Mistrovství světa 2018 v Lotyšsku – Štafety: Čeští muži finišovali o medaili

Mistrovství světa 2018 v Lotyšsku – Štafety: Čeští muži finišovali o medaili

V Lotyšsku právě probíhá Mistrovství světa v Orientačním běhu. V minulých článcích jsme se zabývali nejdřív úvodní sprintovou (městskou) částí a poté krátkou tratí, nyní si popíšeme klasické lesní štafety. Konaly se v sousedním terénu jako krátká trať a byly to dva parádní závody. Hodně kontaktní, jednotlivé farsty (dělící metody při štafetových závodech) se poměrně dost lišily a pořadí se hodně prolínalo.  Už ženy se postaraly o napínavou podívanou, ale drama, kterého jsme se dočkali následně od mužů, tu ještě nebylo.

ZÁVOD ŽEN: Švédky nebo Švýcarky?

V ženách obhajovaly titul Švédky, naše štafeta byla loni osmá. Na prvním úseku jsme se seznamovali s tratí, která se vyznačovala poměrně krátkým úvodním kolečkem, poté se proběhlo arénou do druhého kola. Ten měl dvě poměrně záludné farsty a potom zásadní, dlouhý postup s několika možnými variantami a prudkým kopcem. Bohužel vůbec se nedařilo Tereze Janošíkové, která rozbíhala českou štafetu. Úspěšná finišmanka štafety na letošním juniorském Mistrovství světa, ale také zdejší sprintové štafety, neměla svůj den a předávala s velkou ztrátou. Vendula Horčičková a Jana Knapová na dalších úsecích potom běžely dobře, a probojovaly se až na deváté místo.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Dařilo se však jiným, zejména Švýcarkám a Švédkám. Po prvním úseku, na kterém po velké chybě odpadlo Norsko (Olaussen), předávala vedoucí pětice (Švýcarsko, Švédsko, Rusko, Finsko, Estonsko). V průběhu druhého úseku se na čele vytvořila trojice SWE, SUI a RUS, aby potom v závěru Ruska (Ryabkina) zvolila nevýhodný postup (o kterém ještě uslyšíme v podání mužů) a ztratila kontakt. Do třetího úseku tak společně vystartovaly Tove Alexandersson (SWE) a Judith Wyder (SUI) a postaraly se o dramatickou podívanou. První část se povedla Judith a na průběhu arénou má malý náskok. Dokonce má výhodnější farstu na osmičku, ale na následné devítce chybuje a Tove se tak dotahuje. Dlouhý postup jdou spolu, jižní obíhačkou. Vypadá to, že rozhodne kopec ke kontrole, která se ční pod hradbami místního hradu. První vystoupala Švédka, ale těsně před kontrolou drobně zaváhá a razí tak opět skoro spolu se Švýcarkou. Rozhoduje až další (předposlední) – čtrnáctka, na které Judith získává malý náskok a již si ho nenechává vzít. Vyhrává tak Švýcarsko před Švédskem, pro bronz si v poklidu dobíhá Rusko (vítězná žena z krátké tratě – Natalia Gemperle).

Výsledky:
1. Švýcarsko (Elena Roos, Julia Jacob, Judith Wyder)  
2. Švédsko (Helena Bergmann, Karolin Ohlsson, Tove Alexandersson)
3. Rusko (Anastasia Rudnaya, Tatyana Ryabkina, Natalia Gemperle)
4. Norsko (Kamilla Olaussen, Marianne Andersen, Andrine Benjaminsen)
5. Finsko (Sofia Haajanen, Maija Sianoja, Marika Teini)
6. Dánsko (Amanda Falck Weber, Caroline Gjotterup, Maja Alm)
9. Česká republika (Tereza Janošíková, Vendula Horčičková, Jana Knapová)

Ženy – dlouhý postup


ZÁVOD MUŽŮ: O zlato finišovalo rekordních 9 štafet

Titul obhajovalo Norsko, ovšem před startem přišla zpráva, že kvůli indispozici nepoběží jejich největší hvězda Olav Lundanes. Češi loni po skvělém začátku skončili jedenáctí, toto umístění hodlala zlepšit sestava Kubát – Nykodým – Král.

První úsek

Stav po úvodní části a průběhu arénou nevypadá nejlíp, ztrácíme již minutu. Což bylo ale také zčásti horšími farstami. Jedna další na Pavla Kubáta čeká ještě na osmičce. Mnoho závodníků chybuje na farstované jedenáctce. A je tu stejně jako u žen dlouhý postup, který celé pole rozprskává do několika větví. V závěru potom dobíhá početný balík včetně naší štafety, která ztrácí přibližně 90 vteřin. První jsou, docela překvapivě a k radosti diváků, domácí Lotyši, překvapivě něco ztrácí Švýcaři. Pavel Kubát v cíli: „Šlo to ztuha. Ze začátku jsem udělal pár kliček, že jsem si nebyl úplně jistý, takže jsem na průběhu měl trochu ztrátu. Šel jsem si sám, kolem mě byli spíš horší kluci, tak jsem si říkal, že jim nebudu věřit, a mapoval jsem si sám a asi jsem trochu ztrácel. Není to úplně, jak jsem si představoval, ale není to propadák. Věřím klukům, že ještě zkusí zabojovat a vytáhnout to.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Druhý úsek

A na věc jde Miloš Nykodým. Po krátké trati mluvil o výborné fyzické formě, a průběh většiny úseku mu dává za pravdu. Úvodem i díky lepší farstě doslova proletěl, a na průběhu už neztrácí ani celou minutu na vedoucí balík. Zrádnou farstu na osmičce a devítce má také úspěšně za sebou a již je v čele skupinky za první trojicí Norsko, Švédsko, Lotyšsko. Stejně jako na prvním úseku, dění náležitě zamotá farsta na jedenáctce. Chybuje Švéd, bohužel i Miloš, ale brzy kontrolu najdou a zase se dotahují. Před dlouhým postupem má náskok Nor Kinneberg, ten ale místo oběhnutí údolí před hradem volí ztrátový postup skrz. Do údolního dobrodružství jde i Miloš, ztratil zde i Daniel Hubmann (SUI). U hradu se v podstatě sbíhá velká skupina štafet. Vede čtveřice NOR, GBR, FIN, LAT, s menším odstupem jsme my, AUT, SWE, s větším odstupem SUI, FRA a DEN.

Miloš: „Úžasný! Na začátku jsem měl asi něco kratšího, doběhl jsem skupinu, pak tam byla strašná rošáda. Najednou jsem na první rádio doběhl s Hubmannem, říkám si, paráda! Běželo se mi neuvěřitelně dobře, ale udělal jsem chybu možná na tři čtvrtě minuty, ale myslím si, že jsem dvacet sekund hned stáhl v tom kopci za tím. Ale těch posledních šest minut, už jsem na to neměl, to už bylo strašný. Na konci jsem to chtěl oběhnout dokola, ale pak mi to přišlo moc dlouhý, tak jsem to vzal k tomu hradu rovně přes údolí, jenže tam bylo kamenný suťovisko. Kdyby v mapě byly černé tečky, tak tam nejdu ani náhodou. Ale celkově spokojenost.

Třetí úsek

Vojta Král má před sebou další finiš štafety své kariéry. Dobrou farstu v úvodu má Lotyš a na průběhu je ve vedení. Švéd Bergmann zatahuje na čtyřce Nory, Brity a Finy do chyby a tak se s Rakouskem dotahujeme. Farsty na osmičce a devítce pořadí zase trochu přesýpají, Lotyš je dostižen, hodně poskočil Francouz (Tranchand). Ten, stejně jako Lotyš, ale chybuje hned na známé farstě na jedenáctce. Před dlouhým postupem vede Nor (Daehli) před Lotyšem, ale víceméně se dá mluvit o devítičlenném balíku, včetně nás. Klíčová otázka – kdo a kudy půjde? Nor s Lotyšem jdou nejdřív spolu, ale potom se dělí. Nor míří západním směrem a vyřeší si kopec hned, Lotyš jde na obíhačku dolem, kde ho pohlcuje celý balík mířící tamtéž. Z pronásledovatelů jediný Švéd jde přímo. Balík má za sebou kus cesty po asfaltce a začíná stoupat, Daehli je právě nahoře na kopci a zbývá mu už jen oběhnout údolí.

Do dobrodružství se zkracováním se naštěstí pro něj nepouští a tak to vypadá, že to zvládne. Mezitím sledujeme Švédovo nepochopitelné traverzování hustníkem. Daehli razí čtrnáctku a míří vstříc dalšímu zlatu pro Norsko. Ze stoupajícího balíku je medaile připravená pouze pro dva vrchaře. Souboj s vrstevnicemi má za sebou jako první Švýcar (Kyburz) a Francouz, za nimi je s malým odstupem Rakousko (Merl), již s větším my, Finové, Briti, Lotyši. Stříbro na finiši získává Švýcarsko, bronz má Francie. My jsme po úspěšném doběhu pátí.

A co řekl Vojta: „Ačkoliv jsem podal pocitově velmi dobrý výkon, tak to velice těsně na ty nejlepší na světě nestačilo. Ten úsek byl od začátku velmi nabitý, až do konce se tam přelévalo pořadí, na každé kontrole, na každé farstě. Možná jsem i někde byl na svojí farstě na čele, ani pořádně nevím. Já jsem si dokázal jít to svoje. A když jsme se na konci na tom dlouhém postupu všichni seběhli, tak jsem si říkal, že to asi bude exkluzivní běžecký zážitek, jenže nám ho narušil asi 90 m kopec k hradu, kde jsem neměl na tři týmy a musel jsem je nechat jít a šetřit se na finiš s Britem a Finem. Ty se mi nakonec povedlo ofinišovat. Páté místo je určitě velká spokojenost a příště to třeba bude lepší.

Výsledky:
1. Norsko (Hallan Steiwer Gaute, Eskil Kinneberg, Magne Daehli)
2. Švýcarsko (Florian Howald, Daniel Hubmann, Matthias Kyburz)
3. Francie (Nicolas Rio, Lucas Basset, Frederic Tranchand)
4. Rakousko (Matthias Groell, Gernot Kerschbaumer, Robert Merl)
5. Česká republika (Pavel Kubát, Miloš Nykodým, Vojtěch Král)
6. Velká Británie (Peter Hodkinson, Kristian Jones, Ralph Street)

Po sprintové štafetě a umístění Jana Knapové na krátké trati je to již třetí páté místo na tomto mistrovství. Příště nás čeká poslední kapitola v podobě klasické tratě.

/fotografie: Remy Steinegger, o-news.cz, Czech orienteering team/

Jakub Weiner

Jakub Weiner – autor článku

orientační běžec ze Slávie Hradec Králové, z části obdivně a z části závistivě sledující výkony našich nejlepších závodníků s vědomím, že se k nim během kariéry nikdy ani nepřiblížil. Bez výraznějšího individuálního výsledku, dvě bronzové placky z republikového mistrovství mu muselo vyběhnout až šest kamarádů v rámci sedmičlenných družstev (2004, 2005).

Bloger postižen občasnou intenzivní grafomanií, těžkou formou prokrastinace, které zároveň využívá pro svoji publikační činnost. V orienťáku jinak také stavitel tratí a v civilu domů (architekt).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: