Prospěšnost energetických a iontových nápojů

Prospěšnost energetických a iontových nápojů

Většina sportovců pravidelně pije nejrůznější iontové nápoje. Ačkoliv první nápoje tohoto typu byly vyrobeny již před 50 lety a nejedná se tudíž o žádnou novinku, víte, jaké jsou jejich klady a zápory? Je nutné sáhnout po této zázračné tekutině, přestože běháte jen příležitostně a rekreačně?

Jsou potřeba?

Ne nadarmo se říká: “ V jednoduchosti je krása.“ Pokud se jdete jen volně proběhnout do parku nebo zrovna vyklusáváte den po závodu či po náročném tréninku, ideálním nápojem je voda. Když je běh kratší než 30 minut a není zrovna 30 0C většina běžců si vystačí bez pití. V horku, při větší intenzitě a délce tréninku už uvažujeme nad něčím, co nám dodá i energii. U nápojů pro sportovce není ani tak důležitá příchuť, jako obsah cukrů. Dělí se také použitím v závislosti na venkovní teplotě, náročnosti a délce tréninku.

Pro běhy delší než 30 minut, ale kratší než hodinu se doporučuje lehce ochucená voda nebo minerální voda bez bublinek. Nezapomeňte však, že je potřeba se řídit svými vlastními potřebami. Existují běžci, co jsou i na krátký běh vybaveni opaskem s láhvemi na vodu nebo camelbackem, jiní se tolik nepotí a pití si berou s sebou až při intenzívnějším běhu.

Chcete-li podat špičkový výkon, např. při závodu nebo při náročném tréninku určitě sáhněte po kvalitním iontovém nápoji.

Účinky iontových nápojů

Iontové nápoje dodávají tělu patřičné množství cukrů a minerálních látek. Vyrovnají se snadno i vysoké ztráty glykogenu a pro tělo je jednodušší zůstat hydratované. Nelze zanedbat ani to, že snižují riziko křečí svalů. U běhů delších než 90 minut je optimální množství cukrů 60 až 80 g v 1 litru tekutiny. Pro zrychlení účinku absorpce můžeme přidat popř. si vybrat nápoj s přídavkem sodíku a glukózy.

Běháte-li ještě déle nebo za opravdového horka, je vhodné vybrat nápoj s vysokým obsahem sodíku. Koncentrace by měla dosahovat okolo 800 mg sodíku na 1 litr vody. Běžci s vysokým krevním tlakem by se raději měli poradit se svým lékařem. Pro úplnost uvádím i regenerační nápoje, které jsou mezi mnohými, zpravidla rekreačními, sportovci opomíjeny.

Nevýhody

Iontové a energetické nápoje nejsou bohužel zázračné a mají i své nevýhody. Americké studie testovala 22 různých nápojů a všechny obsahují totiž mnoho kyselin poškozující zuby. Kliniky proto varují především mladé lidi před přílišnou a až zbytečnou konzumací slazených nápojů všeho druhu. Škodlivé účinky energetických nápojů jsou dvakrát větší než iontových.

Co se opravdu stalo – nedávno kvůli stimulantům zemřela v Londýně v průběhu maratonu mladá žena. Do své láhve si dala energetický rozpustný nápoj s obsahem DMAA (dimethylamylamin), který způsobil svoji koncentrací v krvi kolaps. Látka byla nedlouho poté zakázána. Jak se to mohlo stát? Sportovní a energetické doplňky nejsou kontrolovány tak přísně jako potraviny a nápoje a tudíž není zaručena jejich stoprocentní bezpečnost. Nic vám nehrozí, pokud si dáte pozor na dávkování a nebudete těchto nápojů pít příliš.

Rady na závěr

Pevně doufám, že jsem vás předchozím odstavcem nevyděsila a neodradila od iontových nápojů. Je však potřeba si uvědomit nejen klady, ale i zápory.

  • Více není vždy lépe. Nesnažte se pít co nejvíce to jde ani nesníst před každým během 100 gramů čokolády jako zdroje cukru a energie.
  • Zaměřte se na složení iontových nápojů podle ročního období a délky vašeho tréninku.
  • Nekupujte si nejlevnější iontový nápoj, zaměřte se na kvalitu. Jde o vaše zdraví
  • Vždy si iontový či energetický nápoj několikrát důkladně vyzkoušejte a teprve pak si ho vezměte na závod
  • Iontový nápoj vám musí chutnat – vyzkoušejte si, která příchuť a jaká koncentrace nápoje vám vyhovuje
  • Nemyslete si, že s doplňky a stimulanty nebude závod dřina. Kvalitní a dlouhodobý trénink je základ.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: