra a prokázal formu nejen na silnici. Třetím nejrychlejším mužem byl loňský vítěz, Tomáš Lichý (02:05:56).

„Vzhledem k zimní sezóně, ve které jsem prakticky neběhal a jezdil jen na skialpech, třetí místo beru. Ondra dneska běžel jinou ligu a Honza mi utekl hned ze začátku posledního seběhu. Já jsem v tu chvíli kvůli nastupujícím křečím hodně zpomalil a do cíle už jen kontroloval pozici“, uvedl Tomáš v cíli.

V ženách byla suverénní Pavla Schorná

V ženách si suverénní Pavla Schorná (02:23:06) během závodu vybudovala dostatečný náskok, a tak si stejně jako Ondra Fejfar stylem start-cíl pohodově doběhla pro vítězství a titul Mistryně ČR. Druhou ženou v cíli s mankem pěti minut byla Kateřina Matrasová (02:28:56). Třetí nejrychlejší ženou v cíli byla Zuzana Krchová (02:39:02).

Dalším vrcholem Czech Skyrunner Series bude již za tři týdny konající se Perun SkyMarathon, který se naposledy poběží na stávající trati. Komu tak Ještěd byl málo a hledá opravdovou výzvu, Perun se svými 42 kilometry a 3000 výškovými metry může být tím pravým.

Kompletní výsledky

Foto: Lukáš Podolák

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: