Volkswagen Maraton Praha – nejslavnější běh u nás

Volkswagen Maraton Praha – nejslavnější běh u nás

Volkswagen Maraton Praha, jeden z nejkrásnějších maratonů na světě, který patří i mezi 17 vyvolených „best city“ závodů.

Duchovním otcem celé akce je italský běžecký nadšenecCarlo Capalbo. Ten v roce 1995 založil v Praze společnost Prague International Marathon s cílem zorganizovat v našem hlavním městě maratonský závod. S pomocí zkušených organizátorů masového závodu Stramilano, Českého atletického svazu, Pražského atletického svazu a mnoha dobrovolníků se mu to podařilo – připravil závod, jaký Praha do té doby ještě neviděla. Zúčastnilo se ho 958 běžců nejen z Evropy, ale i Afriky a Jižní Ameriky. Jeho výjimečnost spočívala i v tom, že v masových bězích na tratích pět a deset kilometrů startovalo téměř 15 tisíc účastníků!

Na organizaci závodu se tehdy podílelo šest stovek pořadatelů včetně maratonského olympijského vítěze ze Soulu 1988 Gelindo Bordinaa role startéra byla svěřena Emilu Zátopkovi. Závod skončil velkým úspěchem a od té doby je pořádán počátkem května každoročně. Jeho trasa se během let změnila tak, že vede středem metropole a jejími přilehlými městskými částmi.

Napříč historickým jádrem

Trať maratonu vedla ze Staroměstského náměstí po Národní třídě přes most na Smíchov a pak  pro běžce po nezáživné silnici k mostu na Zbraslav, kde byla obrátka. Zpáteční cesta byla téměř shodná až na závěr, kdy dobíhali Pařížskou ulicí do cíle v místě startu. Suverénní vítězství si v parném poledni odneslTummo Turboz Etiopie /před časem zahynul jako cestující při havárii autobusu/ v čase 2:12:45, druhý byl Polák Andrzej Krzyscin /2:16:53/ a jen pouhé tři sekundy za ním doběhl náš Pavol Klimeš.

Maratonce na startu i podél tratě a v cíli provází 20 kapel a tanečních skupin. Sedmihodinový limit závodu umožňuje start téměř každému zdravému člověku, i když se vyskytují hlasy o jeho zpřísnění, protože pohyb rychlostí 10 minut na kilometr nemá už s během nic společného a pohled na pochodující masy popularitě běhu rozhodně nepřidá. Navzdory tomu je tento závod, který je i policejním mistrovstvím světa v maratonu, u nás vrcholnou běžeckou událostí roku, které věnuje Česká televize přímý přenos.

  • Muži – Eliud Kiptanui (Keňa) – 2.05:39 (2010)
  • Ženy – Lydia Cheromeiová (Keňa) – 2.22:34 (2011)

Traťové rekordy:

  • Muži – Eliud Kiptanui (Keňa) – 2.05:39 (2010)
  • Ženy – Lydia Cheromeiová (Keňa) – 2.22:34 (2011)

I přes svou krátkou historii se Pražský mezinárodní maraton zařadil mezi nejprestižnější na světě. Mezinárodní atletickou federací (IAAF) mu byla v roce 2010 udělena zlatou známku, kterou drží pouze 17 nejkvalitnějších městských maratonů. Jelikož přibližně 2/3 startovního pole naplnují cizinci, je ve světě považován PIM za nejvíce mezinárodní setkání svého druhu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: