Novoroční předsevzetí: během k vysněné váze – jak zhubnout běháním?

Novoroční předsevzetí: během k vysněné váze – jak zhubnout běháním?

V dnešní době je boj s nadbytečnými kily součástí života mnoha lidí, zejména žen. Na potížích s udržením přiměřené váhy se podílí zejména sedavé zaměstnání, nedostatek pohybu, nezdravá strava, stres a nedostatek spánku. Pokud chcete snížit svou hmotnost, měli byste si upřímně odpovědět na několik otázek.

Proč chcete zhubnout?

Zdravotní problémy spojené s váhou či snížené sebevědomí spojené se vzhledem jsou určitě lepšími impulzy ke změně než jízlivé poznámky kamarádek či manipulace módními časopisy.

Jakého cíle chcete dosáhnout?

Abyste neztratili motivaci, je třeba stanovit si reálný cíl. Nespoléhejte na zázračné stroje či pilulky a nečekejte úbytek 5 kil za týden. Ideální rychlost hubnutí je ztráta půl až jednoho kila za týden. Při rychlejším hubnutí hrozí, že kila opět naberete zpátky.

Co jste schopna ve svém životě pro svůj cíl změnit?

Je třeba si uvědomit, že hubnutí většinou znamená trvalou změnu životního stylu. Nemůžete si myslet, že na pár týdnů vyřadíte z jídelníčku sladkosti a zaběháte si, a až zhubnete, zase se vrátíte k dřívějším zvykům.

Příjem a výdej energie

Pokud chcete zhubnout, musí být příjem energie nižší než výdej. Toho docílíte snížením příjmu kalorií z jídla a navýšením energetického výdeje pohybem. Jedno bez druhého se neobejde. Pokud pouze omezíte příjem kalorií, tělo začne energii šetřit a ukládat do zásob. Může se také stát, že si zpomalíte bazální metabolismus a hubnutí se pro vás do budoucna stane obtížnější. Proto se hubnutí neobejde bez adekvátního pohybu.

Spalujte tuky

Pokud nemáte výraznou nadváhu, běh je ideální formou pohybu pro redukci váhy. Při výraznější nadváze je vhodnější začínat raději chůzí nebo jízdou na kole, která tolik nezatěžuje klouby. Běh je vhodný, protože probíhá v aerobním pásmu, čili za přítomnosti kyslíku. Aby mohlo tělo efektivně spalovat tuky, potřebuje kyslík. Pokud si vyberete k hubnutí sportovní činnost, která probíhá ve vysokých tepových frekvencích, pravděpodobně cíle nedosáhnete, protože při této formě pohybu tělo získává energii spalováním sacharidů.

Hlavně pravidelnost

Abyste na sobě pozorovali změny, je třeba běhat pravidelně a dostatečně dlouhou dobu. Na běh si vyčleňte čas minimálně 3krát týdně po dobu alespoň 30 min. Tělo nejprve bere energii z glykogenových zásob, které vám vystačí asi na půlhodinový pohyb, a až poté sahá do zásob tukových. Tréninky je vhodné postupně prodlužovat nejlépe až na 1 hodinu. Důležitou roli hraje také strava. Po jídle je dobré dát si alespoň hodinu pauzu (podle velikosti jídla) a poslední jídlo před tréninkem by nemělo být bohaté na sacharidy, abyste tělo nutili sáhnout do tukových zásob. Pokud vám vyhovuje běhat po ránu na lačno, klidně to zařaďte do svého tréninkového plánu.
Nezapomínejte, že důležitější, než úbytek kilogramů, je úbytek centimetrů. Při pohybu dochází k nárůstu svalové tkáně, která je těžší než tkáň tuková a naopak k redukci tukové tkáně, která se projeví úbytkem centimetrů. Aby vaše hubnutí bylo úspěšné, je potřeba také dostatečná regenerace, pitný režim a minimalizace stresu.

Zkušenosti čtenářů

Lada

Chci zhubnout

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: