Návrat Aleny Peterkové po letech na startovní čáru

Návrat Aleny Peterkové po letech na startovní čáru

Překvapením druhého ročníku běžeckého závodu Vokolo príglu v roce 2011 byl start naší nejlepší maratonské běžkyně všech dob Aleny Peterkové /nar. 13.11.1960/, která už dávno ukončila svoji závodní kariéru.

Nebude na škodu si připomenout, že v letech 1988-2001 startovala v 38 maratonech, z toho 29krát v zahraničí, a 12 z nich vyhrála. Přestože byla účastnicí mistrovství Evropy v roce 1990, olympijských her o dva roky později a závodila i na třech mistrovstvích světa v půlmaratonu, jejím největším úspěchem je4. místo a čas 2:25:19 z Bostonu v roce 1994. Ten byl tehdy pátým na světě a patnáctým nejrychlejším v celé světové historii ženského maratonu. A nejednalo se jen o její nějaký ojedinělý výkon: když v další sezóně v Pardubicích proběhla cílem za 2:27:00, stala se tehdy čtvrtou nejlepší maratonskou běžkyní na světě.

Alena Peterková dokázala ve své hvězdné kariéře celkem 12krát zaběhnout čas pod 2:35, z toho 7krát pod 2:32, o čemž nemohou naše současné běžkyně ani snít. A není bez zajímavosti, že ani její další výkony na 10 000 metrů na dráze /32:27,69/ a v silničních bězích od 10 km až po půlmaraton /1:11:02/ dosud žádná domácí vytrvalkyně nepřekonala.

Obdivuhodná je i její všestrannost:v duatlonu se stala mistryní Evropy, vyhrála Evropský pohár, na světovém šampionátu skončila čtvrtá, v dlouhém duatlonu dokonce druhá! A aby toho nebylo málo – namistrovství světa v cyklistice startovala v časovce.

Pak se Alena se závoděním rozloučila, výbornou fyzickou kondici si však stále udržovala. V necelých 51 letech zaběhla trať dlouhou 14,1 km v čase 1:08:31 a svoji kategorii suverénně vyhrála.

Aleno, co tě přivedlo opět k závodění?

Už mně běhání a atmosféra závodů chyběly, těšila jsem se i na známé tváře.

S jakými ambicemi jsi šla do závodu?

Neměla jsem žádné ambice ani myšlenky nad umístěním v kategorii. Bylo pro mě podstatné, že jsem se po deseti letech opět postavila na start.

Jak se ti běželo a jak jsi se svým výkonem spokojena?

Vyběhla jsem poněkud rychleji a potom zvolnila do svého tempa, občas jsem si s běžci i povídala. Protože mně tentokrát nešlo o výkon, jsem spokojená, závod jsem brala jako odrazový můstek k trénování.

Jak se ti závod líbil?

Je příjemný, technický, žádná nuda, probíhá v pěkném prostředí, je velmi dobře organizován. Závod jsem si užila, i když trochu déle, ale to v této chvíli nevadí.

Budeš v závodění pokračovat?

Ano, tímto závodem jsem už začala, ale teď se budu snažit slušně natrénovat. Těším se na další setkání s běžci a držím palce děvčatům, aby mé časy brzy překonaly.

Aleno, děkuji za rozhovor a přeji hodně zdaru v druhé etapě tvé sportovní kariéry.

P.S.: Rozhovor byl veden v roce 2011, v současné době však AlenaPeterková o návratu k závodění neuvažuje.

Více informací o půlmaratonech a přípravách na ně se dozvíte na webu www.SvetBehu.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: