ALETSCH půlmaraton – jediný horský běh na seznamu přírodních krás UNESCO

ALETSCH půlmaraton – jediný horský běh na seznamu přírodních krás UNESCO

Aletsch půlmaraton, který se každoročně běhá ve Švýcarských Alpách, vás ohromí krásami na trati i v cíli.

Od roku 2001 je velký ledovec Aletsch a jeho okolní oblasti pod přísnou ochranou, a to nejen podle švýcarského práva. Nádherné přírodní krásy oblasti kolem Jungfrau, Bietschhornu a Velkého Aletschu ledovce, také upoutal pozornost UNESCO, který přidal oblast na svůj seznam světového přírodního dědictví UNESCO. Tam se řadí vedle regionu Aletsch s Ayers Rock i bariérový útes v Austrálii, Serengeti v Africe a Yosemitský národní park ve Spojených státech.

Běhání ve Švýcarsku má stále větší a větší oblibu mezi běžci z celého světa. Mimo Aletsch půlmaraton se zde pořádají také velmi známé maratony Zermatt maratonJungfrau maraton, pro větší odvážlivce a milovníky hor pak Eiger Ultra Trail, jehož nejdelší trasa měří 101 km. Poměrně nově se ve švýcarsku uchytil také orientační běh – velkou akcí je Swiss Orienteering Week.

Závod se běží podél alpského ledovce Aletsch Glacier

Právě v těchto krásných reáliích se 26. června 2016 poběží již 31. ročník Aletsch půlmaratonu, jednoho z nejkrásnějších závodů, který se v Alpách vůbec koná. Unikátní vlastností závodu je, že běžci mohou nahlédnout do nitra srdce světového přírodního dědictví UNESCO. Nadmořská výška a přechody v závodě jsou závratné a pohled na ledovce ve výšce 4000 metrů nad mořem doslova bere dech.

Díky těmto všem okolnostem je však kapacita závodu velmi omezena i přesto, že se každoročně přihlásí o mnoho více závodníků, než je vůbec možné. Takže na start se může postavit maximálně 2500 běžců a běžkyň. Příroda má v tomhle jasnou přednost.

Trasa závodu, jak už název napovídá, je přesně 21,1 km dlouhá s převýšením okolo 1050 metrů. První ročník se konal již v roce 1986. Start závodu je ve výšce 1950 metrů nad mořem. Poté se běžci vydají na stoupání podél nejdelšího alpského ledovce Aletsch Glacier až do místa cíle ve výšce 2650 metrů nad mořem. V minulosti byla trať kratší a běželo se jen 17,5 km. V roce 2000, po pečlivé úvaze a přípravě, byla vzdálenost a cesta přizpůsobena požadavkům běžců. Od té doby je běh na ledovec známý jako Aletsch půlmaraton.

30. ročník závodu ve znamení rekordů

Letošní jubilejní 30. ročník Aletsch půlmaratonu byl ve znamení rekordů v obou hlavních kategoriích. Rodák z Eritreje Petro Mamu zvítězil ve výtečném čase 1:26:36 hodin a na druhé místo odsunul Cesara Costu s časem 1:31:21 hodin, vítěze z roku 2014. Na třetím místě skončil Hillary Maiyo z Německa, který doběhl v čase 1:36:30 hodin.

I ženy běžely vel mi rychlý závod a vítězná Sarah Tunstall z Anglie stanovila hodnotu nového rekordu na čas 1:47:12 hodin. Pro druhé místo si doběhla Markéta Malá z Německa v čase 1: 58:17 hodin a třetím místo brala také Němka Betty Chepkwony za 2: 02:42 hodin. Závodu se pravidelně zúčastňuje i několik českých závodníků bez toho aniž by nějak výrazně promluvili do celkového pořadí.

Velmi příjemné letní počasí přilákalo letos na závod tisíce diváků, kteří mohli obdivovat nejen krásy hor, ale i neuvěřitelné výkony všem startujících. Podle ovací v cíli se dá říci, že každý kdo doběhl je vlastně vítězem.

Aletsch půlmaraton je nejen krásný, ale i náročný závod

Aletsch půlmaratón si právem říká o přívlastek nejkrásnějšího půlmaratónu v Evropě. Závod ale charakterizuje jiná věc, a to je jeho obrovská náročnost. Nejde o to překonat nadmořskou výšku, ale zároveň uběhnout dlouhou vzdálenost právě v této nadmořské výšce. To vyžaduje dvakrát tolik energie než při jiném závodě. Aletsch půlmaraton je proto velkou výzvou, která bere dech.

Kompletní informace najdete na www.aletsch-halbmarathon.ch.

Grand Tour of SwitzerlandGrand Tour of Switzerland – 1643 km autem nebo na motorce, 5 alpských průsmyků, 22 jezer, 12 míst zapsaných na seznamu Světového dědictví UNESCO.

Dalších 68 nejaktraktivnějších zastávek na trase speciálně připravených pro outdoorové nadšence najdete na webu www.MojeSvycarsko.com/GrandTourOutdoor.

Pro další, převážně praktické informace (ubytování, možnost dopravy, speciální akce apod.) navštivte stránku pro milovníky Švýcarska: MojeSvycarsko.com.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: