Běhám a nehubnu – proč? Vyplatí se změna jídelníčku, trpělivost i pestrost tréninku!

Běhám a nehubnu – proč? Vyplatí se změna jídelníčku, trpělivost i pestrost tréninku!

Chodíte běhat, potřebujete zhubnout a stále se vám to nedaří? Důvodů může být hned několik. Rozhodně to nevzdávejte.

Jídelníček

Pokud máte nadváhu, tak samotné běhání vám většinou nepomůže. Musíte si i trochu upravit jídelníček. Především se snažte jíst často a po malých dávkách. Jakmile vynecháte jedno jídlo, při dalším toho sníte o to více a nepravidelnost způsobí špatné a pomalé spalování. Můžete si dopřát pět i šest malých porcí denně, důležité je omezit množství tuku. Když sníte celou tabulku čokolády a zapijete ji litrem Coca Coly, dostanete do sebe během chvilky okolo 1000 kilokalorií. Abyste spálili takto velké množství, museli byste běhat nejméně 2 hodiny (doba záleží na trénovanosti jedince a rychlosti běhu, může se mnohonásobně lišit)! Zkuste se řídit jednoduchým principem 50 – 25 – 25. Znamená to, že 50 % energie přijmete z uhlohydrátů, 25 % budou bílkoviny a 25 % tuky.

Trpělivost

Běháte už týden, vážíte se dvakrát denně a stále jste nezhubli? Nebuďte netrpěliví, nelze to ze dne na den, ačkoliv se to v mnohých moderních reklamách říká i píše. Pokud teprve začínáte sportovat, musíte dopřát tělu čas. Zpočátku se vám dokonce může zdát, že přibíráte na váze. Svaly, které se vám utvoří z běhu váží více než tuk. Teprve v další fázi, se vám nebude jen formovat postava, ale sníží se i vaše hmotnost. Pokud člověk začně pravidelně cvičit 3-4krát týdně, tedy obden, pozorovatelné změny na své postavě uvidí přibližně po 3 měsících. Vhodné je doplnit běh i posilovacím cvičením, aby se tělo komplexně zpevnilo.

Pestrost tréninku

Jestliže běháte už delší dobu, vaše tělo si již mohlo přivyknout a nespaluje tolik kalorií jako dříve při stejném tréninku. Zkuste proto trénovat s větší intenzitou, uběhněte více kilometrů nebo se vydejte do neznámého prostředí a vyhněte se svým starým dobrým osvědčeným trasám. Váš hodinový nebo třeba desetikilometrový běh nahraďte během, při kterém budete měnit své tempo. Zkuste i sprint, výběh do kopce, pak lehký klus. Nezastavujte se. Za stejnou dobu uběhnete zhruba stejný počet kilometrů. S tím podstatným rozdílem – spálíte při tom více kalorií. Ačkoliv se vám to zdá třeba zvláštní, je to opravdu tak. Není stejné, jestliže určitou vzdálenost zaběhnete pomalu nebo rychle. Po hodně náročném běhu v rychlém tempu spálíte až dvakrát více kalorií než při pohodové rychlosti. A navíc je vaše látková výměna urychlena i po tréninku a dochází k intenzivnějšímu spalování tuků. Chuť na jídlo bývá zpravidla minimálně na hodinu po běhání potlačena.

Rychlejší tempo a změna zažité trasy má ještě další výhodu. Trénink vás bude více bavit, někteří z toho i pocitově omládnou. Běhání do schodů či sprinty do kopce vás rozhodně nebudou nudit.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: