Eddie Stoilow zahráli skvělým výkonům na Krkonošské 50 KTRC. Mistrovské tituly v Ultra SkyMarathonu brali Maceček a Mertová.

Eddie Stoilow zahráli skvělým výkonům na Krkonošské 50 KTRC. Mistrovské tituly v Ultra SkyMarathonu brali Maceček a Mertová.

Polský běžec z rovin, beskydský ogar a lanškrounská skyrunnerka kralovali na Krkonošské padesátce, královském domácím horském běhu, součásti Kilpi Trail Running Cupu, letos také poprvé Memoriálu Ády Klepše.

Nádherná trasa po hřebenech jediných českých velehor nabídla převýšení 2 600 metrů, ale i téměř ideální počasí bez nížinných tropů s malými přeprškami. Přilákala běžce z 11 zemí včetně Indie, Turecka nebo Francie.

Podívejte se na další fotografie k článku…

Jako první do cíle doběhl Andrzej Witek z Polska

Jako první doběhl do cíle ve skvělém čase 4:15:04 polský běžec Andrzej Witek. „Bylo to strašně těžké,“ vydechoval 26 letý chlapík z rovinaté Wroclavi, kde má podle jeho slov nejvyšší převýšení deset schodů na most přes řeku. „V horách jsem běžel teprve podruhé,“ říkal.

Jedná se o trailový závod, který vede nádhernou přírodou Krkonošského národního parku. Na programu je 50 km, 25 km a 5 km. Také si můžete přečíst reportáž z loňského ročníku.

Mezinárodní tituly Mistra ČR získali Maceček a Mertová

Nejdéle si ho dokázal udržet na dohled Tomáš Maceček z beskydské party, se ztrátou 2:41 získal mezinárodní titul českého mistra v ultra skymarathonu. „Šlo se mi moc dobře,“ radoval se, přestože musel vytrhnout z bot shrnující se vložky. Obhájce prvenství Jiří Petr zaostal na třetí pozici téměř deset minut. Jeden z favoritů Robert Heczko měl při seběhu trailového koryta z vrcholu Stohu, v nejspektakulárnější pasáži zhruba na 11. kilometru těžký pád a musel odstoupit. Jeho ruku ozdobilo sedm stehů a vypadal spíš jak po karambolu na kole. Další uchazeč o prvenství Jiří Čípa nakonec na startu chyběl.

Souboj žen byl napínavý až do konce

Skyrunningová specialistka Michaela Mertová zpočátku ztrácela. „Nešlo se mi dobře, asi jsem to přepálila,“ povídala v cíli. V posledním velkém stoupání po červené sjezdovce Medvědína však dotáhla dvě soupeřky před sebou – vítězku prvního ročníku Kateřinu Matrasovou a trojnásobnou maratonskou šampionku Petru Pastorovou. „Viděla jsem je a rozběhla se,“ těšilo ji.

„Titul je pro mě skvělý, běžela jsem tu poprvé a trať byla nádherná,“ radovala se 42letá členka Štefko Running teamu – v čase 5:29:00 byla šestnáctá v absolutním pořadí. „Získala v závěrečných techničtějších pasážích, už jsme ji nestačili,“ ocenila Matrasová.

Závodní pole uzavřel už za soumraku 73 letý Karel Čech v doprovodu syna Martina po 11hodinách a 21 minátách na trati. V cíli ho čekaly fanfáry, šampaňské i banány. „Bylo to těžký, kluci, ještě to stoupání z Labský. Jsem tady naposledy. Už mi to neběhá, jako když jsem měl Běchovice za 31:30,“ usmál se unaveně. Za devět hodin zvládl trať i známý moderátor Petr Vágner, který ihned za cílovou branou skočil do auta a spěchal na natáčení večerních zpráv na Primě.

Pětadvacítku nejrychleji zdolali Hübl a Palková

Krkonošská padesátka má bodový koeficient 1,5 do žebříčků KTRC. Tradičně se boduje i pětadvacítka, vedoucí 18 km po stejné trati a v závěru přidávající drsný výšlap stěnou sjezdovky Stoh. Její převýšení činí 1 800 metrů! Tady obhájil vítězství Radek Hübl (1:58:54). „Běželo se mi podobně dobře jako loni. Na padesátku si zatím netroufám, na dlouho by mě zničila a já teď dva měsíce kvůli zranění achilovky nezávodil. Proto se chci stihnout připravit na dva podzimní půlmaratony na silnici a na Běchovice,“ vyprávěl běžec z pod Králického Sněžníku.

Krásná trať, užila jsem si to

Mezi ženami vyhrála Karolína Palková (2:26:03) před Karolínou Grohovou, běžkyní na lyžích, která letos po olympiádě skončila v reprezentaci a od podzimu nastupuje jako učitelka tělocviku a zeměpisu na základní škole právě ve Špindlu. „Krásná trať, užila jsem si to. Těším se na nový život, už jsem byla na skialpech v Číně, teď tenhle závod, to bych si dříve v přípravě nemohla dovolit,“ říkala sestra předloňského vítěze padesátky Radka Groha. Ještě čtvrtá byla další dvojnásobná olympionička, lyžařka Iveta Fořtová (dříve Zelingerová), s manželem Martinem pravidelní účastníci KTRC.

Atmosféru v epicentru závodu ve Skiareálu podpořil Den Evropy 2 s koncerty Liny Karo, kapely Eddie Stoilow nebo Adama Mišíka. Doprovodný Běh na maXXimum na 5 km vyhráli teenageři Ondřej Hofmann a Jana Pekařová. Hned za nimi doběhla „babička“, stále skvělá Blanka Paulů, olympijská medailistka v běhu na lyžích ze Sarajeva 1984.

KTRC pokračuje už za dva týdny Lipenským půlmaratonem s výběhem na Stezku v korunách stromů.

Výsledky

Muži 50 km

1. Andrzej Witek  04:15:04

2. Tomáš Maceček  04:17:45

3. Jiří Petr  04:28:59

Ženy 50 km

1. Michaela Mertová  05:29:00

2. Kateřina Matrasová  05:31:52

3. Petra Pastorová  05:38:44

Muži 25 km

1. Radek Hűbl  01:58:54

2. Pavel Šebek  02:14:46

3. Martin Fořt  02:18:01

Ženy 25 km

1. Karolína Palková  02:26:03

2. Karolína Grohová  02:31:00

3. Iveta Vlčková  02:32:44

Muži 5 km

1. Ondřej Hofmann  00:18:29

2. Václav Mutl  00:21:44

3. Dominik Knutson  00:22:27

Ženy 5 km

1. Jana Pekařová  00:21:19

2. Blanka Paulů  00:21:50

3. Linda Homolková  00:25:29

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: