Na závěr sezony nejatraktivnější závody. Štafetové peklo ve vracovských dunách bude i živě v televizi.

Na závěr sezony nejatraktivnější závody. Štafetové peklo ve vracovských dunách bude i živě v televizi.

Zatímco ještě včera smíšená štafeta našich reprezentantů ve složení Denisa Kosová, Jan Procházka, Vojta Král a Jana Knapová závodila na SP ve Švýcarsku za jeden tým, tak již tento víkend se začlení do svých domovských oddílů, a rozdají si to mezi sebou na klubovém mistrovství ČR v jihovýchodním cípu Moravy.

Nejprve několik základních informací. V sobotu 10.října proběhne Mistrovství ČR štafet. Štafety jsou tříčlenné a my budeme sledovat dva hlavní závody – žen a mužů. O den později, v neděli 11. října, bude následovat Mistrovství ČR družstev. To jsou také štafety, jenom smíšené a úseků je víc – v hlavní kategorii sedm (čtyři muži a tři ženy).

Vedle hlavních kategorií se závodí také v dorostu (od 14 do 18 let), veteránech (tam je to trochu složitější, pro naše účely postačí od 35 let) a specialita je nachystána pro žákovské ročníky (do 14 let), kdy se nesoupeří mezi oddíly, ale mezi jednotlivými oblastmi. A v neposlední řadě o víkendu se také uzavřou dlouhodobé soutěže jakými jsou Český pohár štafet a Česká liga klubů.

Vše se odehraje nedaleko Kyjova s centrem na fotbalovém stadionu ve Vracově, v rovinatém lese s minimálním převýšením a výskytem písečných dun. Zlínští pořadatelé popisují tři rozdílné typy terénu. Jednak dobře průběžný borový les, potom polouzavřený prostor se smíšeným lesem a podmáčenými oblastmi a pro závod štafet dokonce i městskou zástavbu.

Pro čtenáře Světu běhu tentokrát máme jedinečnou pozvánku na sobotu ve 12:30 k obrazovkám České televize (ČT SPORT), která bude štafety snímat v přímém přenosu. Odkaz na přenost najdete zde.

Kdo jsou hlavní farovité?

A nyní k favoritům. Složení jednotlivých štafet se dozvíme až těsně před závody, ale pro tuto chvíli předpokládejme, že oddíly nasadí sestavy očekávatelné.

ŠTAFETY

Ženy

Nejprve se podíváme na výsledky z loňského šampionátu v Plzni. V ženách tenkrát zvítězilo trio z Olomouce (Jakobová, Horčičková, Poklopová), následováno pražskou Pragovkou (Ryšavá, Tichovská, Spurná) a Lokomotivou Pardubice (Hermanová, Knapová, Šístková). Na čtvrtém až šestém místě potom figurovaly dvě štafety brněnských Žabovřesk a jedna štafeta Turnova.     

Aktuálně se situace zdá poněkud odlišná. Letošní výkony a umístění v českém poháru štafet, jakož i rankinkové pozice jednotlivých závodnic opravňují pomýšlet nejvýše ženám Žabovřesk Brno (jmenovitě například Kabáthová, Poklopová, Indráková) a otázka možná dokonce zní, jestli se na stupně vítězů dostane jedna nebo víc jejich štafet. S vyhlídkou bojovat pouze o druhé místo se ale jistě nespokojí početné pole dalších závodnic. To se týká například žen z OK99 Hradce Králové (včetně Kosové), Turnova (Omová), Pardubic (Knapová), případně Pragy Praha (Tichovská), Luhačovic (Horčičková) nebo Slávie Hradce Králové.

Muži

V mužích loni (i předloni) zvítězil tým Pragy Praha (Flašar, Šedivý, Procházka), pro stříbro si doběhli muži Žabovřesk (Chloupek, Chromý, Nykodým) a bronz vybojovali ve finiši borci z Opavy (Navrátil, Hadač, Schuster). Těsně za nimi se potom umístily OK99 Hradec Králové, Jičín a Severka Šumperk.

Zabránit osvědčené sestavě Pragovky zvítězit potřetí za sebou budou jistě chtít především muži z ambiciozních Žabovřesk Brno (Nykodým, Hájek, Chloupek), OK99 Hradec Králové (duo reprezentantů Kubát a Petržela, ale bez Švýcara Rolliera), nebo z Pardubic (Kamenický, Kubelka, Nožka), které aktuálně vedou Český pohár. Vysoké ambice potom jistě mají například i zástupci Turnova (Dlabaja, Hradec), Magnusu (Minář, Horvát), Jičína (Davidík, Mrázek), Opavy (Schuster, Hadač), Severky Šumperk (Král, Poklop), Slávie Hradec Králové (Šmehlík), Kamenice (Semík), a zcela mimo není ani třeba druhá brněnská štafeta. Ovšem, jak jsme se již několikrát přesvědčili – překvapení nejsou vyloučena.

DRUŽSTVA

Loni spojili síly z předchozího dne zlatí muži a stříbrné ženy Pragy Praha (Matějů, Ryšavá, Flašar, Tichovská, Šedivý, Matějů, Procházka) a po napínavém průběhu dokázali zvítězit. Druhé družstvo, kterým nakonec bylo OK99 Hradec Králové (Losman, Čepová, Kamenický, Kosová, Petržela, Novotná, Kubát), dělila od zlata necelá minuta. Třetí potom doběhla Lokomotiva Pardubice (Kamenický, Zvěřinová, Udržal, Hermanová, Kubelka, Knapová, Nožka). V první desítce výsledkové listiny nastala zajímavá situace; registrovali jsme zde hned tři družstva Pardubic (3.,6.,7.) a také Žabovřesk Brno (4.,9.,10.), což svědčí o obrovsky široké a silné základně. Již zmíněné kluby potom doplnila na pátém místě sedmička z Turnova a osmá Slávie Hradec Králové.

A jak by mohla tradičně nejnapínavější bitva dopadnout letos? Zřejmě by bylo poměrně velkým překvapením, kdyby titul nezískal někdo ze čtveřice Praga Praha, Žabovřesky Brno, OK99 Hradec Králové, Lokomotiva Pardubice. Tedy oddílů, které mohou disponovat širokou a kvalitní základnou. Ukázat mezi nimi na jednoznačného vítěze je už ovšem složitější. Papírové předpoklady by ukazovaly na napěchované Žabovřesky (např. Nykodým, Hájek, Indráková), jejichž nespornou výhodou je fakt, že všechny úseky dokážou pokrýt
reprezentanty a nemají tak potenciální slabé místo. Navíc si budou chtít spravit chuť po loňských bramborách. U Pragovky (Procházka, Šedivý, Tichovská), Hradce (Kubát, Petržela, Kosová) a Pardubic (Knapová, Kamenický, Kubelka, Nožka) platí, že by se u nich dalo případně najít jedno nepatrné, pochopitelně ne slabé, ale slabší místečko.

Dost možná uražení, že nejsou v tomto článku ve výčtu těch největších favoritů můžou být závodníci z Turnova, kteří družstva před dvěma roky vyhráli. Potrápit výše zmíněné týmy budou jistě chtít i oddíly jako Slávie Hradec Králové, Sportcentrum Jičín, Luhačovice a téměř jistě budou “zlobit“ i béčkové a céčkové sestavy Žabovřesk a Pardubic.

Každopádně v orienťáku něco předvídat dopředu je velice ošemetné. Může stačit jiná farsta, chvilka nepozornosti; jak říkám; míč je kulatý, resp. kotníky vrtkavé a orienťák není atletika. Tak určitě…

Na začátku příštího týdne si na tomto místě povíme, jak jsme se trefili.

Více informací najdete na webu MČR

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: