Pátý ročník Maratonu Českým rájem přilákal prvomaratonce, prvenství získali Josef Veber a Jitka Černá

Pátý ročník Maratonu Českým rájem přilákal prvomaratonce, prvenství získali Josef Veber a Jitka Černá

Srpnový Maraton Českým rájem se řadí k těm náročnějším v ČR, díky obvyklým letním teplotám vzduchu a náročnou tratí. Během letošního 5. ročníku, který se konal v neděli 9. srpna, panovalo jasné počasí, teplota vzduchu se pohybovala až po pekelných 34°C..

Oč je tento maraton náročnější, o to jsou úchvatnější scenérie podél trasy. Důležité je od začátku nespěchat a spíše se kochat krajinou, což je jeden z úkolů pro účastníky. Teplota vzduchu byla znatelně vyšší než loni (do 27°C), což v kombinaci s převýšením představovalo ztížené až extrémní podmínky. Přesto se většina účastníků nenechala odradit a z 55 odvážlivců na startu pouze tři nedokončili.

Maraton přilákal zahraniční účastníky i prvomaratonce

Maraton Českým rájem každoročně přilákal zahraniční účastníky, letos dva ze Slovenska a jednoho z Polska, a dokonce i prvomaratonce. Letos jich bylo pět, všichni úspěšně dosáhli cíle a patří jim gratulace k „pekelnému křtu v ráji“. Byli to: Lucie Růžičková, Martin Bouchal, Lukáš Findeis, Lumír Koutník, Petr Mühlhans a Radoslav Petrányi.

Cíl kochat se krajinou a běžet s rozvahou splnila většina účastníků. Každý dostal diplom za úspěšné absolvování. Někteří dosáhli cíle dříve než ostatní a dostali se třeba i na stupně vítězů a dostali nějakou tu cenu. Absolutní vítěz a vítězka dostali navíc čertovský pekelný dar „za trest“ v podobě pytle dřevěného uhlí. Na trati byli nejkratší čas a moc se neohřáli, tak aby jim to nebylo líto a mohli se zahřát alespoň u ohýnku při grilování.

Nejlepší časy v podání Josefa Vebera a Jitky Černé

Vítězem kategorie mužů a zároveň absolutně nejrychlejším byl Josef Veber startující za LK Tatran Chodov (čas 3:32:06), druhý byl Petr Martinovský z Hradce Králové (3:43:31) a třetí Pavel Sedlák (MK Seitl Ostrava; čas 3:54:45). Mezi veterány (50 let a starší) zvítězil Miroslav Kucko z Liberce (4:11:00), před Petrem Korečkem (Jivany; 4:41:27) a třetí byl Tomáš Ulma z Prahy (4:55:44).  Petr Koreček byl zároveň nejrychlejším domácím běžcem, tzn. z Českého ráje. V kategorii žen zvítězila Jitka Černá z Poděbrad (4:54:32), druhou ženou v cíli byla Lucie Růžičková z Prahy (5:00:56) a třetí Veronika Svobodová (Varnsdorf; 5:04:03). Miroslav Vostrý (MK Kladno) si stejně jako loni dopřál „dvojboj“, kdy v sobotu uběhl Rajecký maraton na Slovensku, přes noc cestoval a v neděli si na „pohodu vyklusal“ Maraton Českým rájem. Oceněn byl i za úspěšné absolvování všech pěti ročníků Maratonu Českým rájem.

Uspořádání 5. ročníku bylo možné i díky vstřícnosti Správy CHKO Český ráj, Lesů ČR a pomoci členů ZO ČSOP Bukovina a dalších pomocníků a dobrovolníků na občerstvovačkách. Zvláštní poděkování patří rodině Tomčově za nezištnou pomoc a zajištění vlastní občerstvovačky i se sprchou v Doubravici.

Na shledanou při šestém ročníku Maratonu Českým rájem, který je předběžně naplánován na 14. srpna 2016.

autor: Martin Šandera

Výsledky:

Muži maraton

1. Josef Veber

2. Petr Martinovský

3. Pavel Sedlák

Ženy maraton

1. Jitka Černá

2. Lucie Růžičková

3. Veronika Svobodová

Celkové výsledky zde

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: