43. ročník Berlínského maratonu ovládli Kenenisa Bekele a Aberu Kebedeová, oba z Etiopie

43. ročník Berlínského maratonu ovládli Kenenisa Bekele a Aberu Kebedeová, oba z Etiopie

Poslední zářijová neděle už po třiačtyřicáté patří maratonu, který má přívlatek nejrychlejšího na světě, v hlavním městě Německa Berlíně. Každý rok sledujeme výborné běžecké představení hlavně afrických běžců, kteří se každoročně pokoušejí o překonání nejlepšího světového času. To je Berlín a jeho maraton.

Zářijový termín je navíc velmi vhodný vzhledem k dobrým klimatickým podmínkám. To je totiž předpoklad pro výtečné časy. I letos tomu nebylo jinak. Teplota na startu 15°C, polojasná obloha a sluníčko je toho jen příslibem.

Přesně v 9:15 hodin se ozval startovní výstřel a kromě elitních běžců a běžkyň se na trasu maratonu vydalo i čtyřicet tisíc vyloženě amatérských běžců z téměř 125 zemí celého světa. Mezi nimi samozřejmě i početná česká stopa čítající zhruba necelou stovku závodníků. Z našich elitních závodníků tento rok na startu nikdo nestál, ať už v kategorii mužů i žen.

Keňané nasadili od začátku úchvatné tempo

Hned od začátku se začalo velmi ostře závodit, zvláště v mužské kategorii. Tempo na prvních deset kilometrů dokonce slibovalo útok na světový rekord. Po desátém kilometru však poněkud odpadlo, ale stále to vypadalo na velmi kvalitní cílový čas na hranici nejlepšího světového času. Na mezičase na půlmaratonu to stále ještě vypadalo, že by světový rekord mohl být ohrožen.

Na třicátém kilometru se na špici ustálila pěti členná skupina favoritů z Keni a Etiopie. A jak už to na maratonech bývá, tak závodit se začalo až na této distanci. Právě zde k trháku nasadil Keňan Wilson Kipsang stíhaný Kenenisou Bekelem z Etiopie. Oba se poté neustále střídali ve vedení, jednou odběhl Keňan a po chvilce zase Etiopan, a stále to vypadalo, že světový rekord bude pokořen.

O vítězi se nakonec rozhodlo až v úplném závěru závodu. Kilometr před cílem se ostře rozběhl Kenenisa Bekele a nedal Wilsonu Kipsangovi žádnou šanci. Cílem proběhl v čase 2:03:03 hodin, což je nový etiopský rekord a druhý nejlepší maratonský čas všech dob. Druhý doběh Wilson Kipsang z Keni za 2:03:13 hodin. Třetí místo patří jeho krajanovi Evansi Chebetovi za 2:05:31 hodin.

Ženská kategorie trochu ve stínu mužů, ale ve výborném tempu

I nejlepší ženy chtěly útočit alespoň na traťový rekord, respektive pod čas 2:20 hodin. Od startu se do čela dostala hlavní favoritka závodu Aberu Kebedeové z Etiopie a cílem nakonec proběhla suverénně v čase 2:20:45 hodin, což je nakonec pomalejší než se předpokládalo, přesto výborný výkon. Druhé místo patří její krajance Birhane Dibabaové za 2:23:58 hodin a třetí doběhla Ruti Agaová v čase 2:24:41 hodin také z Etiopie.

Berlín opět potvrdil svoji kvalitu Berlínský maraton opět potvrdil svoji top kvalitu a zároveň neustále vzrůstající zájem o běhání, což dokumentuje výsledná účast více jak 40 tisíc závodníků. Navíc výborná divácká kulisa po celou maratonskou trať dává tomuto závodu svoji vysokou hodnotu a prestiž. Všichni již dneska předpokládají, že příští rok bude opět, co do účasti, hodně výjimečný. Výsledky v hlavních kategoriích:

Maraton – muži:

1. Kenenisa Bekele (Etiopie)

2. Wilson Kipsang (Keňa)

3. Evans Chebet (Keňa)

Maraton – ženy:

1. Aberu Kebede (Etiopie)

2. Berhane Dibaba

3. Ruti Aga

Kompletní výsledky zde

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: