Mistrovství Evropy v rogainingu se konalo v České republice, Češi mezi muži skončili třetí!

Mistrovství Evropy v rogainingu se konalo v České republice, Češi mezi muži skončili třetí!

Mistrovství České republiky v rogaingu bylo letos povýšeno na Mistrovství Evropy. Jubilejní 20. ročník se konal na konci června v srdi Novohradských hor, kde mužská dvojice Radovan Čech a Václav Král získali s celkovým počtem 2990 bodů krásné třetí místo.

Ve zkratce o rogainingu

Rogaing představuje extrémně vytrvalostní variantu orientačního běhu. Během závodu, omezeného časovým limitem (6, 12 nebo 24 hodin), se dvou až pětičlenné týmy snaží za pomoci buzoly a mapy (zpravidla 1:50 000) najít co nejvíce kontrol rozmístěných po lese. O výsledku nerozhoduje počet naběhaných kilometrů, nýbrž součet nasbíraných bodů, přičemž na některých kontrolách získáte bodů více, na jiných méně. Rogaining je tedy vlastně jakási strategická hra, při které dobře naplánovaná trasa může zvýhodnit i méně zdatné sportovce. Jelikož překročení časového limitu se trestá bodovou penalizací, je důležité umět správně odhadnout vzdálenost, kterou jste schopni v daném terénu absolvovat. Na základě toho si pak určíte kontrolní body, které navštívíte, nebo naopak vynecháte.

Na startovní listině cizinci ze 17 zemí vč. Australanů

Z Austrálie do Evropy se rogaining dostal zásluhou českých orientačních běžců, kteří už v roce 1995 uspořádali první čtyřiadvacetihodinový závod. Od té doby se rogainingové Mistrovství České republiky pořádá každoročně, vždy koncem června. Letošní jubilejní 20. ročník byl navíc povýšen na Mistrovství Evropy. Konalo se 27. – 28. června v obci Černé Údolí, přímo v srdci Novohradských hor. Kontroly stavitelé rozmístili podél česko-rakouské hranice, kam ještě před 26 lety směli vstoupit pouze pohraničníci se svými pejsky. Jistě si dovedete představit, jak by tehdy dopadl člověk, který by se tam pokusil proběhnout s mapou a buzolou. Během závodního víkenduse tam takových lidí potulovalo více než 400. Byli mezi nimi i cizinci ze 17 zemí, mimo jiné z Izraele, a dokonce i několik Australanů.

Trasa byla opravdu náročná

Na závodníky dnes již nikdo nestřílel, přesto se museli vypořádat se spoustou jiných nástrah. Kromě nepřízně počasí, zejména vydatného deště, je potrápilo převýšení místních kopců, bahno bažin i lesních cest, rozježděných traktory. Užili si šplhání po kluzkých skalách, brodění potoků, vysoké trávy i kopřiv, ale i prodírání se jen velmi těžko průchodnými houštinami. A to ve dne i v noci, po celých 24 hodin.

V mužích zvítězili Estonci, v ženách a smíšených dvojicích lotyšské týmy

K favoritům hlavní mužské kategorie patřily dva týmy Adventure race běžců z Estonska, a ti také svou roli dokonale potvrdili. Vítězové Riivo Roose a Sander Mirme dokázali během závodu urazit úctyhodných 147 kilometrů, nasbírali 3070 bodů, a zaslouženě se radovali ze zisku evropského titulu. O padesát bodů za nimi skončili bratři Timmo a Joosep Tammemäe. Na třetím místě se umístil nejlepší český tým, dvojice Radovan Čech a Václav Král posbírala 2990 bodů.

Závod žen vyhrál lotyšský tým Aiva Jakovela, Alda Bražūne (2650 bodů), druhé skončily Rusky Nina Mikheeva s Marinou Galkinou (2570 bodů), a třetí místo obsadil ukrajinský tým Olena Dotsenko a Nataliia Pustova (2210 bodů).

Smíšeným párům také letos kralovali favorizovaní Valters Kaminskis a Anita Liepina z Lotyšska (2690 bodů), kteří těsně porazili zástupce Ruska, pár Konstantin Ivanov, Natalia Zimina (2660 bodů). Bronz si odvezli Sabina Giełzak a Marcin Krasuski z Polska (2610 bodů).

Ocenění si ale zaslouží každý, kdo dokázal tuhle čtyřiadvacetihodinovku přežít. Nejstarší účastnice Velta Zjatkova z Lotyšska přitom letos oslavila 76. narozeniny, a s tratí Mistrovství Evropy se úspěšně popasoval též ani ne dvanáctiletý Štěpán Kožina z Prahy.

Na webu závodu si můžete prohlédnout výsledky i závodní mapu a třeba si i zkusit naplánovat, kudy byste se vydali vy.

Příští rok se můžete přihlásit na další České mistrovství, nebo na jiný závod pořádaný Českou asociací rogainingu (ČAR). Více informací najdete v kalendáři závodů.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: