Poruchy příjmu potravy aneb běhám, nejím, nemám se ráda

Poruchy příjmu potravy aneb běhám, nejím, nemám se ráda

Mentální anorexie a bulimie patří mezi psychická onemocnění. Zvláštní je, že se s nimi vcelku často setkáváme u sportovců. Na první pohled krásná běžkyně, nikdo by neřekl, že se potýká s těmito obtížemi, ale bohužel opak bývá často pravdou.

Jak se to vlastně stane?

Proč některé běžkyně trpí poruchami příjmu potravy, takzvanou bulimií nebo mentální anorexií? Proč je výskyt těchto poruch u běžkyň vcelku častý?

Vyvolávajících faktorů je mnoho. Úplně tím nejjednodušším může být např. obyčejné dospívání, kdy se mění tělesné proporce. Může docházet k ukládání tuků v partiích, jako jsou např. hýždě a stehna. Toto období je pro běžkyně velmi citlivé. Z žákovských kategorií se přechází do juniorských, začíná se pořádně trénovat a dívky jsou v tomto věku cílevědomější. Začíná jim jít o výkon a umisťování. Měnící se postava je může zaskočit a začít frustrovat, v určitých disciplínách může částečně vést i přechodně ke snížení výkonnosti. Je jen potřeba tyto změny citlivě přijmout a po čase postavu zase vytvarovat. V tomto období je důležitá podpora trenéra, který by si měl být vědom, čím si sportovkyně prochází a měl by být zvlášť opatrný na poznámky týkající se výše zmiňovaných partií. I když se to nezdá, tak i jen jedna špatně mířená připomínka např. na velký zadek, může rozjet kolotoč poruch příjmu potravy.

Pokud si nevíte rády s jídelníčkem, zde je tip na sestavení jídelníčku při trénování 4x – 5x týdně. Určitě ale nepodceňujte své pocity a chutě a držte se základních pravidel stravování před, během a po tréniku či závodě!

Další komplikací v tomto věku může být používání hormonální antikoncepce. Může se stát, že prášky dané slečně jednoduše nesednou, sportovkyně začne zadržovat více vody. Výsledkem bude mírný nárůst hmotnosti, ale také se mohou dostavovat zvláštní pocity jako těžké nohy, pocit nafouknutí, únava. Tyto obtíže jsou velmi nespecifické, těžko se popisují, ale kdo někdy něco takového zažil, jistě přesně ví, o čem je řeč.

Antikoncepce může způsobovat zdánlivě nevysvětlitelný pokles výkonnosti

I mnozí trenéři se shodnou na tom, že shledávají určitou souvislost s používáním antikoncepce a nevysvětlitelným poklesem výkonnosti. Holky prostě trénují, ale jejich výsledky neodpovídají tréninku. Po vysazení nebo změně léků se stav často srovná a sportovkyně se cítí jednoduše lépe, lehčeji, výkonněji. V horším případě si ale běžkyně nemusí vůbec uvědomit, že její zvláštní pocity souvisejí s antikoncepcí. Snaží se běhat, ale nějak to nejde, je unavená (jednoduše se v tom „plácá“) pocit ztráty energie a demotivaci si může začít kompenzovat jídlem. Přibrání na váze pak může spustit kolotoč nechuti ze sebe samé, sportu a vůbec všeho.

Dalším spouštěčem obtíží může být zranění nebo nemoc, které běžkyni zabrání trénovat. Problém obvykle nastává, když je běžkyně jednostranně zaměřená a místo sportu už nemá jiné činnosti, které by ji naplňovaly a pomocí kterých by se realizovala. To může být ještě zhoršeno narušením sociálních kontaktů. Vlivem nemoci či zranění sportovkyně nemůže docházet na tréninky, nevidí se tedy s přáteli. Problém nastane tehdy, pokud má kamarády pouze v okruhu sportovců a není schopna s nimi udržovat kontakt bez společného sportování. Do této svízelné situace ještě může začít přibývat na váze, vzhledem ke sníženému energetickému výdeji. Kombinace těchto faktorů může zase vyvolat poruchy příjmu potravy.

Nejčastější zdravotní obtíže sportovkyň

Mentální anorexie a bulimie na první pohled vypadají  jako odlišná onemocnění, ale opak je pravdou. Není vůbec výjimkou, že se u daných osob tyto poruchy v průběhu života střídají. I některé zdravotní poruchy plynoucí z těchto onemocnění mají stejné symptomy. Jednoduše – jak hladovění, tak i přejídání je pro tělo zátěž, která se může často v kombinaci s těžkými tréninky projevit poruchami imunity a sníženou schopností organizmu regenerovat. To pak vede k poklesu výkonnosti a zvýšenému výskytu zranění z přetížení. Dané osoby budou mít např. větší šanci vytvořit si různé tendinitidy a bursitidy (ITB, skokanské koleno atd.), budou náchylnější k natržení šlach a svalů. Dále budou tyto sportovkyně náchylnější k běžným infekčním onemocněním jako je např. angína či chřipka.

Pro běžkyně trpící anorexií je typická takzvaná triáda sportovkyň, kdy z nedostatečného množství tělesného tuku dochází k poruchám menstruačního cyklu, snížení hladiny estrogenu a narušení hustoty kostní hmoty. To pak může vyvolávat únavové zlomeniny, nejčastěji v oblasti bérce a druhého nebo třetího metatarsu.

Jak z toho ven?

Důležité je mít pestré zájmy a nebýt jednostranně orientován a fixován na jednu činnost sport, výkon, závod. V případě např. neúspěchu, zranění atd. se budeme moci přeorientovat na jiné záliby a činnosti, ve kterých se budeme moci realizovat, a to nám pomůže lépe se vyrovnat např. se zraněním nebo špatnou výkonností.

Další významnou roli hraje sebeúcta a umění mít rád sám sebe i své tělo přesto, že není třeba 100% dokonalé. Měli bychom si sami sebe vážit, ne pro naše sportovní nebo jiné výkony, ale za to, jací jsme. Toto je u dívek s poruchami příjmu potravy velmi často narušeno. Nenávidí se za to, jak vypadají (i přesto, že jsou hubené), za to co zrovna snědli. Trénink pro ně někdy bývá cestou, jak se potrestat nebo jak spálit získané kalorie z jídla.

Velmi důležitá je podpora našeho okolí (rodina, trenér, přátelé), rozhodně není dobré cítit, že nás má někdo rád za naše výkony. To pak v případě selhání (nepodání výkonu) u některých jedinců může vést k frustraci a výše zmiňovaným poruchám. Dívky s těmito obtížemi jsou často velmi inteligentní, mají na sebe vysoké nároky, často pocházejí z perfekcionalistických rodin, kde je právě kladen velký důraz na výkon.


FYZIOKINESIS REHABILITACE
Mgr. Zuzana Krchová
-Specializuji se na sportovní fyzioterapii, převážně běžců
-Nabízím základní služby rehabilitace (rehabilitace
při bolestech zad a kloubů, po úrazech a operacích,
výhřezech meziobratlových plotének, neurologických
onemocněních, vadném držení těla, skolioze aj.)
-Provádím analýzu pohybu (běh, chůze, cyklistika)
-Věnuji se léčbě pánevního dna a inkontinence moči
u žen
-Řeším psychosomatické obtíže
CO VÁM GARANTUJI?
-Odbornou diagnostiku
-Profesionální, zároveň empatický přístup
-Objednání ihned -Příjemné prostředí
Více informací na www.fyziokinesis.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: