Fazolová pikantní kaše s dušenou řepou

Fazolová pikantní kaše s dušenou řepou

Nevíte jak si připravit pochoutku z fazolí, aby byla nejen dobrá, ale také zdravá? Tady je jeden tip, který si zaručeně oblíbíte! 100% vegan

Fazole uvaříme jak jsme zvyklí (červené, černé nebo bílé). Před vařením je důležité je nejprve namočit a to 8-12 hodin a vodu na vaření vyměnit. Červenou řepu nakrájíme na hranolky a vaříme v páře 15 minut s hrstkou tymiánu. Vodu z řepy použijeme do kaše. Pokud je voda z fazolí odpařená, přidáme tu z červené řepy, přisypeme lžíci koření garam masaly, lžíci lahůdkového droždí a trochu saturejky. Tuto směs chvíli povaříme a rozmixujeme (množství koření je asi na 500g uvařených fazolí).

Řepu z páry přendáme do misky a dochutíme lžičkou olivového oleje a balsamicovým nebo bylinkovým octem (nebo pro sladší variantu použijeme ocet Nectar dream ). Kaši posypeme osmahnutou cibulkou a pokapeme olivovým olejem a podáváme s kváskovým chlebem.

Fazole ledvina je podle východní medicíny léčivá pro naše ledviny. Ale má i pozitivní vliv na srdce a pročišťuje organizmus. Fazole jsou obecně velmi bohaté na bílkoviny, takže je dobré je občas vyměnit za masné pokrmy. Neobsahují však celé spektrum esenciálních aminokyselin, proto jen z fazolí svaly nenarostou.

Luštěniny všeobecně pomáhají udržovat zdravou hladinu cholesterolu a cukru v krvi, snižují krevní tlak, čistí a chrání cévy a srdce. Obsahují zdravé tuky, draslík, hořčík, zinek, železo, vápník a měď. Vitamíny skupiny B a vitamín E a spoustu vlákniny.

Koření garam masala a saturejka pomáhají fazole lépe strávit.

logo VitálkaAutorka článku Mirka Nováková vlastní kamenný obchod Vitálka v Litoměřicích. Vystudovala vyšší odbornou školu zdravotnickou, obor diplomovaný farmaceutický asistent, ale později prošla rekvalifikačním kurzem poradce pro výživu a také má certifikát na instruktora nordicwalking. V současnosti sbírá ve velkém kuchařky všeho druhu, nejvíce času tráví v kuchyni, na zahrádce nebo v přírodě  a ponořená do knížek. Více informací o obchůdku naleznete zde.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: