Jungfrau maraton patří k nejkrásnějším maratonům na světě

Jungfrau maraton patří k nejkrásnějším maratonům na světě

Jungfrau Marathon patří ke krásným, ne-li úplně k těm nejvíce nejkrásnějším maratonům na světě. Myšlenka závodu po vrcholcích alpských hor, přinesla tomuto běhu velkou popularitu. Zdolat převýšení 1829 metrů nadmořské výšky mezi Interlaken a Kleine Scheideggem jsou velkým lákadlem a výzvou pro samotné účastníky.

Co se parametrů maratonů týče, neexistuje žádný jiný podobný maraton v Evropě. Eiger ultratrail, Mönch a Jungfrau-Marathon – to je takový slavný triumvirát závodů po Alpských velikánech.

Druhá polovina maratonu s obrovským převýšením

Interlaken je místo startu nacházející se ve výšce 568 metrů nad mořem. Po vyběhnutí na trať je stoupání celkem pozvolné, ale po dosažení mety 25 kilometru nastává obrovský zlom a trať se velmi prudce zvedne až do cíle, na vrchol Kleine Scheidegg, na metu 2100 metrů nad mořem.

Běhání ve Švýcarsku má stále větší a větší oblibu mezi běžci z celého světa. Mimo Zermatt se zde pořádá také velmi známý Zermatt maraton, pokud jde o něco kratšího, tak třeba Aletsch půlmaraton nebo pro větší odážlivce ultra trail pod stěnou Eigeru – Eiger Ultra Trail. Poměrně nově se ve švýcarsku uchytil také orientační běh – velkou akcí je Swiss Orienteering Week.

V roce 2015 se konal již 23. ročník tohoto výjimečného maratonu. Na startovní čáru se postavilo celkem 3108 mužů a 991 žen. Mezi muži zdolal tuto extrémní trať nejrychleji Shaban Mustafa z Bulharska za 3:02:36 hodin a v ženách si pro prvenství doběhla Aline Camboulives z Francie v čase 3:28:43 hodin. Oba tyto výkony, vzhledem k náročnosti trati, jsou až neuvěřitelné.

Kapacita Jungfrau Marathonu je každoročně velmi rychle naplněna (do několika hodin), proto je nutné hlídat termín spouštění registrací. Na webu závodu zatím pro rok 2016 nebyl vypsán termín ani propozice.

Výrazné úspěchy českých běžců a běžkyň

Jungfrau Marathonu se každým rokem zúčastňují i běžci a běžkyně z České Republiky. Podíváme-li se do historie, tak zjistíme, že naši závodníci hráli na tomto závodě důležitou roli. V roce 1998 dokázal Petr Kadlec zvítězit ve výborném čase 2:59:04 hodin. Druhé místo obsadil v roce 2004 další z Čechů Jan Bláha a výborných výsledků dosáhl i vynikající český vytrvalec a specialista na běhy do vrchu Robert Krupička, který v roce 2009 a 2011 obsadil pokaždé skvělé třetí místo.

I mezi ženami jsme slavili úspěchy zvláště v úvodních ročnících. Dana Hajná doběhla při druhém ročníku v roce 1994 druhá a o rok později se postavila na bronzový stupínek. Od té doby jsme v ženské kategorii již nějakého výrazného úspěchu nedosáhli, přesto je účast na tomto závodě pro mnohé Čechy velmi prestižní. Každým rokem si tento závod zkusí zhruba 20 běžců a běžkyň z ČR. Určitě se pokusí o nějaký výrazný výsledek už v příštím roce, kdy proběhne 24. ročník Jungfrau Marathonu, a to o víkendu 9. a 10. září 2016.

Všechny horské závody, které se konají ve švýcarských Alpách, mají své osobité kouzlo. Pro některé závodníky, a to jak z řad profesionálů, tak i amatérských běžců, jsou velkou výzvou a každý rok usilují o start na některém z vyhlášených závodů. Mnozí svoji účast berou jako výzvu, jak jsem již uvedl, ale velké množství běžců a běžkyň jako vrchol jejich kariéry nebo jako odměnu za dřinu, kterou běhání obětují. Proto tyto závody tak moc lákají všechny běžecké nadšence z celého světa.

Závod očima účastníka

Robert Krupička, jeden z nejlepších běžců do vrchu, který má co říct také v krosech v krosech a horských závodech, běžel Jungfrau maraton v roce 2013 a umístil se na celkovém 4. místě (2. místě v kategorii) popisuje maraton nějak takto:

Kompletní informace najdete na www.jungfrau-marathon.ch.

Grand Tour of SwitzerlandGrand Tour of Switzerland – 1643 km autem nebo na motorce, 5 alpských průsmyků, 22 jezer, 12 míst zapsaných na seznamu Světového dědictví UNESCO.

Dalších 68 nejaktraktivnějších zastávek na trase speciálně připravených pro outdoorové nadšence najdete na webu www.MojeSvycarsko.com/GrandTourOutdoor.

Pro další, převážně praktické informace (ubytování, možnost dopravy, speciální akce apod.) navštivte stránku pro milovníky Švýcarska: MojeSvycarsko.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: