Nejlepšími orientačními běžci roku jsou Král, Horčičková a Nykodým

Nejlepšími orientačními běžci roku jsou Král, Horčičková a Nykodým

V sobotu 2. prosince 2017 se v Luhačovicích konalo vyhlášení nejlepších orientačních sportovců uplynulé sezóny. V kategorii orientačního běhu vyhrál největší favorit, Vojtěch Král, na druhém místě Vendula Horčirková, třetí Miloš Nykodým.

Zhruba dvouhodinového vyhlášení se zúčastnila řada významných hostů, namátkou hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, starostka města Luhačovice Marie Semelová, ceny předávali i zástupci Českého svazu orientačních sportů, Radan Kamenický (předseda ČSOS), Petr Klimpl (předseda sekce orientačního běhu), Zbyněk Pospíšek (předseda sekce orientační cyklistiky) a Přemek Škoda (předseda sekce lyžařského orientačního běhu). Celým večerem provázeli Matěj Klusáček a Petr Kubásek.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Král, Horčičková a Nykodým

V kategorii Nejlepší Orientační běžec 2017 vyhrál největší favorit Vojtěch Král (SK Severka Šumperk), bronzový medailista z letošních Světových her v polské Vratislavi a vítěz  Světového poháru ve sprintu z Lotyšska. „Tento rok byl pro mě výjimečný svými výsledky. Řekl bych, že je to výsledek dlouhodobé práce,“ připustil Král během vyhlášení.

Na druhé příčce skončila Vendula Horčičková (OOB TJ Slovan Luhačovice). Na Mistrovství světa v Estonsku vybojovala vynikající 8. místo v závodě na krátké trati, stejná příčka patřila i štafetě žen, kde Horčičková běžela druhý úsek. „Je to krásný pocit, pořád pro mě dost neuvěřitelné,“ hodnotila domácí závodnice velmi cenné výsledky z letošního MS, která se kouká už i do budoucnosti.„V příštím roce nás čeká Mistrovství Evropy ve Švýcarsku, Mistrovství světa v Lotyšsku, možná i Akademické MS a sezóna bude zakončena Světovými poháry v Čechách.“

Třetí místo si odneslMiloš Nykodým (SK Žabovřesky Brno), letošní vítěz MČR na krátké i klasické trati v orientačním běhu a člen sprintové štafety na MS, která obsadila 4. příčku. Juniorkou roku se v této kategorii stala Tereza Janošíková (SOB Olomouc), na dalších pozicích skončili Vojtěch Sýkora (OOB TJ Slovan Luhačovice), třetí Daniel Vandas (OK 99 Hradec Králové). Nejlepším dorostencem OB v sezóně 2017 je Ondřej Metelka (OK 99 Hradec Králové).

Nejlepším jezdcem MTBO se stal Kryštof Bogar

Nejlepší jezdec MTBO 2017 (orientační cyklistice) je Kryštof Bogar (OK Jiskra Nový Bor), který se pyšní letošním titulem z Mistrovství světa v Litvě (v disciplíně krátká trať a štafety), ale také zlatými medailemi z Mistrovství Evropy ve Francii v závodě štafet a sprintových štafet. Bogar navíc vyhrál poprvé celkové pořadí Světového poháru. „Nedovedu si to moc odůvodnit, ale zkrátka se mi ta sezóna povedla,“ rozesmál nejlepší o-biker zaplněný sál luhačovické Elektry. Druhá tentokrát skončila Martina Tichovská (USK Praha), v její letošní sbírce lze najít dvě stříbrné medaile z MS a tři zlaté medaile z ME.

Třetí místo obsadil Vojtěch Ludvík (TJ Stadion Nový Bor), který se bohužel slavnostního vyhlášení nemohl zúčastnit. Juniorkou roku se stala Veronika Kubínová (TJ Slovan Karlovy Vary), která přesvědčivě zvítězila před Vilmou Královou (SKOB Zlín), třetí skončil Matyáš Ludvík (TJ Stadion Nový Bor). Dorostencem MTBO pro rok 2017 je Jan Hašek (KOS Slavia Plzeň).

Na lyžích získal ocenění Radek Laciga

Nejlepším lyžařským orientačním běžcem se stal Radek Laciga (TJ Slovan Zdravotník Praha). Vyhrál dvě Mistrovství ČR (ve štafetách a na klasické trati), ovládl celkové hodnocení Českého poháru a na Mistrovství světa vybojoval 4 výsledky v TOP 10. Stříbrná pozice patřila Hanně Rost (SKOB Zlín), třetí příčku vybojovala Petra Hančová (OOS TJ Spartak Vrchlabí). Obě závodnice byly součástí štafety, která na letošním MS vybojovala stříbrné medaile. Junior LOB roku 2017, to je kategorie, kterou ovládl Ondřej Starý (OOS TJ Spartak Vrchlabí) před Veronikou Kubínovou (TJ Slovan Karlovy Vary) a Ondřejem Hlaváčem (KOS TJ Tesla Brno). Nejlepší dorostenec v lyžařském orientačním běhu byl stejný jako u MTBO. Vyhrál Jan Hašek (KOS Slavia Plzeň).

Nejlepší sportovec Trail-o pro rok 2017 v kategorii PARA byla oceněna Jana Kosťová (Orientační oddíl SKV Praha), v kategorii OPEN pak Pavel Kurfürst (VŠTJ Stavební fakulta Praha).

Do Síně slávy byly uvedeny dvě významné osobnosti orientačních sportů – Ivan Matějů a Evžen Cigoš.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: